Şifa Ayetleri Nelerdir? Kuran’da Geçen 7 Şifa Ayetleri Nelerdir? Diş Ağrısını Geçiren Dua
İnsan yaşamında şüphesiz hastalıkların büyük yeri vardır. Ufacık baş ağrısı bile olsa, insan aciz kalır, yaşamını rahat sürdüremez. Her türlü hastalık durumunda önce doktora gidilmeli, Allah’ın bize verdiği tıp ilminden yararlanılmalıdır. Doktor tedavisinin yanı sıra, Allah’a şifa için dua edilmeli, sağlığımıza kavuşabilmek için Allah’a yalvarılmalıdır. Kuran-ı Kerim insanların yaşaması için her türlü sırları içinde barındırır. Hastalıklardan kurtulmak için şifa ayetleri de bunlardan biridir. Her türlü derdin reçetesi olan Kuran-ı Kerimde şifa ayetleri hangileridir? Şifa için hangi sureler okunmalıdır? Şifa duası nedir, nasıl okunur? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Şifa Ayetleri Nelerdir?
Şüphesiz ki yaşamak için en büyük ihtiyaç sağlıktır. Fakat, hastalıklarda yaşamın içinde olan gerçeklerdir. Alemlerin rabbi olan Allah-u teala derdi verdiği gibi şifasını da vermiştir. Herşeyden önce insanlara tıp ilmini vererek, hastalıkların dermanını bulmasını sağlamıştır. Bunun yanında Kuran-ı Kerim’de şifa için ayetler vermiştir. Kuran-ı Kerim’de şifa konulu bazı ayetler vardır ve bu ayetler her türlü hastalık için okunur. Bu ayetler hastalıklar için okunması tavsiye edilmiştir. Kuran-ı kerim’de geçen bazı şifa ayetleri şunlardır:
Bi’smi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm
Ve yeşfi sudûra kavmin Mü’mînîn. (Tevbe s. 14)
Veşifâun li-mâ fi’s-sudûr. (Yûnus s. 57)
Yahrucu min butûnihâ şarâbun muhtelifun elvenuhu
fihi şifâun li’n-nâs. (Nahl s. 69)
Ve nünezzilü mine’l-kur’âni mâ hüve şifâun ve rahmetün
li’l-Mü’mînîn. (İsra s. 82)
Ve izâ meridtü fe-hüve yeşfin. (Şuarâ s. 80)
Gul hüve li’llezîne âmenû hüden ve şifâ’en. (Fussilet s. 44)
Şifa Ayetleri Nasıl Okunur?
Kuran-ı Kerim’de Tevbe suresinin 14. ayeti, Yunus suresinin 57. ayeti, Nahl suresinin 69. ayeti, İsra suresinin 82. ayeti, Şuara suresinin 80. ayeti, Fussilet suresinin 44. ayeti şifa ayetleridir. Şifa ayetleri, bir defada hepsi olmak üzere en az 7 defa okunur. Hastalık iyileşene kadar okunmaya devam edilir. Dua kalben inanarak okunmalıdır.
7 Şifa Ayetleri
Hz. Ali(r.a) Şöyle buyurduğu rivayet olmuştur:
“ Yedi ayet vardır ki her kim onları sabah akşam sürekli okursa veya yanında taşırsa, gök yerin üzerine kapansa, elbette Allah(c.c) ona uğradığı o sıkıntılı işten bir ferahlık ve çıkış kapısı yaratır. Onu düşmanların hilesinden korur ve o kişi Allah’ın ayetlerinden her birinin himayesine girer.”
Kuranda geçen 7 şifa ve koruma ayetleri şunlardır:
Bismillahirrahmanirrahim
Tevbe suresi 51. ayet
قُل لَّن يُصِيبَنَا إِلاَّ مَا كَتَبَ اللّهُ لَنَا هُوَ مَوْلاَنَا وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
Kul len yusibena illa ma keteballahu lena, huve mevlana, ve alallahi fel yetevekkelil mu’minun.
De ki: “Allah’ın bizim için yazdığından başkası bize erişmez. O, bizim mevlamızdır. Öyleyse, mü’minler, yalnız Allah’a tevekkül etsinler.
Yunus suresi 107. ayet
وَإِن يَمْسَسْكَ اللّهُ بِضُرٍّ فَلاَ كَاشِفَ لَهُ إِلاَّ هُوَ وَإِن يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلاَ رَآدَّ لِفَضْلِهِ يُصَيبُ بِهِ مَن يَشَاء مِنْ عِبَادِهِ وَهُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
Ve in yemseskallahu bidurrin fe la kaşife lehu illa hu, ve in yuridke bi hayrin fe la radde li fadlih, yusibu bihi men yeşau min ibadih, ve huvel gafurur rahim.
Eğer Allah, sana bir sıkıntı verirse onu Kendisinden başka giderebilecek yoktur. Eğer senin için bir hayır dilerse, O’nun fazlını geri çevirebilecek yoktur. O, onu kullarından dilediğine nasip eder. O, Çok Bağışlayıcı’dır, Rahmeti Kesintisiz’dir.
Ankebut suresi 60. ayet
وَكَأَيِّن مِن دَابَّةٍ لَا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ يَرْزُقُهَا وَإِيَّاكُمْ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
Ve keeyyin min dabbetin la tahmilu rızkaha allahu yerzukuha ve iyyakum ve huves semiul alim.
Rızıklarını temin edemeyen nice dabbe vardır. Onlara da, size de Allah rızık verir. O, Her Şeyi Duyan’dır, Her Şeyi Bilen’dir.
Zümer suresi, 38. ayet
وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلْ أَفَرَأَيْتُم مَّا تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ إِنْ أَرَادَنِيَ اللَّهُ بِضُرٍّ هَلْ هُنَّ كَاشِفَاتُ ضُرِّهِ أَوْ أَرَادَنِي بِرَحْمَةٍ هَلْ هُنَّ مُمْسِكَاتُ رَحْمَتِهِ قُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ عَلَيْهِ يَتَوَكَّلُ الْمُتَوَكِّلُونَ
Ve le in seeltehum men halakas semavati vel arda le yekulunnallah, kul e fe raeytum ma ted’une min dunillahi in eradeniyallahu bi durrin hel hunne kaşifatu durrihi ev eradeni bi rahmetin hel hunne mumsikatu rahmetih, kul hasbiyallah, aleyhi yetevekkelul mutevekkılun.
Onlara: “Gökleri ve yeri kim yarattı?” diye sorsan, “Elbette Allah.” Diyecekler. De ki: “O halde Allah’ın yanı sıra yöneldiğiniz ilahlar, eğer Allah bana bir sıkıntı vermek istese, o sıkıntıya engel olabilirler mi? Veya Allah bana bir rahmet dilese, buna engel olabilirler mi? De ki: “Allah bana yeter!” De ki: “Sığınıp güvenmek isteyenler, yalnızca O’na sığınıp güvensinler.”
Hud suresi 6. ayet
وَمَا مِن دَآبَّةٍ فِي الأَرْضِ إِلاَّ عَلَى اللّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
Ve ma min dabbetin fil ardı illa alallahi rızkuha ve ya’lemu mustekarreha ve mustevdeaha, kullun fi kitabin mubin.
Yeryüzünde yaşayan hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın. O, onun karar kıldığı yeri ve geçici durduğu yeri bilir. Bunların tamamı apaçık bir Kitap’tadır.
Hud suresi 56. ayet
إِنِّي تَوَكَّلْتُ عَلَى اللّهِ رَبِّي وَرَبِّكُم مَّا مِن دَآبَّةٍ إِلاَّ هُوَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهَا إِنَّ رَبِّي عَلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ
İnni tevekkeltu alallahi rabbi ve rabbikum, ma min dabbetin illa huve ahızun bi nasıyetiha, inne rabbi ala sıratın mustekim.
Ben, benim de Rabbim sizin de Rabbiniz olan Allah’a tevekkül ettim. Hiçbir canlı yoktur ki O’nun buyruğunda/kontrolünde olmasın. Kuşkusuz Rabbim dosdoğru bir yol üzerindedir.
Fatır suresi 2. ayet
مَا يَفْتَحِ اللَّهُ لِلنَّاسِ مِن رَّحْمَةٍ فَلَا مُمْسِكَ لَهَا وَمَا يُمْسِكْ فَلَا مُرْسِلَ لَهُ مِن بَعْدِهِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
Ma yeftehillahu lin nasi min rahmetin fe la mumsike leha, ve ma yumsik fe la mursile lehu min ba’dih, ve huvel azizul hakim.
Allah, insanlar için rahmetinden neyi açarsa artık onu tutacak biri olamaz. Her neyi tutarsa da artık O’ndan sonra onu gönderecek de yoktur. Ve O, Mutlak Üstün Olan’dır, En İyi Hüküm Veren’dir.
Kuran-ı Kerim’de Geçen 7 Şifa Ayetinin Faziletleri
- Her türlü hastalığa manevi tedavi niyetiyle okunur
- Her derde, sıkıntıya okunur.
- Zor bir işi başarmak için okunur.
- Herhangi bir dileğin, muradın gerçekleşmesi için okunur.
- Zor bir sınavın başarılması için okunur. Yeni bir işe, yeni bir göreve başlarken okunur.
Diş Ağrısını Geçiren Dua
Yasin suresi, hikmeti ve fazileti çok fazla olan suredir. Her ne niyetle okunur ise, Allah’ın izni ile gerçekleşir. Bu sure şifa niyetiyle de okunması tavsiye edilir. Yasin suresinin özellikle son ayetleri şifa niyetiyle okunması tavsiye edilir.
Diş ağrısı için, yasin suresinin son ayetleri 3,5 ve 7 defa okunması tavsiye edilir.
Hastalık içinde Yasin suresinin şifa ayetleri okunur.
Diş ağrısı için peygamber efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Ağrıyan dişinin üzerine şahadet parmağını koy ve Yasin Suresinin sonunu oku, biiznillah şifa bulursun.”
Diş Ağrısı İçin Okunacak Dua
Bismillahirrahmanirrahim
- Evelem yeral insanü enna halaknahü min nutfetin fe iza hüve hasıymün mübın
- Ve darabe lena meselev ve nesiye halkah kale mey yuhyil ızame ve hiye ramım
- Kul yuhyıhellezı enşeeha evvele merrah ve hüve bi külli halkın alım
- Ellezı ceale leküm mineş şeceril ahdari naran fe iza entüm minhü tukıdun
- Eveleysellezı halekas semavati vel erda bi kadirin ala ey yahlüka mislehüm bela ve hüvel hallakul alım
- İnnema emruhu iza erade şey’en ey yekule lehu kün fe yekun
- Fe sübhanellezı bi yedihı melekutü külli şey’iv ve ileyhi türceun
Şifa Duaları
Peygamberimizin Şifa Duası
Şifa duası arapça okunuşu
Ezhibil-be’se rabben’nasi eşfi ve enteş’şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.
Türkçe anlamı
Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiçbir hastalık bırakmasın” (Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, Tıbb, 18, 19)
Şifa duası okunuşu
Bismillahi turbetu ardina ve rîkatu ba’dina yüşfe sakimuna bi-izni rabbina.
Şifa Duası Anlamı
Allah’ın adıyla duâya başlarım. Bizim yerimizin toprağı ve birimizin tükürüğü vesilesiyle Allah’ın izniyle hastamız şifâ bulur” (Buhârî, Tıbb, 38; Müslim, Selâm, 54; Ebû Dâvud, Tıbb, 19)
Türkçe okunuşu
Euzu bi izettillahi ve kudretihi min şerri ma ecidu.
Anlamı
Sağ elini vücudunda rahatsız olduğun mahalle koyup yedi defa mesh eyle ve her meshte: «Hissettiğim bu hastalığın şerrinden Allah’ın izzetine ve kudretine sığınırım! de. Biiznillahi Teâlâ şifâ bulursun.” (İbn Hanbel, IV, 217)
Sara Hastalığına Okunacak Dua, Ayet
Resulullah aleyhisselam’dan şöyle bir rivayet vardır:
Çocuğu sara hastalığına tutulmuş bir kadıncağız, çocuğunu alıp Resul-ü Ekrem’e( aleyhisselama) getirir.
–Ya Resulallah! Çocuğumda sara hastalığı var, sık sık saraya tutuluyor, dua buyurun.
Diyerek derdini arz etmiştir.
Peygamberimiz(s.a.v), çocuğa şu duayı okumuştur:
“Bismillahirrahmanirrahim
Ve nünezzilü mine’l-kur’âni mâ hüve şifâun ve rahmetün
li’l-Mü’mînîn.”
Peygamberimizin( s.a.v) bu duayı okumasıyla çocuk şifa bulmuştur. Bir daha da sara hastalığına tutulmamıştır.
Bu dua, nazar değmiş kişilere de okunması tavsiye edilir.
Hastalık İçin Çekilecek Tesbihler
Hastalıktan şifa bulmak için “Ya Şafi” tesbihi çekilir. Hastalıktan kurtulmak için önce abdest alınır ve içten olarak niyet edilir. Euzü besmele çekerek Allah’a tövbe edilir, mağfiret istenir. Mağfiret için şu dua 3 defa okunur:
“Estağfirullah el azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh.”
Sonrasında 7 defa Fatiha okunur, her Fatiha suresinde besmele çekilir.
Fatiha ardından 422 defa “YA ŞAFİİ” esması çekilir.
fatır suresinin ayetini yanlış yazmışsınız orada yazan 2. ayet değil 6.ayet . çalışma için teşekkürler.