Sağlık

Sinir sıkışmasına ne iyi gelir, sinir sıkışması nasıl geçer?

  Sinir sıkışmasını önlemek için ne yapılmalı? Belde sinir sıkışması neden olur, belirtileri nelerdir?

Zamanımızın hastalığı olan sinir sıkışması, sinirlerin olması gerekenden daha fazla basınca maruz kalmasıyla meydana gelir. Birçok kişinin maruz kaldığı sinir sıkışması nedir? Sinir sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? Sinir sıkışmasını önlemek için ne yapılmalı? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Günümüzün en sık rastlanan hastalıkların başında gelen sinir sıkışması, günlük yaşamı oldukça olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Sinir sıkışması, sinirlerin çok fazla basınca maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Bu basınç, sinirlerin çalışmasını bozar ve hasara yol açar. Bu hasar sonucu sorunlu bölgede ağrı oluşur. Sinir sıkışması vücudun bazı bölgelerinde görülür fakat çoğunlukla ellerde ve bacaklarda ortaya çıkar. Bazen dayanılmaz ağrılara neden olan bu hastalık neden oluşur? Sinir sıkışmasına ne iyi gelir? Sinir sıkışmasını önlemek için ne yapmak gerekir? Tedavisi nasıl olur? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz…

Sinir sıkışması nedir?

 Sinir sistemi, omurilik, beyin ve çevresel sinirlerden oluşan sinir sistemindeki çevresel sinirler, vücudun hareketini ve duyuların algılanmasını sağlayan hayati görevlere sahiptir.  Çevresel sinirlerin, vücutta gittikleri yol boyunca bası altında kalmaları sonucu sinir sıkışmaları oluşur.

Sinir sıkışması, sinirlerin kemik, kıkırdak, tendon ve kaslar tarafından çok fazla basınca maruz kalmasıyla meydana gelir. Bu basınç sinirin çalışmasını önler bunun sonucu bölgede ağrılar oluşur. Bu ağrılar sonucu kişinin günlük yaşantısı oldukça olumsuz etkilenir. 

Sinir sıkışması neden  olur?

Sinir sıkışmasına neden olan etkenlerin başında şunlar yer alır:

  • Kırık, tendonların iltihaplanması veya hasar görmesi gibi durumlar.
  • Şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıklar.
  • Tiroid bozuklukları.
  • Hamilelik
  • Yanlış vücut duruşu
  • Yanlış hareket.
  • Kazan nedeniyle maruz kalınan darbeler.
  • Omuriliğin hasara uğraması.
  • Kitleler.
  • Fıtık gibi hastalıklar.
  • Ruhsal sorunlar.
  • Aşırı kilo.

Aşırı basıya maruz kalan sinir, işlevini yerine getiremez, hasara uğrar. Bunun sonucunda vücutta bazı şikayetler meydana gelir.

Sinir sıkışmasının belirtileri nelerdir?

Sinir sıkışmasının başlıca belirtileri şunlardır:

  • Sinir sıkışmasının belirtilerinin başında ağrı yer alır. Yaşanan ağrı özellikle geceleri artış gösterir.
  • Diğer bir belirti ise uyuşma ve karıncalanma durumudur.
  • İlerleyen durumlarda kas güçsüzlüğü görülebilir.
  • Kas güçsüzlüğü sonucu duyu kaybı meydana gelebilir.
  • Hareketlerin kısıtlanması da belirtiler arasında yer alır.
  • İğnelenme hissi.
  • Sırt ağrısı, siyatik
  • Deri ve kemik dokusunda yumuşama.
  • Batma ve yanma hissi.
  • Seğirme.
  • Hareket ederken çabuk yorulma.
  • Vücut ısısının artıp azalması.
  • Hava değişimlerinden fazla etkilenme.

Sinir sıkışması nerelerde olur? Karpal tünel sendromu nedir?

Sinir sıkışması birkaç bölgede görülebilir. En sık görülen bölgeler eller, bacaklar ve beldir. En fazla görülen sinir sıkışması “karpal tünel sendromu” olarak bilinen el bileğinde olan median sinirinin hasara uğraması ile meydana gelir.  Karpal tünel sendromu kaynaklı şikayetler geceleri daha fazla hissedilen ve şiddetlenen ağrı, uyuşma, güç kaybı ve karıncalanmaya neden olur. Çoğunlukla elin ilk üç parmağında şikayetler oluşur.

Dirsek hizası, sinir sıkışması görülen bölgelerden biridir ve “kubital tünel sendromu” denir. Kubital tünel sendromu, dirsekten başlayan ve parmaklara kadar uzanan ağrıya, uyuşmaya neden olur. Bazı durumlarda parmaklarda güç kaybı meydana gelebilir.

Boyun kaslarında oluşan sinir sıkışmasına “torasik çıkış sendromu” denir.  

Torasik çıkış sendromu, kaslarda meydana gelen spazm  ve kısalmalar sonucu  meydana gelebilir. Kola doğru giden bütün sinirleri etkiler. Tüm kol bölgesinde ağrı, uyuşma, güç kaybı gibi şikayetlere yol açar.

Belde sinir sıkışması neden olur?

Belden başlayıp uyluğa, bacaklara ve ayak uçlarına kadar giden sinirlerdeki sıkışma sonucu oluşur. Genç, orta yaşta ve ileri yaşta olmak üzere neredeyse tüm yaşlarda görülür. Bel fıtığı, bel kayması, belde meydana gelen kireçlenme ve kanal darlıkları başlıca nedenleri arasında yer alır. Yanlış hareket etmek, aşırı ağır yük kaldırmak, düşmek, mesleki deformasyonlar, genetik etkenler, bazı hastalıklar ve bazı cerrahi işlemler de belde sinir sıkışmasına neden olur.

Beldeki sinir sıkışmasının belirtileri nelerdir?

Belde meydana gelen sinir sıkışmasının başlıca belirtisi ağrıdır.  Ağrı sadece bel bölgesinde görülebilir veya belden dize kadar olan bölgeyi etkileyebilir. Bazen de belden ayakucuna kadar  ağrı yayılabilir. Ağrı çoğunlukla tek taraflı olur, nadiren de iki bacaktada ağrı görülebilir.

Sinir sıkışması nasıl geçer?

Sinir sıkışması şiddetli ağrılara neden olabilen bir rahatsızlıktır. Sinir sıkışması şüphesi duyulduğu zaman mutlaka doktora gidilmelidir. Bu hastalık doğru teşhis ve tedavi sonucu iyileşebilen bir rahatsızlıktır. 

Kesin tanı konduktan sonra sinir sıkışmasının durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir.  İleri derecede olmayan durumlarda fizik tedavi tedavi için yeterli gelebilir. Fizik tedavi sayesinde  sorunlu bölge rahatlatılır, tedavi hızlandırılır. İleri seviyede olan sinir sıkışmaları için cerrahi operasyon gerekebilir. Cerrahi operasyon sonunda da fizik tedavi programı önerilir.

Sinir sıkışmasına ne iyi gelir?

Sinir sıkışması şüphesi olduğu zaman mutlaka uzman bir doktora gidilmeli, doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemleri eksiksiz uygulanmalıdır. Bunun yanında sinir sıkışmasına iyi gelen doğal yöntemler şunlardır:

Isırgan otu( sırgan otu)

Dokunduğu yeri yakan, küçük küçük kabarcıklar oluşmasını sağlayan bu bitki sağlık bakımından mucizevi etkilere sahiptir. Bunlardan biri de sinir sıkışmasına olan etkileridir.

Sinir sıkışması sonucu oluşan olumsuz etkilerden kurtulmak için ısırgan çayı oldukça etkilidir.

Bir bardak kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı ısırgan otu eklenir ve 6 dakika kadar kaynatılır. Bu çay kahvaltıdan 1 saat önce ve kahvaltıdan 1 saat sonra olmak üzere 2 defa içilir.

Ayrıca ısırgan otu çayının içine kiraz sapı, aynısafa, civanperçemi hibi bitkilerde katılabilir. 

Zeytinyağı

Zeytinyağının ağrı kesici etkisi vardır. Yarım su bardağı zeytinyağı ısıtılır ve sorunlu bölgeye masaj yapılarak uygulanır. Bu sayede sıkışmış olan sinirler rahatlar ve şikayetler ortadan kalkar.

Zeytin

Bir avuç zeytin çekirdekleriyle beraber ezilir ve sorunlu bölgeye sarılır. Bir saat bu şekilde beklenir. Bu yöntem sayesinde sorunlu bölge rahatlar, şikayetler ortadan kalkar.

Yeşil mercimek lapası

Yeşil mercimek lapası sinir sıkışması kaynaklı şikayetleri ortadan kaldırmada oldukça etkilidir.

Bir su bardağı yeşil bir su bardağı su ile beraber kısık ateşte pişirilir. Lapa olan yeşil mercimek sıcak olarak sorunlu bölgeye pamuklu bir bez yardımıyla sarılır. 1 saat kadar sorun olan bölgede tutulur. Bu sayede şikayetler azalır, sorunlu olan bölge de rahatlama oluşur.

Tarçınlı ve bal

Tarçın ve bal karışımı sinir sıkışması nedeniyle oluşan ağrıları yok etmekte etkilidir. 1 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı toz tarçın karıştırılır. Bu karışım sorunlu bölgeye uygulanır ve en az 15 dakika bekletilir. Ardından ılık su ile yıkanarak  temizlenir.

Kereviz

Seveninin vaz geçemediği, sevmeyeninin yanından geçmediği kereviz, ağrı kesici etkisi olan sebzeler arasında yer alır.  Bu özelliği sayesinde sinir sıkışması kaynaklı ağrıları giderir, rahatlama sağlar. Bir bardak kereviz suyu sayesinde şikayetleriniz hafifleyecektir. Ayrıca kereviz suyunun içine havuç suyu ve patates suyu ekleyerek etkisini artırabilirsiniz.

Zerdeçal

Doğanın mucizevi etkilere sahip diğer bir bitkisi ise zerdeçaldır. Zerdeçal, ağrı kesici etkiye sahip olmakla beraber aynı zamanda antienflamatuar özelliği sayesinde iltihapları yok eder.

Zerdeçal kürü hazırlayarak sinir sıkışması kaynaklı ağrılardan kurtulabilirsiniz.

Zerdeçal kürü için malzemeler:

  • Bir çay kaşığı toz zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 kahve fincanı süt
  • Bir çay kaşığı toz tarçın

Hazırlanışı:

Bir fincan sütün içine zerdeçal ve tarçın eklenir. Süt ocağa alınır ve kaynatılır. Kaynayan süt ocaktan alınır ve ılıması için beklenilir. Ilıyan zerdeçallı sütün içine bal eklenir ve karıştırılır. Bu kür günde 2 defa içilir.

Bu kür şeker hastalarına ve safra taşı şikayeti olanlara önerilmez.

Susam yağı ve papatya 

 Bu ikili, susamın ağrı kesici, ve papatyanın rahatlatıcı etkisi sayesinde sinir sıkışması kaynaklı şikayetleri yok etmede etlidir. Bir avuç papatya yarım su bardağı kaynamış suyun içine atılır ve kaynatılır. Ardından bir yemek kaşığı susam yağı eklenir. Su tamamen buhar olana kadar kaynatılır. Geride kalan karışım sorunlu bölgeye masaj hareketleriyle uygulanır. Ilık olarak uygulanması tavsiye edilir.

Kantaron

Kantaronun ağrı kesici ve sakinleştirici özelliği vardır. Kantarondan yapılan çay veya kantaron yağı sayesinde sinir sıkışmasının neden olduğu ağrı azalır, rahatlama sağlar.

Zencefil ve bal

Zencefil ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bal ile buluştuğunda ise bu etkileri daha da artar. Bir yemek kaşığı balın içine bir tatlı kaşığı zencefil eklenir ve sorunlu bölgeye uygulanır. En az 15 dakika bekletilir. Ardından ılık suyla temizlenir.

Sülük

Son günlerde popülerliği oldukça artan sülük tedavisi, sinir sıkışması şikayetlerini gidermede de oldukça tercih edilir hale geldi.

Sülüğün salgıladığı maddeler ağrı kesici, iltihap giderici ve kas gevşetici etkilere sahiptir. Bu sayede sinir sıkışmasının neden olduğu sorunları giderir.

Beyaz zakkum yağı

Beyaz zakkum yağı, ağrı kesici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu özellikleri sayesinde iltihaplı romatizma, sinir sıkışması gibi hastalıkların neden olduğu sorunları gidermede büyük rol oynar. Beyaz zakkum çiçekleri cam kavanoza yerleştirilir. Üzerine çıkacak kadar doğal zeytinyağı eklenir.  Güneş görmeyen karanlık bir ortamda 15 gün bekletilir. Bu yağ sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulanır. Zakkum içeriğinde zehirli maddelerde içerir, bu nedenle ağız yoluyla kullanılmamalıdır. Zakkum yağı kullanmadan önce de doktora danışılmalıdır.

Uyarı!

Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır, bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Herhangi bir hastalıkta önce doktora gidilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu