Din

Kekemelik Nedir? Kekemeliğe Hangi Dua Okunur?

Bir konuşma bozukluğu olan kekemelik, kişinin yaşantısını oldukça olumsuz etkiler.  Kekemelik, en sık çocukluk döneminde görülür. Bu konuşma bozukluğu geçici olabildiği gibi tedavi edilmediği takdirde yetişkinlik döneminde  kalıcı olabilir. Kekemelik nedir? Kekemelik neden olur? Hangi kekemelik kalıcıdır? Kekemelik nasıl tedavi edilir? Kekemeliğe hangi dua okunur? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Kekemelik, her yaşta görülebilen bir konuşma bozukluğudur.  Birkaç çeşidi bulunan bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabilir.

Kekemelik Nedir?

Kekemelik; akıcı olmayan,  ses, kelime ya da hecelerin tekrarlayarak konuşma durumudur. Kekeme kişiler konuşma sırasında duraksar, bazı kelime, ses ve heceleri tekrar eder.

Bu sağlık sorunu çoğunlukla iki, altı yaş arası görülür. Çocukluk döneminde görülen kekemeliğin büyük kısmı yetişkinlik döneminde biter.

Kekemelik Neden Olur?

Konuşma sorunu olan kekemeliğin birçok nedeni vardır.  Genetik faktörler, inme, travma gibi nörolojik sorunlar, duygusal travmalar kekemeliğin en sık görülen nedenleri arasında yer alır.

Kekemelik her yaş grubunda ortaya çıkabilen bir sorundur.

Kekemelik Kalıtsal mıdır?

Beynin dil ve konuşma ile alakalı bölümünde kalıtsal  bir sorun olabilir. Ailede kekemelik öyküsü olması bu sorunun riskini artırabilir. Ebeveynlerde olan kalıtsal sorunlar çoğuğa aktarılabilir.

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

  • Kekemeliğin en yaygın belirtisi, ses, hece yada kelimeleri tekrar etmektir.
  • Kelimeye yada cümleye başlamada zorluk çekmek.
  • Cümle içinde bazı sesleri uzatma.
  • Konuşmada endişe duyma.
  • Akıcı iletişim kurmakta zorlanma
  • Bazı sözcükleri kullanırken aşırı gerilme.
  • Dudakların veya çenenin titremesi.
  • Yüz tikleri.
  • Hızlı göz kırpma tiki.
  • Baş hareketleri.

 Kekemelik Türleri Nelerdir, Hangi Kekemelik Kalıcıdır?

Kekemelik üç farklı başlık altında toplanan bir sorundur.  Bunlar; nörojenik, gelişimsel ve psikolojik kekemeliktir.

Nörojenik kekemelik

 Nörojenik kekemelik, beyin sinirleri ya da kaslar arasında olan sinyal bozukluğu nedeniyle oluşan kekemeliktir. Nörojenik kekemelikte, beyin konuşmada görevli beyin bölgelerini çalıştırmakta zorlanır ve bunun sonucu konuşma sorunu ortaya çıkar.

Kafa travması, felç, beyin hasarı gibi sorunlar sonucu meydana gelebilir.

Gelişimsel kekemelik

Gelişimsel kekemelik, konuşma ve dil becerilerinin geliştirilmesi döneminde görülür. Gelişimsel kekemelik, 5 yaşından küçük çocuklarda daha sık görülür. Erkek çocuklarda görülen kekemelik kız çocuklarına göre daha fazladır. Bu sorun büyük oranda tedaviye gerek kalmadan, kendiliğinden çözüme kavuşur.

Psikojenik kekemelik

Psikojenik kekemelik, kekemeliğin nadir görülen türüdür.  Beynin düşünme ve akıl yürütmeyi sağlayan bölümünde meydana gelen sorunlardan oluşur.

Hangi kekemelik kalıcıdır?

Kekemelik %90 tedavi edilen bir sorundur. Özellikle çocukluk döneminde görülen bu sorun  tedavi sonucu ortadan kalkar. Konuşma sorunu yaşayan her 4 çocuktan 3’ü ilerleyen yaşlarda akıcı konuşmaya başlar. Ancak, 7 yaş sonrası görülen, sinirsel kaynaklı olan ve tedavi edilmeyen kekemelik kalıcı olabilir.

Aniden Oluşan Kekemelik

Aniden oluşan kekemelik, gelişimsel kekemelik grubuna girer. Çok nadir görülen bir durumdur.  Bazı durumlarda büyük oranda baskı, kaygı gibi psiklojojik nedenlerden ortaya çıkabilir. Nörolojik sorunlar durumunda  da oluşabilir.   Yetişkinlik döneminde  oluşan aniden kekemelik durumunda mutlaka nörolojik muayene olunması gerekir.

Geçici Kekemelik Ne Zaman Geçer?

Aile baskısı, çekingenlik, içe kapanıklık, kalıtsal nedenlerden dolayı geçici kekemelik meydana gelebilir. Geçici kekemelik çoğunlukla altı ay içinde kendiliğinden geçer. Altı ay içinde geçmeyen geçici kekemelik için mutlaka doktora gidilmelidir.

Kekemelik Tedavisi Nasıl Olur?

Kekemeliğin tedavisi ilaç yada cerrahi operasyonla olmaz.  Gelişimsel kekemelik zaman  içinde kendiliğinden yok olur. Zaman içinde geçmeyen kekemelik için, bilişsel davranış tedavisi, konuşma tedavisi gibi tedavi yöntemleri vardır. 

Kekemelik İçin Hangi Dua Okunur?

Kekemelik, çoğunlukla çocukluk döneminde meydana gelen bir konuşma bozukluğudur. Bu sorun çoğunlukla kendiliğinden ortadan kaybolur. Ancak kendiliğinden geçmeyen kekemelik için mutlaka doktora gitmeli ve bilim ışığında tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.  Kekemelik tedavisi için bilimden faydalanırken bir yandan da dualara sığınarak Allah’tan tedavinin daha iyi ve hızlı sonuç vermesini istemeliyiz. Kekemelik için şu esmalar okunmalıdır:

“Ya Evvelü Ya Ahir” esması:

Temiz bir tabağın üzerine  “Ya Evvelü Ya Ahir” esması yazılır ve üzerine su eklenir.  Ardından bu suya 7 yada 21 gün boyunca, 801 defa aynı esma okunur. Süre bitiminde şifa niyetiyle bu su kekeme olan kişiye yada çocuğa içirilir.

Çocuğum Konuşmuyor Hangi Dua Okunur?

Çocukluk döneminde görülen kekemelik anne ve babalar için üzücü bir durumdur. Çocukluk döneminde oluşan ve çoğunlukla geçici olan bu sorun için  Hz. Musa’nın kekeme duası olarak bilinen Ta Ha Suresi ayetleri okunur.

Hz. Musa’nın Kekeme  Duası- Ta Ha Suresi 20/25-28

“Rabbişrah lî sadrî ve yessir lî emrî, vahlül ukdeten min lisanî yefkahu kavlî –Ya Rabbî, genişlet göğsümü, kolaylaştır işimi, çözüver şu dilimin bağını. Ta ki anlasınlar sözümü!” (Ta Ha, 20/25-28) 

Ta Ha  Suresi arapça okunuşu:

Hz. Musa’nın kekeme duası olarak da bilinen Ta Ha Suresinin bu ayetleri 20 defa okunur ve bir suya üflenir. Ardından 7 defa Fatiha Suresi okunur ve suya üflenir. Okunan bu su çocuğa içilir. Bu duaya 27 gün boyunca devam edilir.

En Etkili Kekemelik Duası

Başlığı ‘en etkili kekemelik duası’ olarak attık. Fakat Allah katında canı gönülden edilen bütün dualar etkilidir.  Canı gönülden, samimi edilen her dua Allah katında kıymetli ve etkilidir. 

Kekemelik için okuması tavsiye edilen bir diğer dualar şunlardır:

  •   İnşikak sûresi. Kekemelik için İnşikak Suresi 3 defa okunur.
  • İsra Suresi. Kekemelik için İsra Suresi her gün düzenli okunmalıdır.

Dilin Çözülmesi İçin Hangi Dua Okunur?

Dilin çözülmesi için Ta Ha Suresi 27. ayet, 21 gün boyunca  kekeme olan kişiye yada çocuğa okunur.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ

وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِي

Okunuşu: Bismillâhirrahmânirrahim. Vehlul Ukdeten Min Lisâni.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu