SağlıkNasıl Yapılır

Nefes Darlığı Neden Olur / Ne İyi Gelir? Nefes Darlığı Corona Belirtisi midir?

Birçok kişinin şikayetçi olduğu nefes darlığı, günlük yaşantıyı oldukça olumsuz etkileyebilir. Bazen, endişelenecek bir durum söz konusu olmazken,  bazen de ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. 

Peki, nefes darlığı nedir? Nefes darlığı neden olur, belirtileri nelerdir?  Nefes darlığına ne iyi gelir? Corona belirtisi midir? Hangi doktora gidilmeli? Nefes darlığı psikolojik olabilir mi? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Çoğunlukla astım, KOAH, pnömoni, anemi gibi hastalıkların neden olduğu nefes darlığı bazen de sebebsiz görülebilir. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bu şikayetin altta yatan nedeni bulunmalı ve tedavi edilmesi gerekir. Bazen 2 merdiven çıkmayı zorlaştıran, yeterli nefes alamıyormuş gibi hissettiren,  sürekli yorgun ve halsiz düşüren nefes darlığı hakkında tüm merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Nefes Darlığı Nedir, Neden Olur?

Tıp dilinde “Dispne” olarak adlandırılan nefes darlığı, kişinin yeterli miktarda nefes alamama durumudur. Kişinin, akciğerlerinin tamamen hava ile dolmadığını hissetmesine neden olur.  Nefes açlığı olarak da bilinir. En karakteristik özelliği, kişi nefes alıp verdiğini hisseder ve nefes alıp vermekte zorlanır. Çoğunlukla akciğer, kalp, kansızlık gibi hastalıklar nedeniyle görülen nefes darlığı, bazen de psikolojik olarak kendini gösterir. Nefes darlığı olan kişi, altta yatan nedeni öğrenmeli ve ona göre tedavi olmalıdır.

Neden olur?

Yeteri kadar nefes alıp verememe, nefes almakta zorlanma olarak bilinen nefes darlığı, akciğere bağlı nedenler ve diğer nedenler olarak 2 grupta incelenebilir. Nefes açlığı olarak da bilinen nefes darlığı şikayetinin büyük oranda nedeni akciğer kaynaklı hastalıklardır.  Akciğer kaynaklı olmayan nefes açlığı ise, kalp hastalıkları, psikolojik nedenler kaynaklı olabilir.

Nefes darlığına neden olan hastalıklar şunlardır:

  • Astım
  • Akciğer kanseri
  • Bronşit
  • Pnömoni (zatürre)
  • KOAH
  • Pnömotoraks ( sönmüş akciğer)
  • Pulmoner emboli ( akciğer arterlerinde ani gelişen kan pıhtılaşması)
  • Solunum yolu tıkanıklığı
  • Solunum yolunda yabancı cisim olması
  • Kalp krizi
  • Kalp yetmezliği
  • Kan kaybı
  • Obezite
  • Romatizmal hastalıklar, toz ve gazlara maruz kalma sonucu görülen akciğer hastalıkları
  • Anemi
  • Yaşlılık
  • Panik atak ve anksiyete gibi ruhsal sorunlar

Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?

  • En bilinen belirtisi, kişinin nefes alıp vermede zorlanması
  • Nefes alıp verdiğini hissetme
  • Uzun süre öksürük ardından göğüs kafesinde ağrı görülmesi
  • Göğüs sıkışması
  • Titreme
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Öksürük krizleri
  • Balgam çıkarmada zorlanma
  • Vücutta meydana gelen şişlikler, ödemler
  • Hırıltılı nefes alıp verme
  • Dinlenme sırasında bile nefes alıp vermekte zorlanma
  • Merdiven çıkma, yürüyüş yapma gibi faaliyetlerde zorlanma
  • Ayaklarda, bacaklarda ödem oluşması

Nefes Darlığı İçin Hangi  Doktora / Bölüme Gidilmeli?

Nefes darlığına neden olan hastalık belirlenmelidir. Örneğin, astım kaynaklı nefes darlığı için İç hastalıkları, Göğüs hastalıkları ya da Alerji hastalıkları bölümüne gidilmelidir. Kalp hastalıkları kaynaklı nefes darlığı için, Kardiyoloji bölümüne gidilmelidir.

Nefes Darlığı Nasıl Anlaşılır, Tanı Nasıl Konur?

Öncelikle bu şikayete neden olan sebep bulunmalıdır. Uzman doktor tarafından hastanın öyküsü dinlenir, ardından fiziksel muayene yapılır. Uzman doktor gerekli durumlarda akciğer grafisi, kan testleri,  tomografi, solunum fonksiyon testleri, koroner anjiyografi, bronkoskopi, gibi çeşitl laboratuvar ve radyolojik testler isteyebilir. Yine, psikolojik değerlendirme yapılabilir. 

Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Şikayetin nedeni bulunduktan sonra doktorun uygun gördüğü tedavi aksatmadan uygulanmalıdır.  Nefes darlığına neden olan hastalık tedavi olduğu zaman şikayet ortadan kalkar. 

Nelere Dikkat Etmeli?

  • Sigara ve tütün ürünleri kullanmamalı
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanılan ortamlardan uzak durulmalı
  • Kirli hava olan ortamlardan uzak durulmalı
  • Kimyasal temizlik ürünleri birbirine karıştırılmamalı
  • Kimyasal temizlik ürünleri sıcak suyla karıştırılmamalı ve solunmamalı
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeli
  • Fazla yağlı, ağır yemek yemekten kaçınılmalıdır

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir, Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Nefes darlığı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Mutlaka doktora gidilmeli ve altta yatan neden araştırılmalıdır. 

Nefes darlığına iyi gelen bitkiler şunlardır:

Havuç

Havuç,  A, C, E, K, Niasin, B6 vitamini ve Potasyum, çinko, manganez, bakır magnezyum, fosfor, demir, sodyum, folat ve kalsiyum mineralleri barındırır.Ayıca omega3 ve omega 6 yağ asitleri içermektedir. Özellikle kansızlık nedeniyle yaşanan nefes darlığına iyi gelir

Havuç rendelenir ve suyu sıkılır. Havuç suyunun içine  bir çay kaşığı bal, yarım bardak kaynamış süt eklenir. Bu karışım nefes darlığına iyi gelir.

Hardal tohumu

Solunum yolunu açan, kalp sağlığını destekleyen hardal tohumu, nefes darlığına iyi gelir.  1 yemek kaşığı hardal tohumu çekilerek toz haline getirilir. İçine 1 tatlı kaşığı anason, 1 çay kaşığı kimyon, 3 adet doğranmış incir ilave edilir, tüm malzemeler 1 litre su ile birlikte kaynatılır. Hazırlanan karışım her sabah aç karnına  tüketilir. Bu karışıma 1 tatlı kaşığı sirke eklenebilir.

Kurtpençesi

Ağrı kesici, yara iyileştirici etkisi de olan kurtpençesi, nefes darlığı şikayetinde de etkilidir. Bir bardak kaynamış suya bir çay kaşığı kurtpençesi eklenir. Bu çay sabah aç karnına içilir.

Sarımsak

Doğal antibiyotik olan sarımsak, nefes darlığı şikayetini önlemede etkilidir. 1.5 litre suya 1 baş sarımsak eklenir. Ardından 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı maydanoz, 1 çay kaşığı dereotu, gelincik çiçeği ve lavanta eklenir. Tüm malzemeler kaynatılır. Bu karışım sabah aç karnına bir bardak içilir.

Astım- Bronşit Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Kozalak Şurubu

Kozalak şurubu, akciğer sağlığını korumada oldukça etkilidir. Oksijen kaynağı olan çam ağaçlarında yetişen kozalaklar, akciğer sağlığını korur, astım, bronşit, zatürre, KOAH kaynaklı nefes darlığına iyi gelir.  Her gün yarım çay bardağı kozalak şurubu içilerek nefes darlığı şikayetinden kurtulunabilir. Kozalak şurubu günlük olarak 1 çay bardağından fazla tüketilmemelidir. 1 çay bardağından fazla tüketilen kozalak şurubu sindirim sorunları yapabilir.

Keçi boynuzu

Keçiboynuzu, kalp sağlığı ve akciğer sağlığını korur, nefes darlığının şikayetini önler. Özellikle astım, bronşit gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.

Üzerlik tohumu

Balgam söktürücü etkiye sahiptir.Solunum yolu hastalıklarını önler, nefes almayı kolaylaştırır, burun tıkanıklığını giderir. Bu özellikleri sayesinde nefes darlığı şikayetini önler. Günde bir bardak üzerlik otu çayı içilebilir.

Menengiç

Menengiç öksürüğü keser, balgam söktürür nefes darlığına iyi gelir.

Dört hırsız sirkesi

İçinde  elma sirkesi, sarımsak, karanfil, lavanta, pelin otu, nane, biberiye gibi bitkiler olan  dört hırsız sirkesi, nefes darlığının tedavisinde etkilidir. Üst solunum yolu hastalıklarını önleyen bu sirke,ısıtılır ve temiz bir havlu sirkeye batırılır. Sirkeye batırılmış havlu göğüs bölgesine kompres uygulanır. Bu uygulama sayesinde nefes darlığı hafifler ve daha rahat nefes alınır.

Dut pekmezi

Özellikle astım, bronşit tedavisinde etkili olan dut pekmezi, nefes darlığının şikayetini gidermede etkilidir.

Nefes Darlığına İyi Gelen Kürler

Soğan- bal

Soğan- bal kürü, balgam söktürür, akciğerlerden balgamın atılmasını sağlar. 2 adet soğan ince ince doğranır. Doğranan soğan dilimlerinin üzerine 7-8 kaşık bal eklenir.  Oda sıcaklığında 12 saat kadar bekletilir. Bu kür günde 3-4 defa bir kaşık tüketilir.

Zencefil- karabiber

Solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu olan bu kür, vücuttan balgam attırır, nefes darlığını önler.  Bir çay kaşığı ince kıyılan zencefil, üç adet top karabiber, bir bardak su beraber kaynatılır.  Kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 10 dakika demlenir. Ardından bir yemek kaşığı bal eklenir.  Süzülerek içilir. Bu çay günde 2 defa içilebilir.

Anason, keten tohumu, karanfil

anason, karanfil ve keten tohumu astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarını önlemede etkilidir. Bu şifa kaynağı üç bitki birer kaşık karıştırılır ve içine bal eklenir. Bu macun sabahları aç karnına bir kaşık tüketilir.

Ebegümeci, lavanta, civanperçemi

Birer kaşık ebegümeci, lavanta ve civanperçemi robotta toz haline getirilir. Bu karışımdan çay yapılarak her sabah içilir.

Psikolojik Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Nane

 Nanenin ferahlatıcı etkisi vardır.. Stres, sinir ve heyecandan kaynaklanan nefes darlıklarında nane tercih edilmektedir. 

Propolis

Sakinleştirici ve onarıcı olan propolis,  solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucudur. Ayrıca, sakinleştirici etkisi sayesinde, psikolojik olarak yaşanan nefes darlığını önler.

Sarı kantaron

Sarı kantaron, sakinleştirici etkiye sahip bir bitkidir. Sarı kantaron çayı vücudu dinlendirir, stres ve sıkıntılardan uzaklaştırır. Bu etkileri sayesinde psikolojik olarak yaşanan nefes darlığını önler.

Kakule

Kakule doğal sakinleştirici etkiye sahiptir. Özellikle kaygı, panik atak, depresyon gibi sorunları gidermede etkilidir. Kaynamış bir bardak suyun içine bir çay kaşığı kakule atılır. Bu çay günde bir bardak içilir.

Nefes Darlığı Corona Belirtisi mi?

Nefes darlığı şikayetinin birçok nedeni vardır.  Bu nedenlerden biri de son zamanlarda tüm dünyada salgın olan corona virüs olabilir.  Nefes darlığı şikayetinin yanında tat ve koku alamama, geçmeyen öksürük, halsizlik gibi şikayetler var ise doktora gidilmelidir.

Psikolojik Nefes Darlığı İçin Edilecek Dua

İnşirah suresi ( Elem Neşrah) okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim

Elem neşrah leke sadrak (1). Ve veda’na anke vizrak (2). Elleziy enkada zahrak (3). Ve rafa’na leke zikrak(4). Feinne me’al usri yüsra(5). İnne ma’alusri yüsra(6). feiza ferağte fensab(7). Ve ila rabbike ferğab(8).

İnşirah suresi sıkıntı, depresyon gibi ruhsal sorunlar için okunur. Kalp sıkıntısı, ruhsal sorunları giderir (10 defa okunması tavsiye edilir.)

Uyarı!

Bu yazı bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır, tedavi amaçlı değildir. Herhangi bir hastalık durumunda doktora gidilmelidir…

Kozalak Şurubunun Faydaları Neler, Kozalak Şurubu Nasıl Yapılır?
4-hirsiz-sirkesi-tarifi
Dört Hırsız Sirkesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu