Göbek düşmesi, sıkça yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Büyüğünden küçüğüne herkesin başına gelebilir, fakat çoğunlukla hareketli çocuklarda daha sık görülür. Peki, göbek düşmesi nedir? Göbek düşmesi tedavisi nasıl olur? Göbek nasıl çekilir? Göbek düşmesi duası nedir? İğne ile göbek nasıl çekilir? Başörtü ile göbek nasıl çekilir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Göbek Düşmesi Nedir?
Göbek düşmesi, karnın içinde bir organın veya oluşumun yukarı yada aşağı kayması, yer değiştirmesidir. Oldukça rahatsız edici bir durumdur. Şiddetli ağrılara, sancılara neden olabilir.
Göbek Düşmesi Belirtileri Nelerdir?
Tedavi edilmezse oldukça rahatsız eden göbek düşmesinin belirtileri şunlardır:
- Göbek ve etrafında dayanılmayacak kadar olan ağrı.
- Göbek ve çevresinde ağırlık hissetme.
- Göbek ve çevresinde şişlik, hassaslık, ödem oluşması.
- Gaz sıkışması ve sancısı.
- Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik durumu.
- Mide bulantısı, midede ekşime.
- Sıcak basması, ter boşaltma.
- Baş ağrısı.
- Yüksek ateş.
- İshal, kusma.
- Dikkat dağınıklığı, konsantre olamama.
- Uykusuzluk.
- Çocuklarda altına kaçırma.
- İştahsızlık.
Göbek Neden Düşer?
Göbek düşmesi, göbeğin yerinden yukarı veya aşağı kayarak yer değiştirmesidir. Karın iç basıncının çeşitli nedenlerle artması sonucu, karın zarında zayıf alanlar oluşur. Buda, göbek düşmesi veya yürek düşmesine neden olur.
Oldukça sık rastlanılan göbek düşmesinin nedenleri şunlardır:
- En sık görülen neden ağır kaldırmaktır. Ağır bir yük veya eşya kaldırma sonucu göbek yerinden kayabilir.
- Ani hareket etmekte diğer bir nedendir.
- Isı değişimi, rüzgara maruz kalma, cereyanda kalma, klima çarpması.
- Hamilelik.
- Cinsel beraberlik.
- Öfke, sinir patlaması.
- Ani hareket, eşit adım atmama.
- Ani eğilme ve dönme.
- Yere düşme, koşma.
Göbek Düşmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Göbek düşmesinin belirtileri birçok hastalıkta görülebilen belirtilerdir. Bu nedenle öncelikle doktora gidilmeli, yaşanılan şikayetlerin nedeni tam öğrenilmelidir. Evde yapılan yanlış bir tedavi daha ciddi hastalıklara neden olabilir.
Göbek, yürek düşmesinde, birçok tamamlayıcı tıp yöntemi vardır. Bunlardan en çok kullanılanı bardak çekme ve göbeği çekme yöntemleridir.
- Bardak çekme yönteminde göbeğin deliğine bir parça pamuk yerleştirilir ve pamuk çakmakla yakılır. Yanan pamuğun üzeri bardakla kapatılır. Bardak göbek deliğini kaplayacak şekilde yerleştirilir. Bu sayede, bardağın içinde yanan pamuk karın bölgesinde kan dolaşımını artırır ve göbeğin, yüreğin yerine gelmesini sağlar.
- Kas gevşetici ilaçlarla masaj yapmakta etkili olabilir.
- Diğer bir yöntem ise, göbeği düştüğü veya yüreği kalktığı düşünülen kişi sırt üstü yere veya düz bir zemine uzanır. Kıyafetler yukarı sıyrılarak karın bölgesi açılır. Parmak yardımıyla göbek deliğine hafif bastırılır ve göbeğin yerinde olup olmadığına bakılır. Göbek yerindeyse atar damar gibi hafif hareket olur. Göbek düşmüş ise karın yukarıdan aşağıya, yanlardan göbeğe doğru ovulur.
- Isıya dayanıklı bir kaba bir avuç tuz konulur. Tuz dayanılacak kadar ısıtılır ve karın bölgesine dökülür. Üzeri bezle örtülür, yarım saat kadar bekletilir.
Göbek Düşmesi, Göbek Çekme Duası Nedir?
لِتَسْتَوُوا عَلَى ظُهُورِهِ ثُمَّ تَذْكُرُوا نِعْمَةَ رَبِّكُمْ إِذَا اسْتَوَيْتُمْ عَلَيْهِ وَتَقُولُوا سُبْحانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ
Türkçe Okunuşu:
Li testevu ala zuhurihi summe tezkuru ni’mete rabbikum izesteveytum aleyhi, ve tekulu subhanellezi sehhare lena haza ve ma kunna lehu mukrinin.
Türkçe meali:
Üzerlerine binip, onlardan yararlanınca, Rabb’inizin verdiği nimetleri anarak: “Bunları, hizmetimize veren Allah ne yücedir; yoksa bizim bunlara gücümüz yetmezdi.” deyin.
İğne ile Göbek Nasıl Çekilir?
Göbek düşüklüğü veya yürek düşüklüğü olduğu düşünülen kişi sırt üstü düz bir zemine yatar.
Göbeği veya yüreği çekecek olan kişi, geniş bir kaseye veya sahana bir miktar su doldurur ve eline ince bir dikiş iğnesi alır.
İğnenin delikli bölümünden tutularak iğne sahanın etrafında gezdirilir ve bu sırada 1 Fatiha ,3 İhlas okunur, Fatiha ve İhlas duaları okuma süresince iğne kasenin içinde olan suyun etrafında dolaştırılmaya devam edilir.
1 Fatiha, 3 İhlas bittikten sonra niyet edilir. Niyet ederken önce göbeği veya yüreği düşen kişinin ismi söylenir, ardından annesinin ismi söylenir.Örnek olarak;
“Ya Ali binti Fatma.”
Veya, “niyet ettim Fatma’dan doğma Ali’nin göbeğini çekmeye” denir.
Niyet edildikten sonra iğne suyun içinde yatay vaziyette tutulur.
Ardından 7 defa salavat çekilir. Salavatlardan sonra, göbeği çeken kişi parmağını kasedeki suyun içinde yatay olan iğnenin ortasına hafif bastırır ve 11 defa iğne çekme duasını okur. 11. duadan sonra iğne sudan kaldırılmaya çalışılır. ( Bu işlem sırasında iğne iki parmakla tutulmaz, yatay olan iğne tek parmakla kaldırılmaya çalışılır, sanki parmak ucunda mıknatıs varmış gibi.) Eğer iğne tek parmakla sudan kalkar ise göbek yerine gelmiş demektir, fakat iğne suya düşerse tekrar iğne suda yatay bekletilir, parmak iğneye bastırılır ve 7 defa salavat getirilir, 11 defa göbek düşme duası okunur. Tekrar iğne tek parmakla sudan kaldırılmaya çalışılır. Bu işlem iğne tek parmakla sudan kalkana kadar devam eder.
Başörtü ile Göbek, Yürek Nasıl Yerine Getirilir?
Büyük bir başörtüsü alınır ve çaprazlamasına iki ucu birleştirilir, böylelikle başörtüsünü uzunlamasına kullanabiliriz.
Başörtüsü kapı kolu veya pencere kolu gibi sabit bir yere bağlanır.
Kolumuzla 3 dirsek uzunluğu ölçü alınır. 3 dirsek uzunluğunun bittiği yerden örtü tutulur ve örtü uzatılarak gergin hale getirilir. Örtünün 3 dirsek uzunluğunda olması önemlidir. Kişinin göbeği veya yüreği düştüğü bu uzunluktan anlaşılır.
Ardından, Şefaat ya Resulallah, Şefaat Ya Resulallah, Şefaat Ya Resulallah denir.
Ya Ali binti Melek veya “niyet ettim Melekten doğma Alinin göbeğini veya yüreğini çekmeye” denir.
Ardından, “Allahümme salli ala seyyidina Muhammet” denir ve örtü bir dirsek boyu ölçülür. Tekrar,” Allahümme salli ala seyyidina Muhammet” denir ve örtü bir dirsek boyu daha ölçülür. Son olarak tekrar “Allahümme salli ala seyyidina Muhammet” denir ve 3. dirsek boyu ölçülür. 3. dirsek sonrası örtünün uzunluğu artar ise göbek veya yürek düşmüş demektir. Fakat, örtünün uzunluğu başta bağlandığı gibi 3 dirsek boyu tam gelirse göbek veya yürek düşüklüğü yoktur.
Göbek veya yürek düşmesi durumunda, 3 defa göbek düşmesi duası okunur ve her dua okumaya örtü 1 dirsek ölçülür.
Bu işlem örtüde uzunluk kalmayıncaya kadar devam edilir., bazen 2 kere defa bazen 3 defa tekrardan sonra başörtüsünde fazla uzunluk kalmaz ve göbek yerine gelir.
Yürek Düşmesi Nasıl Yerine Getirilir?
Yürek düşmesinde de, göbek düşmesinde kullanılan yöntemler kullanılır. Tek farkı göbek düşmesi yerine yürek düşmesine niyet etmektir.
- Bu yöntemler halk arasında sıklıkla kullanılır ve şifanın Allah’tan olduğu düşüncesiyle birlikte fayda verdiği düşünülür. Ancak, bu yöntemlerin bilimsel bir açıklaması yoktur.Göbek düşmesi belirtileri farklı hastalıkların belirtileri olabilir. Öncelik doktora gitmek olmalıdır.