SağlıkGüncelHaber

Koronaya Ne İyi Gelir? Korona Virüsten Korunmanın Yolları Nelerdir? Test Sonucu Ne Zaman Çıkıyor?

Tüm dünyada salgın haline gelen, milyonlarca insanın yaşamının yitirmesine neden olan korona virüse karşı insanlar kendini korumak için neler yapmalı? Corona virüse ne iyi gelir? Koronadan korunmanın yolları nelerdir? Korona testi nasıl yapılır, ne zaman çıkar? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirus, ülkemizde de hala etkisini sürdürüyor. Alınan tüm tedbirlere rağmen hastalık can almaya devam ediyor. Peki, korona virüsten korunma için ne yapılmalı? Corona virüse ne iyi gelir? Corona testi nasıl yapılır? Corona testi ne zaman çıkar? Tüm bu soruların cevapların bu yazımızda bulabilirsiniz.

Coronavirüse Ne İyi Gelir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgın hastalığı, insanların normal yaşantısını oldukça etkiledi. Hayatımıza ‘yeni normal’ diye bir terim eklendi. Evet, artık eskisi gibi yaşamak uzak bir tarih gibi duruyor. Uzun süre maskeler, tedbirler, dezenfektanlar hayatımızda olacak gibi. Fakat, bir taraftan da yaşam devam ediyor. İnsanlar işlerine gidiyor. Kademeli olarak çocuklarda okullarla buluştu. Bu süreçte koronaya yakalanmamak için ne yapmalı, nasıl beslenmeli? Bu soruların cevapları en çok merak edilenler arasında. Corona virüsün henüz aşısı bulunamadı, bu konuda çalışmalar devam ediyor. Ancak, tüm uzamanlar neredeyse bir konuya dikkat çekiyor, o da ‘ güçlü bağışıklık sistemi’ Evet, bu hastalıktan korunmak için alacağımız en büyük tedbir, bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Herhangi bir besin kaynağı hakkında ‘ bu besin koronayı önler, bunu yiyen korona olmaz’ demek çok yanlış. Ancak sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile bağışıklık sistemini güçlü tutabiliriz. 

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı besinlerden birkaçı şunlardır:

Balık

Av yasağı kalkmışken, tam da balık zamanı. Balık, barındırdığı omega 3 yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlü olmasında önemli bir görevi vardır. Uzmanlar haftada 3 kez balık tüketmeyi tavsiye eder. Eğer, haftada 3 kez balık tüketimi yapılmıyor ise, balık yağı takviyesi alınabilir. Tabi, doktor tavsiyesi alınarak.

Omega-3

Omega- 3, bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardandır. Omega- 3 sadece balıkta bulunmaz. Balık sevmeyenler için ceviz, semiz otu, keten tohumu gibi kaynaklardan da omega – 3 yağ asitleri vardır.

D vitamini

D vitamininin adını son günlerde daha sık duyar olduk. Özellikle koronadan korunmak için D vitamininin önemi sıkça vurgulanır oldu. D vitamini tek başına koronadan korumaz belki ama, bağışıklık sistemini güçlendirerek bu hastalıktan bizi uzak tutar. D vitamini, vitaminler içinde belki de en kolay yolla alınabilen vitamindir. Sadece güneşe çıkmak bu vitamini elde etmek için yeterlidir. Buna rağmen D vitamini eksikliği var ise doktor gözetiminde takviye kaynaklar kullanılabilir.

Yeşil çay

Yeşil çayın sağlığa olan faydaları saymakla bitmez.  Zayıflamaya yardımından tutunda, kansere karşı koruyucu etkisi olan yeşil çay tahmin ettiğiniz gibi bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkilidir. Yeşil çay, günde 2-3 bardağa kadar tüketilebilir.

Kara Mürver

Tam bir C vitamini deposu ve antioksidan olan kara mürver, bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça yardımcıdır. Birçok besin ve vitamin takviyesinde kara mürver kullanılmasının en büyük nedeni C vitamini deposu olmasıdır.

Propolis

Arıların yuvalarını onarmak için kullandığı propolis, insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Hücrelerde oluşan hasarları onarmaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Aronya meyvesi

Ülkemizde de yetişen, ‘ süper meyve’ olarak da bilinen aronya meyvesi, C vitamini bakımından oldukça zengindir.  Limondan daha fazla C vitamini barındıran aronya, antioksidan maddeler içerir. Bağışıklık sistemini korumakta oldukça faydalı olan bu meyve hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi üstlenir.

Deve dikeni

Korona virüs, üst solunum yolunu etkileyen bir hastalık olsa da ilerleyen evrelerde akciğere inerek zatürreye neden olabiliyor. Korona nedeniyle yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğu da zatürre kaynaklı olduğu biliniyor. Deve dikeni, bağışıklık sistemini korumanın yanında akciğer ve karaciğer sağlığını korur.

Ekinezya

Üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde oldukça yardımcı olan bu bitki, bağışıklık sistemini güçlendirmede de yardımcı olur. 

Kuşburnu

Kuşburnu; C A, B, K vitaminlerini, likopen, antioksidanlar barındırır. Zengin içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı koruyucudur.

Çinko

Bağışıklık sisteminin güçlü olması için gerekli minerallerin başında gelir. Çinko içeren besinleri tüketerek bağışıklığımızı güçlü tutabiliriz. Balık, et, yumurta, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, tahıllar gibi besin kaynaklarında çinko bulunur.

Turunçgiller

Kış ayının gelmesiyle üst solunum yolu hastalıkları da kendini göstermeye başladı. Bu durumda yardıma turunçgiller olarak bilinen portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi meyveler koşuyor. Turunçgillerden bol bol tüketerek hastalıklara karşı korunabiliriz.

Pekmez

Ülkemizde neredeyse her yörenin kendine has pekmezi vardır. Bunların en sık bilineni üzüm, dut, keçiboynuzu, andız, kozalak  pekmezidir. Bunların yanında armut, elma gibi yöresel pekmezler mevcuttur. 

Özellikle keçiboynuzu, dut, andız pekmez, kozalak pekmezi üst solunum yolu hastalıkları, astım, bronşit, gibi hastalıkların tedavisinde oldukça yardımcıdır. Besin değeri olarak da bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynarlar.

Kemik suyu

Kemik suyu, içinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde vücutta oluşan hasarı onarmada oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemini korur, hastalıkların tedavisini hızlandırır.

Zencefil

Grip, soğuk algınlığı, öksürük denildiğinde ilk akla gelen doğal yöntemlerden biridir zencefil. Bağışıklık sistemini koruyan zencefil, aynı zamanda ağrı kesici, enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliklere sahiptir. Zencefil bal ile karıştırılarak tüketilir ise etkisi daha da artar.

Soğan

 Soğan,  bol miktarda C vitamini, A vitamini, B6, B9 vitaminleri, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum, kükürt mineralleri ve antioksidan kaynakları kuersetin ile fisetin içerir. Sağlık için gerekli bir çok besin değerini barındıran soğan bağışıklık sistemini korur, hastalıkların hızlıca tedavi edilmesine yardımcı olur. Soğanı yemeklere katabileceğimiz gibi, harici oalrak da kullanabiliriz. Ayak altına dilimlenmiş soğan sararak soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıkların tedavisini destekleyebiliriz.

 Bağışıklık sistemini güçlendirerek koronadan korunmaya yardımcı olan bazı besin kaynaklarını yazdık. Bu yazdıklarımızın yanı sıra şunlara dikkat etmek lazım:

  • Bol bol dinlenin
  • Düzenli uyku uyuyun
  • Yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketin
  • Et, yumurta, hindi, tavuk gibi protein içeren besinler tüketin
  • Su içmeyi ihmal etmeyin
  • Açık havada yürüyüşler yapın
  • Paketli, işlenmiş gıdalardan uzak durun
  • Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakın
  • Egzersiz yapın

Zerdeçal Koronadan Korur mu?

Yazının başında da  belirttiğimiz gibi hiç bir ürün tek başına koronadan korumada etkili değildir. Ancak hastalıkların daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilirler.

Zerdeçal, sağlık için faydaları çok fazla olan bir kaynaktır. Antioksidan olan zerdeçal, vücudun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ancak, zerdeçal kan sulandırıcı etkiye de sahiptir. Bu nedenle doktora sorulmadan kullanılması doğru olmaz. Özellikle kronik hastalar ve düzenli ilaç kullananlar doktor gözetiminde kullanmalıdır.

Sarımsak Koronadan Korur mu?

Doğal antibiyotik olarak bildiğimiz sarımsağın sağlığa faydaları saymakla bitmez. İnsan sağlığına olan faydalarının başında, bağışıklık sistemini koruması ve güçlendirmesi gelir. Sarımsak tek başına koronaya karşı koruyucu olmasa da, bağışıklık sistemini koruyarak hastalıkların riskini azaltır, tedavi sürecini hızlandırır.

Ancak, sarımsağın kan inceltici özelliği vardır. Kronik ilaç kullananlar sarımsak tüketiminde dikkat etmelidir.

Yine fazla tüketilen sarımsak, mide ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik gibi şikayetler yaşayabilir.

Sirke Koronaya İyi Gelir mi?

Sirkenin insan sağlığına olan olumlu etkileri oldukça fazladır. Antibakteriyel ve antioksidan olan sirke, üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılır. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelmektedir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir. Tüm bu özelliklerinin yanında, sirke tek başına koronaya karşı koruyucu değildir. Sirke içen korona olmaz düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Fazla sirke tüketmek mide rahatsızlığı ve boğaz tahrişi gibi yan etkiler yapabilir.

Korona Testi Nasıl Yapılır?

Coronavirüs testi, özel şartlar altında, özel kıyafet giyen sağlık görevlileri tarafından yapılıyor. Test, burundan, genizden sürüntüyle alınan örnekler sayesinde yapılıyor. 

Corona Virüsü Test Sonucu Ne Zaman Çıkıyor?

Burundan, genizden alınan sürüntüler kapalı ortamda, laboratuvarda test ediliyor.  Test, doktorun kararından sonra bir gün içinde referans merkezlere gönderiliyor. Sonuçlar ise 2-3 gün içinde belli oluyor.

Koronadan Korunmanın Yolları

Henüz aşısı bulunmayan bu hastalıktan korunmak için sosyal mesafe, maske, temizlik kuralına dikkat etmek gerekiyor. Bunların dışında sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalabalık, kapalı ortamlardan uzak durmak, korona olan kişilerle temastan kaçınmak hastalıktan korunmak için yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu