Gulaş Nedir? Gulaş Hayvanın Neresidir, Yemeği Nasıl Yapılır?
Gulaş, kökeni 9. yüzyıla kadar dayanan, o zamanda çobanların yaptığı bir haşlama et yemeğidir. Macaristan da çobanlara verilen isimde gulaştır. peki, gulaş nedir? Gulaş hayvanın neresidir, yemeği nasıl yapılır? Hangi ülkenin yemeğidir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Gulaş Nedir, Hayvanın Neresidir?
Gulaş dananın kontrnuar, tranç ve sokum bölümlerinden elde edilen etlere denir. Bu bölümlerden elde edilen etlerle yapılan yemeğe de “gulaş” ismi verilir. Tarihi 9. yüzyıla kadar dayanır. O zamanlarda çobanların yaptığı bir et haşlama yemeği olan gulaş, günümüze kadar gelerek mutfaklarda yer almaya devam etmektedir. Dananın bazı bölümleri ve yemek ismi olan gulaş, aynı zamanda Macar çobanlarına verilen isimdir. 9. yüzyılda Macar çobanları hayvanları otlatmaya götürürken yanlarına kuşbaşı gulaş, soğan, kırmızı biber gibi malzemeler alır ve dağda kısık ateşte pişirirlerdi. O zamanlarda çobanların yaptığı bu lezzetli et yemeği isminide Macar çobanlarından aldığı düşünülür. Macar çobanlarına “gulaş” denmektedir.
Gulaş Nerenin Yemeğidir?
Macaristan’ın geleneksel et yemeklerindendir. Macarlı çobanlar dağa hayvan otlatmaya giderken yanlarında gulaş malzemelerini götürür, hayvan otlatırken bu yemeği pişirirlerdi. Pişen gulaş kurutulur ve koyun işkembesinden elde edilen tulumlarda saklanırdı. Daha sonra yemek yenilmek istendiğinde bir miktar su eklenir ve yemeye hazır hale getirilirdi.
İlerleyen zamanlarda bu yemeğin içine kırmızı biber gibi baharatlar eklenmeye başlandı ve bu muhteşem lezzet günümüze kadar geldi.
Dana Gulaş Nasıl Yapılır?
Dana gulaş malzemeleri…
- 750 gram büyük kuş başı doğranmış gulaş
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- İki tane kuru soğan
- 3 diş büyük boy sarımsak
- 1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Yarım çay kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 3 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz
- Bir tatlı kaşığı beyaz sirke ya da herhangi bir sirke
Gulaş Eti Nasıl Yapılır?
- Soğanların kabuklarını soyalım ve yemeklik doğrayalım, aynı işlemi sarımsaklara da yapalım. Doğranan sarımsak ve soğanı tencereye alalım.
- Tencereye tereyağını ekleyelim ve soğan ve sarımsakları kavuralım.
- Kavrulan soğan ve sarımsaklara toz biber, kekik, karabiber, kimyonu, sirke ekleyelim, burada tuzu eklemiyoruz.
- Etleri de ekleyerek suyunu çekene kadar karıştırarak pişirelim. Dana gulaş suyunu çektiğinde salçayı ekleyelim ve bir iki dakika kavuralım. Ardından suyunu ve tuzunu ekleyerek dana gulaşı kısık ateşte pişirelim.
- Uygun bir kasenin içine unu alalım ve üzerine et suyu ekleyelim. Unu iyice karıştırarak topaklanmayı önleyelim. Unu pişen etlerin üzerine ekleyelim ve birkaç dakika bu halde pişirelim. Un ilave edildikten sonra yemeği karıştırmayı unutmayalım yoksa yemeğin dibi tutabilir.
Not:
Dana gulaş yemeği tercihe göre düdüklü tencerede pişirilebilir. Ancak, düdüklü tencerede pişen gulaş yemeğine un eklemek için yemeğin pişmesi beklenir, ardından düdüklü tencerenin havası alınarak kapağı açılır. Uygun bir kasenin içine un alınır ve et suyuyla seyreltilerek pürüzsüz hale getirilir. Un yemeğin içine eklenir. Düdüklü tencerenin kapağı tekrar kapatılmaz, tencerenin ağzı açık halde 5 dakika yemek un ile beraber pişirilir.
Tercihe göre dana gulaş yemeğinin yanında haşlanmış patates, patates püresi ya da milli yemeğimiz olan pilav servis edilebilir. Ayrıca, karnabahar, brokoli gibi sebzelerde gulaş yemeğinin yanında çok iyi gider.