Sağlık

Kanal Tedavisi

Diş sağlığı kaliteli bir yaşam sürebilmek için çok önemlidir. Diş de meydana gelen  ufak bir ağrı bile hayatı zindan etmeye yeter. Bazı faktörler nedeniyle dişlerde çürük ve bunun sonucu ağrı meydana gelir. Bu ağrıyı dindirip çürüğü tedavi etmenin bir yoluda kanal tedavisidir. Diş sağlığı için önemli olan kanal tedavisi nedir?  Kanal tedavisi nasıl yapılır? Kanal tedavisi fiyatı nedir? Tüm merak edilenler bu yazımızda…

Vücuttaki diğer organlara göre dişler daha hassastır. Koruması olmadan direk dış etkenlere maruz kalan dişler,oluşabilecek hasarlara daha açıktır. Diş ve ağız bakımı tam yapılmadığı, ihmal edildiği zaman dişlerde çürük, diş etinde enfeksiyon ve diş kaybı yaşanabilir.   Kanal tedavisi sayesinde dişlerdeki çürük temizlenir ve doldurulur. Kanal tedavisine erken başlamak çok önemlidir, erken başlanan kanal tedavisi sayesinde, dişi kurtarma ihtimali daha yüksektir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, tedavi olmamış çürükler sebebiyle bu dokunun iltihaplanması, hasarlanması gibi durumlarda, dokunun alınıp, kök kanalının temizlenmesi ve doldurulması işlemine denir.

Diş yapısı dıştan içe; mine, dentin, pulpa olmak üzere 3 ana katmandan oluşur. Dişin merkezindeki boşluğa kök kanalı denir. 

Gelişen teknolojiden en çok yararlanan sektörlerden biri sağlık sektörüdür. Teknoloji ve ilerleyen tıp bilimi sayesinde birçok hastalık daha kolay tedavi edilir. Kanal tedavisi de bunlardan biridir.

Eski dönemlerde, dişte oluşan bir enfeksiyon pulpa tabakasına ilerlediğinde, diş kurtarılamayıp, çekilir ve diş kaybı yaşanırdı. Sağlık alanında yaşanan gelişmeler sayesinde, dişin pulpa katmanı çürüklerden temizlenip tekrar doldurulması sağlanmaktadır. Bu sayede diş, temel görevini rahatlıkla yerine getirir.

Diş dokusu zarar gördüğünde parçalanır ve bakteri üretir. Çoğalan bakteriler, enfeksiyona yahut diş köklerinin dibinde meydana gelen içi irin dolu kabarcıklara yani apseye sebep olur.

Tedavi edilmeyen diş çürüğü, diş kökü etrafında kemik kaybına bile sebep olabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisinde, diş muayenesinden sonra, röntgen çekilir. Röntgen sayesinde, kök kanallarının durumu ve diş etrafında enfeksiyon olup olmadığı edilir.

Röntgen sonrası dişin çevresini uyuşturmak için lokal anestezi enjekte edilir. Bazı hekimler, dişteki sinirler öldüğü için lokal anestezi tercih etmezler. 

Anestezi etkisini göstermeye başlayınca, enfeksiyonlu bölgeye ulaşabilmek için  ufak bir yer açar. Çürümüş dokuyu ve bakterileri temizler.

Diş bakterilerden ve çürüklerden temizlendikten sonra, açılan boşluk doldurulur.

Kısaca kanal tedavisini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Lokal anestezi ile diş ve etrafı uyuşturulur
  • Diş çürüğü temizlenerek kök kanalları açılır
  • Röntgen çekilerek kanal uzunluğuna bakılır
  • Pulpa dokusu çıkarılarak temizlenir
  • Gerekli aletler kullanılarak kök kanalları şekillendirilir
  • Kök kanalları bakterilerden temizlenir
  • Kök kanalları doldurulur

Dişlerde Kaç Kanal Vardır?

Ağzın yan tarafında olan küçük azı dişlerinde 2 kök, 2 veya 1 kanal olur.

Ağızın ön tarafında kesici ve kanin dişleri vardır. Bunlarda ise, 1 kök, 1 veya 2 kanal olur.

Üst çenede olan büyük azı dişlerinde 3 kök ve 3 veya 4 kanal vardır

Alt çenede olan azı dişlerinde ise, 2 kök, 3 veya 4 kanal vardır.

Bu kanal sayıları ortalamadır, kişilerde farklılık gösterebilir

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisinin süresi, dişte oluşan hasar belirler. Diş hasarı ve çürük hafif derecede ise tek seansta tedavi bitebilir. Dişte meydana gelmiş enfeksiyon büyük ölçüde ise, tedavi 2-3 seans arası değişir.

Kanal tedavisini diş hekimleri yaptığı gibi, Endodontist hekimlerde  tedaviyi uygular.

Kanal Tedavisi Sırasında Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisi yapılacak bölgede iltihabi bir durum yok ise ağrı ve hassaslık  hissedilmez. İltihabi bir durum olduğunda hassaslık ve hafif ağrı hissedilebilir.

Kanal Tedavi Sonrası Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisi sonrasında hafif ağrı ve hassasiyet hissedilebilir. Kanal tedavisi uygulanan dişi, birkaç gün kullanmayarak  ve antienflamatuar bir ilaç alarak bu sorun ortadan kalkar.

Kanal Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Kanal tedavisi, %95’lik bir başarı oranı olan bir uygulamadır. Kanal tedavisi ile tedavi olmuş diş, çoğunlukla ömür boyu kullanılır.

Kanal Tedavisinin Yan Etkileri Var mıdır?

Kanal tedavisi sonrası, tedavi gören diş bazen yine ağrıyabilir. Bunun durumun  bazı nedenleri şunlardır:

  • Dişlerde birden fazla kanal olabilir. Bazen bu kanalların hepsi temizlenmez, bu gibi durumlar tekrar ağrıya sebep olabilir.
  • Bazen diş kökünde olan çatlaklar saptanmaz
  • Kanal tedavisi yapılırken kullanılan sızdırmayı önleyici maddeler zamanla hasar görebilir. Bu durum sonucunda bakteriler tekrar dişin iç kısmına yer eder.

Kanal Tedavisi Tekrar Yapılır mı?

Gerekli durumlarda kanal tedavisi yenilenebilir. Eski kanal dolgusu çıkarılır, dişin kanalı yeniden temizlenir, varsa hata düzeltilir, şekillendirilir, doldurulur ve kapatılır.

Kanal tedavisi sonuç vermiyorsa “kök ucu rezeksiyonu” olarak bilinen cerrahi işlem uygulanır. Bu işlemde, diş kökü cerrahi işlemle temizlenir ve doldurulur.

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Kanal tedavisi süresince hasta diş kullanılmamalıdır.
  • Birkaç gün soğuk ve sıcak içecek ve yiyecekten  uzak durulmalıdır.
  • Kanal tedavisi bittikten sonra en az 2 saat bir şey yenmemeli ve içilmemelidir.
  • Bazen hastalar, kanal tedavisi sırasında yapılan lokal anestezi etkisindeyken farkında olmadan  dudaklarını ve yanaklarını fazla ısırarak yara edebiliyor, bu duruma dikkat edilmeli.

Süt Dişlere Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Süt dişler zannedilenin aksine köklü dişlerdir.Ancak bu kökler alttan gelen diş tarafından eritilir ve süt dişlerin kendiliğinden düşmesini sağlar. 

Süt dişinde meydana gelen çürük ileri boyutta ise, ağrı yapıyorsa süt dişine kanal tedavisi uygulanır. 

Süt dişine uygulanan kanal tedavisi, alttan gelen dişe zarar vermez. 

Çocuklarda uygulanan kanal tedavisi, daha basittir ve daha  kısa sürede biter. Yetişkinlerde olduğu gibi zor ve uzun bir süreç değildir. 

Kanal Tedavisi Fiyatı Nedir?

Kanal tedavisinin fiyatı, dişin kanal sayısı, enfeksiyon durumuna göre farklılık gösterir. En doğru fiyatı diş hekimine  muayene olduktan sonra alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu