Yemek

İRMİK HELVASI

         Osmanlı mutfağından bu günümüze kadar gelen lezzet irmik helvası. İrmik helvası Osmanlı mutfağında gaziler helvası olarak da adlandırıldı.  İrmik helvası, Türk kültüründe sıradan bir tatlı olmaktan çok öte. Düğünde, bayramda, kandilde, cenazede, mutlu anımızda, üzüntülü anımızda  yani yaşamın içindeki her duyguda ilk akla gelen lezzettir. Sadece lezzetli bir tatlı olmaktan ziyade bir kültürdür irmik helvası. Kültürümüzün bir parçası olan,  aynı zamanda lezzetinden vazgeçemediğimiz irmik helvasının tarifi bu yazımızda.

İRMİK HELVASI YAPILIŞI

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Yapılışı:

      İlk etapta şerbetini yapıyoruz

      Su ve şekeri bir tencereye alın, ocağın altını açıp,  tencereyi ocağa koyun. Şerbet kaynayınca 5 dk daha kaynatıp soğumaya bırakın.

      Tencereye iki kaşık tereyağını koyun ve erimesini bekleyin. Eriyen tere yağına irmikleri ilave edin.

      Kısık ateşte, karıştırmayı bırakmadan rengi dönene kadar kavurun. Renk tercihi size kalmış, önemli olan karıştırmayı bırakmadan kavurmak. Aksi halde irmikler yanabilir.

       Kavurduğumuz irmikler istediğiniz renk kıvamına geldikten sonra, önceden yaptığınız şerbeti dikkatlice irmiğin üstüne dökün.

      Şerbet ile irmik iyice harmanlandıktan sonra ocağın altını kapatın.

      İrmiği demlenmeye bırakın.

      Yarım saat dinlendikten sonra irmik helvası hazır olacak.

      Bu tarifte fıstık ve ya fındık kullanmadık, arzu eden tarife ilave edebilir.

       İrmik helvasının şerbetini, ayrı pişirerek kullandık bu yöntem sayesinde kuru bir helva olmuyor. Arzu eden irmiği kavurma işlemi esnasında şekeri ve suyu da ilave edip, irmik ile şerbeti beraber pişirebilir. 

AFİYET OLSUN…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu