Sağlık

Darülfülfül Nedir? Darülfülfül Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Tiflis biberi, yada uzun biber olarak da bilinen darülfülfül nedir? Darülfülfül neye yarar, nasıl kullanılır?  Nerede yetişir, zararları var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Karabibere alternatif olarak kullanılan darülfülfül, geçmişi eskiye dayanan bir bitkidir. Osmanlı zamanında  ilaç yapımında, ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Günümüz zamanında mesir macunu gibi ürünlerin içinde baharat olarak kullanılır. Son yıllarda doğal ürünlere olan ilginin artmasıyla insanlar tekrar darülfülfülü kullamaya başladı.

Darülfülfül Nedir?

Doğu Hint adalarında kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Latince ismi ‘Piper longum’dur’.  Bitki, sarmaşık şeklindedir ve yapraklarını dökmez. Bitkinin yaprakları geniş ve damarlıdır.Yapraklar her mevsim yeşil kalır, dökülmez. Meyveleri ise kozalağı andırır, sapsız ve küçüktür. Darülfülfül tohumları oldukça zor bulunur.  Bitkinin boyu 10 santimetreye, eni ise 2 santimetreye kadar büyür. Bitkinin meyveleri kozalağa benzer ve öğütülerek baharat olarak kullanılır. Darülfülfül, halk arasında Tiflis biberi, uzun biber gibi isimlerle de bilinir.  Bitki karabibergiller ailesinin bir üyesidir. Kendine has keskin bir kokuya sahip olan darülfülfül, içinde piperin, nişasta, resin ve uçucu yağ barındırır.

Darülfülfül, Arapça’da ‘biber ağacı’ anlamına gelir. 

Darülfülfül, karabibere göre daha keskin bir tat ve kokuya sahiptir.  Tiflis biberi olarak da bilinen bitki yenibahar ve karanfil aromalarını da andırır.

Özellikle Orta Doğu’da, baharat olarak kullanılan bitki insan sağlığına da oldukça faydalıdır. Sindirim sorunu çeken kişilere tavsiye edilir.  Ayrıca vücut ısısını yükselterek termik etki sağlar ve vücuttan yağ yakılmasına neden olur.

Darülfülfül Faydaları Nelerdir?

Osmanlı döneminde ilaç yapımında kullanılan darülfülfül, birçok faydaları olan bir bitkidir. Ağrı kesici etkisi vardır. bu etkisi nedeniyle kadınların regli döneminde yaşadığı ağrı şikayetlerini yok eder. Darülfülfülün başlıca faydaları şunlardır:

  • İştah artırıcıdır. Bu özelliği sayesinde iştahsız çocukların iştahını açmaya yardımcı olur.
  • Darülfülfül, içerisinde yüksek miktarda fenol bileşikler ve vitaminler barındırır. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Hasta olmayı önler.
  • İdrar söktürücüdür, vücuttan zararlı maddeleri idrar yoluyla uzaklaştırır.
  • Ödem ve şişkinliği önler.
  • Vücut ısısını artırarak terlemeyi sağlar. Ayrıca vücuttan toksin maddeleri uzaklaştırır.
  • Bitkinin diğer bir faydası da sindirim sistemi üzerindedir. Bitki, sindirimi güç gıdaların daha kolay sindirilmesini sağlar, hazmı kolaylaştırır.
  • Gaz oluşumunu önler.
  • Mide şişkinliğini önler ve reflü riskini azaltır.
  • Mide ve bağırsak enfeksiyonu riskini azaltır, oluşan hastalıkları tedavi eder. 
  • Darülfülfül içeriğinde fenol bileşenler barındırır. Bu sayede  sakinleştirici etkisi vardır.
  • Darülfülfül, depresyon, anksiyete gibi ruhsal sorunların tedavisini destekler.
  • Sinir sistemini güçlendirir.
  • Vücuda enerji verir, kronik yorgunluğu giderir.
  • Cinsel performansın artmasını sağlar.
  • Vücuttan ter ve idrar yoluyla zararlı maddeleri uzaklaştıran bu bitki, aynı zamanda yağ yakımı sağlar.
  • Darülfülfül, diyabet hastalığının vücuda verdiği zararları onarmaya yardımcı olur.
  • İnsülini dengeler.
  • Mide üşütmesi tedavisinde kullanılır.
  • Mide bulantısını önler, kusmayı durdurur.
  • Öksürük ve balgama  iyi gelir.
  • Ağrı kesici etkisi vardır, regli ağrılarına iyi gelir.
  • Bitkinin dumanı akciğer enfeksiyonuna iyi gelir.
  • Ağız kokusunu giderir.
  • Ses kısıklığını önler. 
  • Darülfülfül basur tedavisinde kullanılır.

Darülfülfül Nasıl ve Neye  Kullanılır?

Darülfülfül bitkisinin meyvesi görüntü olarak çam kozalağını andırır. Bitkinin meyvesi öğütülür ve baharat olarak kullanılır. Karabiber, yenibahar, karanfil karışımı bir aromaya sahip olan bu bitki yemeklerde, soslarda, çeşnilerde lezzet arttırıcı olarak kullanılır.

Faydaları ve lezzeti nedeniyle mesir macunu yapımında tercih edilir. 

Bu bitki ağız kokusunu giderir. Ağız kokusu için bir miktar darülfülfül aç karnına ağızda çiğnenir. Sıcak su ile karıştırılarak içilir bu sayede ses kısıklığını önler. Bitkinin kendine has keskin tadı vardır. Bu nedenle bal ile karıştırılarak tüketilir.  Bitki tütsü yapılarak da kullanılır. Yakılan bitki dumanı akciğer enfeksiyonuna iyi gelir.

Bitki çay olarak da tüketilir.  

Darülfülfül Çayı Nasıl Yapılır?

Darülfülfül tohumları dövülerek toz haline getirilir.  Toz haline getirilen tohumlar kaynar suyun içine atılır ve 15 dakika demlemeye bırakılır. Darülfülfül çayı aç karnına bir bardak içilir.

Darülfülfül çayı,  ses kısıklığı, öksürük gibi şikayetleri gidermede etkilidir. Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.

Ağız kokusunu giderir. Zayıflamaya yardımcı olur.

Darülfülfül Zayıflatır mı?

Darülfülfül, termik etki yaparak vücut ısısını artırır. Bu özelliği sayesinde vücuttan yağ yakımını hızlandırır. Bitkinin metabolizmayı çalıştırma özelliği de vardır. Bu özellikleri sayesinde kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur.

Darülfülfül özellikle sabah aç karnına çay olarak tüketildiğinde zayıflama etkisi daha fazla artar. Bu bitkiyi baharat olarak salatalarda, çorbalarda kullanarak zayıflama etkisinden faydalanılabilir.

Darülfülfül Neye Yarar?

 Her derde deva olarak bilinen darülfülfül, akciğer sağlığını korur. Sindirim sistemi sorunlarını önler. Ağrı kesicidir. Sakinleştirici etkisi vardır. Ses kısıklığı, öksürük gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur.

 Enerji verir, cinsel performansı artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Metabolizmayı çalıştırır, zayıflamaya yardımcı olur.

Darülfülfül Nerede Yetişir?

 99 derde deva olarak bilinen darülfülfül, tohumları zor bulunan bitkilerden biridir.  Türkiye’de yetişen bir bitki değildir. Bitki, Doğu Hint adalarında doğal yollarda yetişir.  Bu nedenle Hindistan mutfağında baharat olarak sıkça kullanılır.

Bitki sert ve soğuk iklim koşullarını sevmez.   Okyanus iklimine sahip sıcaklığı yüksek yerlerde yetişir. Bitki sera yetiştiriciliğine oldukça uygundur. Bitki suyu sevmez ama kuru topraklarda kolay büyümez. Darülfülfül, kumlu ve nemli toprakları daha çok sever.  Darülfülfül hasadı yaz aylarında yapılır. 

Darülfülfül Zararları

Darülfülfül birçok sağlık sorununun tedavisine yardımcı olan bir bitkidir. Ancak bitki dozunda tüketilmesi gerekir. Fazla tüketilen darülfülfül istenmeyen yan etkiler yapabilir.

Yüksek oranda darülfülfül tüketmek romatizmal ağrılara neden olabilir. Hipertansiyon, damar sertliği, kalp rahatsızlığı, bağırsak iltihabı, egzama, kronik hastalığı olanlar, hamileler mutlaka doktora danışarak bu bitkiyi kullanmalıdır.

Darülfülfül Fiyatı

Bitki, darülfülfül baharatı ve meyvesi olarak piyasada satılır. Darülfülfül baharatı aktarlarda, internette bulunabilir. Darülfülfül fiyatı satıldığı zaman dilimine göre değişiklik gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu