Sağlık

Afrika Sardunyası Faydaları Nelerdir,? Afrika Sardunyası Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Afrika sardunyası, Güney Afrika bölgesinde alternatif tıp alanında oldukça yaygın kullanılan bir bitkidir. Öksürük, dizanteri, diyare, tüberküloz gibi birçok sağlık sorununda tedavi amaçlı kullanılır. Son yıllarda popülaritesi artan ve geleneksel tıp tedavilerinde kullanılan bitkilerden biri olan Afrika sardunyası nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Afrika Sardunyası Nedir?

Sardunya, 280’den fazla türü olan bir bitkidir, Afrika sardunyası olarak bitki de bunlardan biridir.

Afrika sardunyası; pelargonium sidoides olarak bilinen bitkidir.  Pelargonium sidoides, Afrika geleneksel tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Bitkinin özellikle, kalın, kahverengi  kökleri şifa amaçlı kullanılır.

Güney Afrika’da yaygın olarak yetişen bu bitki, saksıda yetiştirmek için oldukça uygundur.  Bitki çok yıllık bitkiler arasında yer alır. Aslında hassas bir bitki olan pelargonium doğal ortamın zor şartlarına ayak uydurabilir. Kumlu ve kayalıklı topraklarda yetişebilir. 

Bitki, tohumundan yada tabanından alınan bir çelikle artırılabilir.

Bitkinin çiçek sapları koyu kahverengidir. Sardunya ilkbahar sonu, yaz başı çiçek açmaya başlar. 

Bitkinin kökleri; ishal, dizanteri, tüberküloz, dizanteri, öksürük, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.

Bitkinin kimyasal bileşenleri arasında; oligomerik ve polimerik proantosiyanidinler, umkalin, okside, fenolik asit gibi bileşenler ve mineraller vardır.

Afrika Sardunyası Neye İyi Gelir?

Afrika sardunyası, çocuklarda soğuk algınlığı, sinüzit enfeksiyonuna iyi geldiğini belirten araştırmalar vardır.  2013 yılında, Almanya’da yapılan bir çalışmada bronşit belirtilerini azalttığı belirtilmiştir. Afrika sardunyasının iyi geldiği bazı hastalıklar arasında; mide bulantısı, diyare, epigastrik ağrı, öksürük, soğuk algınlığı, gastrointestinal hastalıklar, tüberküloz vardır.

Afrika Sardunyasının Faydaları Nelerdir?

Bu bitki antibakteriyel ve antiviral  özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde bakterilerin dokuya tutunma riski ve oranı azalır. Bitki köklerinden elde edilen ekstre, TFN-a ve nitrik asit salınımı sağlar. Bu sayede hücre aktivitesini artırır.  

Güney Afrika Sardunyasının başlıca faydaları şunlardır:

  • Afrika sardunyası bronşit hastalığına iyi gelir, hastalığın tedavisini hızlandırır.
  • Öksürük, balgam şikayetlerini giderir.
  • Ağrı kesici etkisi vardır, baş ağrısı ve kas ağrısını, sırt ağrısını giderir.
  • Yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olur.
  • Ses kısıklığına iyi gelir.
  • Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen akut  bronşit, akut rinosinüzit gibi hastalıklara  iyi gelir.
  • Tüberküloz hastalığının tedavisini destekler.
  • Diyareye iyi gelir.

Afrika Sardunyası Nasıl Kullanılır?

Sardunya evleri, bahçeleri süsleyen, göz alıcı çiçekleriyle dikkat çeken bir bitkidir. Ancak bitkinin kökleri geleneksel tıp tedavisidne yaygın olarak kullanılır. Bitkinin içeriğinde olan fenoller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülür. Kumarin adı verilen bileşen sayesinde de bağışıklığı canlandırır.

Afrika sardunyasının kullanımı ekstre, tentür, pastil, çay gibi farklı yollarla yapılabilir.

Bitkinin köklerinden elde edilen ekstre alkollü ve alkolsüz olmak üzere iki çeşit olarak piyasada satılır. 

Bitkiden elde edilen pastil ise, vücudu hastalıklara karşı korur, soğuk algınlığı ve virüslere karşı önerilir. Bitkiden yapılan tentür alkol bazlı olarak piyasada satılmaktadır.

Afrika Sardunya Çayı Nasıl Yapılır?

Afrika sardunyası çayı; soğuk algınlığı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı için tercih edilir. Bu faydalarından yararlanmak için iki yemek kaşığı kurutulmuş sardunya kökü bir bardak kaynar suya atılır. Yaklaşık olarak 10-15 dakika demlenir. Ardından süzülerek içilir. Tercihe göre bal eklenebilir.

Afrika Sardunya Corona

Afrika sardunyası corona virüsü tedavisinde etkilidir. 

Ayrıca  içeriğinde olan bileşenler sayesinde bağışıklığı güçlendirir, bağışıklığı canlı tutar. Bu sayede vücudu corona gibi virüslere karşı korur. Bu bitkinin faydaları arasında boğaz ağrısı, ses kısıklığı, vücut ağrısı, yüksek ateş, öksürük, balgam gibi şikayetlerin tedavisine olan olumlu etkileri vardır. Bu belirtiler corona virüs hastalığında da oluşabilir. Bu bitki sayesinde corona virüse ve diğer gribal hastalıklara yakalanma riski azalır. 

Tabiki tek başına bir bitkiye güvenmek doğru değildir. Corona virüs gibi hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmeli ve uzmanların uyarılarına dikkat edilmelidir.

Afrika Sardunyası Yan Etkileri

Afrika sardunyasının bileşenleri arasında “coumarin” adlı bir bileşen vardır. Coumarin adlı bileşen kan inceltici özelliği vardır. Bu nedenle kan inceltici ilaç kullanan kişilere bu bitki önerilmez. Cerrahi operasyon öncesi, diş çekimi öncesi bu bitkinin kullanımı en az iki hafta önce bırakılmalıdır.

Latince ismi pelargonium sidoides olarak bilinen bu bitki otoimmün belirtilerini tetikleyen antikorları aktifleştirebilir. Bu nedenle bitkiyi sedef, lupus, romatoid artrit ve otoimmün hepatit gibi hastalığı olan kişiler doktora danışmadan kullanmamalıdır.

Bu bitki uzun süreli kullanımda karaciğer hasarına, karaciğer toksisitesine  neden olabilir. Bu nedenle uzun vadeli kullanımı önerilmez.

Karaciğer hastalığı olan, aşırı alkol tüketen kişilere önerilmez.

Bitki kullanımından sonra mide ağrısı, mide bulantısı, koyu idrar, ishal, sarı göz ve cilt, mide bulantısı gibi belirtiler olursa hemen doktora başvurulmalıdır. Afrika sardunyasını en fazla bir hafta kullanıması tavsiye edilir.

Afrika Sardunyası Kaç Yaş?

Afrika sardunyası bulunan birçok ekstreler piyasada satılmaktadır. Bitkisel takviye olan bu ürünler çoğunlukla bir yaş üzeri çocuklar ve yetişkinler için önerilir. 

Özellikle üst solunum yolu hastalıklarında etkili olan bu takviyeler doktora danışılarak alınması önerilir.

Afrika Sardunyası Yenilir mi?

Afrika sardunyası çiçekleri aromalı, yaprakları ise ekşi çimensi bir tada sahiptir. Bu bitkinin çiçekleri ve kökleri tüketilebilir.  Çiçeklerden çay yapılabilir. Ancak taze sardunya bitkisi bazı kişilerde yan etkiler yapabilir. Bu nedenle fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.

Bu bitkinin şifası için kökleri tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu