Sağlık

Tülüşah Çiçeği Nedir, Nerede Yetişir? Tülüşah Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Yok olma riski taşıyan ve koparıldığı zaman 109 bin TL cezası olan tülüşah çiçeği nedir? Tülüşah çiçeği nerede yetişir? Faydaları nelerdir, neye yarar? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Tülüşah çiçeği yok olma riski taşıyan bir bitki türüdür.  Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Bu nedenle tülüşah çiçeğini koparmanın cezası 109 bin TL olarak belirlenmiştir. 

Yok olma tehlikesi olan tülüşah çiçeği nedir?

Tülüşah Çiçeği

Tülüşah çiçeği, bilim dilinde “Centaurea mykalea”,   halk arasında ise “gaşağı” “Aydın gaşağı” olarak bilinen, endemik bir bitki türüdür. Bitki bilimsel ismini Samsun dağları’nın antik ismi olan “Mykale”den almıştır. Nesli tükenen bitkiler arasında yer alan gaşağı, Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. 

Gaşağı yada tülüşah olarak bilinen bu bitki Mayıs sonu Haziran başı gibi çiçeklerini açar,  bitkinin çiçekleri sarı renkte olur.  Ancak tüm dünyada görülen iklim değişikliği bu bitkinin çiçek açma süresini değiştirmektedir. 

Aydın gaşağı olarak bilinen bu bitki dünya üzerinde sadece Kuşadası’nda yetişmektedir.  Aydın gaşağı, Kuşadası bölgesinde büyüyen 10 endemik bitkiden biridir.

Tülüşah çiçegi 2,5 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir.  Bitki dikenli bir forma sahiptir. Bu nedenle bilinçsiz olarak yok edilebilmektedir. 

Tülüşah Çiçeği “Gaşağı” Nerede Yetişir?

Centaurea mykalea “CR” kategorisinde bir bitkidir. CR kategorisine vahim durumda olan, nesli tükenen, çok yakında yok olma riski bulunan bitkiler alınır. Tülüşah çiçegi, dünya üzerinde sadece Aydın, Kuşadası bölgesinde yetişir.

Tülüşah Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Dünya üzerinde sadece Aydın bölgesinde bulunan, endemik bir bitki olan tülüşah çiçegi bitkisinden elde edilen etken maddeler kanser gibi bazı hastalıkların tedavi araştırmalarında kullanılmaktadır. Bitkinin koparılması yasak olduğu için piyasada bulmak hiç kolay değildir. 

Tülüşah Çiçeğinin Nesli Tükendi mi?

Vahim durumda olan, yakın zamanda yok olma riski bulunan bu bitki CR kategorisi altında koruma altındadır. Ancak Kuşadası Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve EKODOSD işbirliği sayesinde bitki doğal ortamında yetiştirilme çalışmaları sürmektedir. 

Bitkinin dikenli yapısı nedeniyle çalı çırpı zannedilip tarım arazilerinde yok edilmektedir. Bu nedenle tülüşah çiçegi çok az olarak neslini sürdürmeye çalışmaktadır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu