Sağlık

Prostat düşmanı Yakı otu nedir, yakı otu faydaları nelerdir?

Prostat tedavisinde oldukça etkili olan yakı otu sağlığa oldukça faydalıdır.  Avrupa ve Asya ülkelerinde yetişen bu bitki ülkemizde de yetişir. Peki, yakı otu nedir? Yakı otunun faydaları nelerdir? Yakı otu nasıl kullanılır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Yakı otu

Çoğumuzun severek baktığı, evleri süsleyen küpeçiçeğigillerden bir bitkidir. Avrupa, Asya, Kuzey Amerika, Avustralya’da yetişir. Ülkemizde ise Giresun, Trabzon, Bitlis, Giresun, Gümüşhane,  Adana ‘da kendiliğinden doğada büyür. Halk arasında mera gülü, küçük çiçekli söğüt bitkisi  olarak da bilinir. 400 türü olan yakı otunun bilimsel ismi ‘ Herba Moxibustion’ olarak adlanmıştır.  Kutsal defne, Epilobium, Epilobe, Willow herb gibi isimleri de vardır. Nemli bölgeleri sever, yıllık bir bitkidir. Ancak nadir durumlarda 1-2 yıllık yetişdiği  olur.  Geniş köklere sahip olan bitki, pembe ve kırmızı renklerde olur. Meyvesi kapsülü andıran şekle sahiptir. Ülkemizde 21 çeşidi olan yakı otunun 400 türü vardır. Mucizevi etkileri olan bu bitkinin içeriğinde  bazı flavonoidler, beta-sitosterol, gallik asit, kaempferol, ve guercetin gibi maddeler bulunur. Bunun yanında A ve B oenothein adlı bileşimler vardır. Bu özelliklik özellikle prostat hastalığına karşı etkilidir.

Bazı türleri zehitlidir, bu nedenle işin uzmanı kişiler tarafından toplanmalıdır. Prostat şikayetine karşı oldukça etkilidir.  Ayrıca antioksidan ve antibakteriyeldir. Bu özellikleri sayesinde sağlığa oldukça yararlıdır. Kabızlık şikayeti olan kişilere de tavsiye edilir.

Yakı otunun faydaları nelerdir?

Tabiatta kendiliğinden yetişen şifa kaynağı bu ot oldukça yararlıdır. Her bitkide olduğu gibi yakıotu da uzmana, doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Ülkemizde de yetişen, insan sağlığına faydaları oldukça fazla olan yakı otunun başlıca faydaları şunlardır:

  • Fazla yemek sonucu yaşanan hazımsızlık şikayetine çözüm olur. Yakı otu  sayesinde sindirim kolaylaşır, hazımsızlık şikayeti azalır.
  • Yakıotu kabızlık sorununa karşı oldukça etkili bir yöntemdir. Kabızlık şikayeti olan kişilerde yumuşama sağlar ve kabızlık şikayetini ortadan kaldırır.
  • Bu şifalı bitkinin iltihabı yok etme özelliği de vardır.  Boğaz iltihabı, idrar yolu iltihabı gibi vücutta oluşan herhangi bir iltihaplanmayı giderir.
  • Yakı otunun en önemli faydalarından biri de prostata olan etkisidir. Prostat büyümesini önler, şikayetleri yok eder. Bu bitkinin prostat üzerinde olan olumlu etkisi araştırmalara konu olmuştur.
  • Yara, şişlik, ezik  hatta yanık gibi durumlarda da oldukça etkilidir.  Lapa haline getirilen yakıotu sorunlu bölgeye uygulanır. Bu sayede vücut kendini daha  hızlı onarır, iyileşme daha hızlı gerçekleşir.
  • Yakı otunun hücre yenileyici özelliği vardır. Bu sayede vücut kendini yeniler.
  • Yediğimiz hazır, paketli, hormonlu gıdalar vücutta zehirli maddeler toplanmasına neden olur. Yakıotu bu zehirli maddeleri vücuttan uzaklaştırır.
  • Bu bitki antioksidan, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede vücudu hastalıklara karşı korur.
  • Küçük çiçekli söğüt bitkisi böbrek, üretra, ve mesane gibi ürogenital sistemi oluşturan organları korur.

Yakı otunun iyi geldiği hastalıklar

Öksürük

Bu şifa kaynağı bitki özellikle kuru öksürük üzerinde etkilidir. Şifa olan içeriği sayesinde boğazı rahatlatır, boğazda oluşan kaşıntı, gıcık, tahrip, gibi şikayetleri yok eder ve kuru öksürüğü keser.

Prostat

Yakı otu, prostat iltihaplanması ve  prostat büyümesini önler, prostat kaynaklı şikayetleri yok eder. Bu bitkiden elde edilen çay sayesinde rahatlama ve gevşeme meydana gelir. Prostat kaynaklı sık tuvalete çıkma ihtiyacı azalır ve rahatlama sağlanır.  Ayrıca prostat kaynaklı cinsel isteksizlik sorununu ortadan kaldırmada etkilidir. Bu etki için küçük çiçekli söğüt bitkisi tavsiye edilir.

Astım

Bu bitkinin astım üzerinde olan etkisi inanılmaz. İleri derecede astım hastalarına dahi fayda veriyor. Astım hastaları yakı otu kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerekir. Doktora danışıldıktan ve bilgi aldıktan sonra rahatlıkla bu bitkinin şifasından faydalanabilirler.

Ödem

Bu bitkinin idrar söktürücü özelliği vardır. Böylelikle vücutta biriken fazla sıvıyı idrar yoluyla uzaklaştırır, şişlik ve ödemi önler.

Mesane ve idrar yolları enfeksiyonları

İltihap yok edici özelliği sayesinde mesane ve idrar yolları hastalıklarını tedavi etmede etkilidir.  

Yakı otu nasıl kullanılır?

Bu şifa deposu bitkiden yararlanmak için yakı otu çayı yapılabilir veya yakı otundan lapa yapılabilir.

Yakı otu çayı nasıl yapılır?

Bir su bardağı su kaynatılır. Kaynayan suyun içine bir çay kaşığı yakı otu atılır ve 10 dakika demlenir. Ardından süzülerek içilir. Bu çay sabah ve akşam olmak üzere aç karnına içilir. Bu küre 15 gün devam edilir, 15 gün sonra 4-5 gün ara verilir.  Yakı otu çayının içine eş değer miktarda ısırgan otu da eklenebilir. Isırgan otu ile karışık yapılan küre de 15 gün devam edilir ve 15 gün sonra 3-4 gün ara verilir.

Yakı otu lapası nasıl yapılır?

Taze yakı otu yaprakları ezilerek lapa haline getirilebilir. Kuru yakı otu ise kaynar suda bekletilerek lapa haline getirilir.  Bu bitkiden yapılan lapa ezik, şişlik ve yanık tedavisinde etkilidir.

Yakı otu kullanımında dikkat edilmesi gerekir. Bitki tanınmıyorsa mutlaka uzmandan bilgi alınmalıdır. Bilinçsiz kullanılan bitki istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Uyarı!

Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır,  tedavi amaçlı hazırlanmamıştır. Herhangi bir hastalık durumunda mutlaka doktora baş vurulmalıdır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu