Sağlık

Çocuklarda iştah açan gıdalar

Bir çok anne ve babanın ortak sorunudur çocukların yemek yememesi. Yaşıtlarına göre zayıf olan çocuk anne ve baba için dert olabilir. Hele birde çocuk  her besini yemek istemiyorsa. İşte o zaman anne ve babalar yemek yedirmek için türlü yollara başvurur. Peki çocuklarda iştah açan gıdalar nelerdir? Zayıf çocuk, sağlıksız çocuk mudur? Çocuklarda iştahsızlık neden olur? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık….

Çocuklar  neden iştahsız olur?

Birçok anne babanın derdidir çocuğunun yeterli beslenememesi. Hele birde yaşıtlarından zayıf ise, anne ve baba için büyük problem haline gelebilir. Kültürümüzde olan “kilolu çocuk, sağlıklı demektir” anlayışı ise anne ve babaları daha çok panik eder. Toplumun bu yönde olan baskısıda üzerine tuz biber olur.

Çocuklarda iştahsızlığın bazı nedenler vardır. Bunları şu şekilde sıralıyabiliriz:

Hastalıktan dolayı iştahsızlık

Anemi, kulak, burun, boğaz hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu, ishal, soğuk algınlığı gibi hastalıklar çocuklarda iştah kaybına neden olur. İştahsızlık hastalık nedeniyle oluşmuşsa hastalık ortadan kalkınca çocuğun iştahı da düzelir.

Yemek ayırt eden çocuk

Çocukların bebeklikten itibaren ayrı birey olduğunu ve kendilerine has damak tadı olduğunu unutmamak gerekir.  Bazı çocuklar bazı besin kaynaklarını sevmez, yemeyi reddeder. Hatta tadını hiç tadmasalar bile sevmeyebilirler. Bu durumlarda inatlaşmamak gerekir. Çocuklara örnek olarak, farklı metodlarla o besini yedirmeye çalışmak gereklidir. 

Hareketli çocuk

Hareketli çocuklar bir an önce yemeği bitirip kalkmak ister. Dikkatleri çabuk dağılır, oldukları ortamda fazla uzun süre duramazlar. Bu çocukların dikkatini yemeğe toplamamnın yolları bulunmalı, yemek eğlenceli hale getirilmelidir.

Onun sevdiği konularda sohbet etmek, hikaye anlatmak yararlı olabilir.

Psikolojik etkenler

Sıklıkla anne ve babası ayrı olan çocuklarda, önemli bir travma yaşayan çocuklarda görülen iştah kaybıdır. Çocuk yeterli sevgi gördüğünü hissetmediği durumlarda da iştahsızlık yaşayabilir. Bazen yeni gelen kardeş, bazen yoğun hayat şartları çocuğu olumsuz etkileyebilir.

Bağırsak parazitleri

Çocuklarda sıklıkla görülen parazitler iştahsızlığın nedenlerinden biridir.  Bağırsakta parazit olmasının belirtileri sinirlilik, büyümüş göz bebekler, burunda kaşıntı, anüste kaşıntı, makatta kaşıntı.

Yukarıda bahsettiklerimiz dışında;

  • Kabızlık
  • Çinko eksikliği
  • Serebral palsi
  • Epilepsi
  • Besin alerjisi
  • Vitamin, mineral eksikliği iştahsızlığa neden olur. 3 haftadan zuzun süren iştahszılık durumunda doktora gidilmeli ve altta yatan neden öğrenilmelidir.

İştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilmelidir?

  • Çocuklar yaşamları boyunca anne ve babalarını örnek alır. Bu örnek alma bebeklikten itibaren başlar. Anne ve babaları gibi oturur, onlar gibi ayakkabılarını giyer, onlar gibi yemek alışkanlığı kazanır. Anne ve babanın sağlıklı beslenme düzeni yoksa çocuk da sağlıklı beslenmeyi reddedebilir. Anne ve babası yemek seçen çocuklar büyük oranda yemek seçerler. Ebeveynler yemek konusunda çocuklara rol model olmalıdır.
  • Beslenme alışkanlığını bebeklikten itibaren kazandırmaya başlayın. Bebeğin beslenmesini uygun aydan sonra çeşitlendirin. Ayına ve yaşına uygun olan sağlıklı bütün besinlerin tadına baktırın. İlk 6 aydan sonra ek gıdaya geçilmeli ve 1 yaşına kadar tadılmamış gıda kalmamalı. Böylelikle damak tadı oluşur.
  • Çocukla inatlaşmayın. Sevmediği yemek konusunda ısrarcı olmayın. Onu yaşıtlarıyla kıyaslamayın. Baskı çocukta ters tepki yapabilir. 
  • Çocuğun porsiyonunu kendi ayarlamasına müsade edin. Sevmediği yemekten bir çay kaşığı bile yemesi çocuğun önyargısını kırabilir.
  • Çocuğun sevmediği yemeğin sunumuna özen gösterin. Göze güzel gelene talep daha fazla olur. 
  • Sevmediği besin kaynaklarını azar azar sevdiği yemeklerin içine ekleyin . Bu konuda çorbalar güzel bir alternatif.
  • Yemek saatlerini belirleyin. Yemek saatlerinden önce başka gıdalar vermeyin. Bu kuralı düzenli uygulamak önemlidir. Çocuk yemeği yemek zamanı yendiğini bilmeli, aralarda atıştırmamalıdır. 
  • Acıkmasına müsade edin. Yemek saati karnını doyurmayan çocuk illaki açılacaktır ve alternatif gıdalar isteyecektir. Çocuğa yemek zamanından önce abur cubur verilmemeli, iştahı kesilmemelidir.
  • Çocukla beraber aynı sofrada yemek yenmelidir. Çocuğun kendi yemeğini kendi yemesine müsade edilmelidir.
  • Ebeveynlerin yaptığı hatalardan biride çocuğun acıkmasına müsade etmemeleridir.  Çocuğa sürekli birşey yedirilmesi durumunda çocuk acıkmaz ve yemeklerde isteksiz olur. 
  • Açık havada dolaşmak, parka gitmek, bahçede oynamak çocuğu acıktıracaktır. Böylelikle daha iştahlı yemek yiyecektir.
  • Yapılan en büyük hatalardan biri de çocuklara televizyon karşısında yemek yedirmek. Belki o an için sorunu çözer ama, ilerleyen yaşlarda sağlıksız beslenme düzeni oluşmasını sağlayabilir. Televizyon karşısında yenilen yemek sayesinde gereğinden fazla yemek yenir ve ilerleyen yaşlarda kilo sorunu doğurabilir.
  • Yemeklerden önce fazla sıvı tüketmesine müsade etmeyin. Böylelikle midesi boş olur ve yemeğe yer kalır.
  • Çocuklarda iştahsızlığın bir nedeni de hazır, ambalajlı ürünlerdir. Bu ürünler çocukların hoşuna gitsede iştahını keser, yemek yemesini önler.

Çocuklarda iştah açan besinler

Çocuklar 1 yaşından itibaren yetişkinlerin yediği sağlıklı gıdaların hepsinden tüketebilir. Önemli olan mevsiminde ve doğal gıdalar olmasıdır. Çocukların iştahını açamak için şu gıdalar tavsiye edilir:

Badem ezmesi

Badem ezmesi hem enerji verir, hemde iştah açar.

Tahin

Kemik sağlığını besleyen tahin aynı zamanda iştah açar ve enerji verir, kansızlığı önler.

Pekmez

Kansızlığı önler, öksürük ve ağız yaralarına iyi gelir. Pekmez aynı zamanda iştah açar ve enerji deposudur. Aynı zamanda anemi kaynaklı iştahsızlığı önler.

Polen

Polenin faydalarından biride kansızlığı önlemesidir. Bu sayede kansızlık kaynaklı iştahszılığı önler. 1 yaşından küçük çocuklara polen önerilmez. Çocuğun yaşına uygun dozda verilmelidir..

Civanperçemi

Civanperçemi, iştah artırır, bağırsak parazitlerini yok eder. Civanperçemi çayı doktora danışılmadan verilmemelidir.

Havuç

Tam bir A vitamini deposu olan havuç, çocuğun gelişimini destekler, enerji verir. Her gün bir bardak havuç suyu verebilirsiniz.

Üzüm çekirdeği tozu

Üzüm çekirdeği, en az üzüm kadar besleyicidir ve şifa kaynağıdır. Yoğurdun içine katılarak yedirilebilir. Böylelikle çocukların iştahı açılır.

B grubu vitamini içeren besinler

Araştırmalar B grubu vitaminlerin iştah açtığını ortaya koymuştur. Çocuğun beslenme programına B grubu içeren gıdalar eklenmelidir. Kırmızı et, yumurta, ıspanak, mantar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler B grubu vitamin içeren besin kaynaklarıdır.

Balık yağ iştah açar mı?

Toplumda “balık yağ iştah açar” kanısı oldukça fazladır. Fakat bu tamamen yanlış bir düşüncedir.

Balık yağ, Omega-3, E vitamini, A vitamini, C vitamini, B1, B2, B3 vitaminlerini, D vitamini, kalsiyum ve demir barındıran zengin bir içeriğe sahiptir.

Doğru kullanıldığı takdirde sağlığa faydaları oldukça faydalıdır. Beyin ve zeka gelişimini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Balık yağ, beyindeki iştah sinyallerini azaltır ve tokluk hissi sağlar. Düşünülenin aksine balık yağ iştah artırmaz, tam tersi iştah azaltır. Kilo vermek isteyenlere balık yağ önerilmesinin nedeni budur.

Kilolu çocuk sağlıklı çocuk mu?

Toplum olarak tombik çocukları sevsekte fazla kilo çocukların sağlığını tehdit eder.  Obezitenin çocukluktan gelen yanlış beslenme alışkanlıklarına dayandığı bilinmektedir. Bunun yanında fazla kilo çocuklarda ortopedik sorunlara da neden olur. Eklem ve dizlere fazla baskı olması çocukların sağlığını olumsuz etkiler.  Fazla kilolu çocukları ileride bekleyen tehlikelerden bazılar şeker hastalığı, kolon kanseri, obezite, gut, romatizma gibi ciddi sağlık sorunlarıdır.

Çocuklarda multivitamin kullanımı

Özellikle çocuğu zayıf olan ailelerin tercih ettiği multivitamin kullanımı yanlış bir tercihtir. Gereksiz ve fazla kullanılan vitamin çocuğun kalıcı kilo almasına neden olabilir, hatta obeziteye varan sağlık sorunlarına sebep olabilir.  Doktor önermediği sürece multivitamin kullanılmamalıdır. Çocuğun beslenmesine özen gösterilerek doğal yollardan vitamin ve mineraller sağlanmalıdır.

Uyarı!

 Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır. Herhangi bir sağlık sorununda doktora gidilmelidir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu