Sağlık

Gastrit nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl olur?

Bir çok insanın şikayetçi olduğu gastrit nedir? Gastrit neden olur? Tedavisi nasıl olur? Gastrite ne iyi gelir? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Gastrit nedir?

Gastrit, mide iç yüzeyini kaplayan mukozanın iltihaplanmasıdır. Gastritte iltihap durumu hastadan hastaya değişir. Ülkemizde ve dünyada en çok görülen hastalıkların içinde yer alır. 

Olması gerekenden fazla mide asidi üretildiğinde veya mide duvarı zarar gördüğünde şikayetlere yol açar. 

Akut ve kronik olarak ayrılır. 

Akut gastrit, birden ortaya çıkar. Ağrılı gastrit türüdür.  En sık görülen belirtisi karında şişlik, şişliğe temas sonucu ağrıdır.

Kronik gastrit, sürekli olan gastrit türüdür. Şikayetlere belli durumlarda yol açar. Özellikle sağlıksız beslenme durumunda rahatsızlığa neden olur. Belirtileri, yanma, midede ekşime,şişkinlik, hazımsızlıktır.

Gastrit neden olur?

Toplumda birçok insanın ortak şikayeti olan gastritin birkaç nedeni vardır. Bunlardan en sık görüleni Helicobacter pylori olarak bilinen bakteridir. Bu bakteri midede enfeksiyona neden olur. Gastrit nedenleri şunlardır:

  • Aşırı alkol kullanımı
  • Sigara kullanımı
  • Aspirin, ibuprofen gibi ilaçların uzun süre kullanımı
  • Stres
  • Büyük cerrahi işlemler, ciddi yaralanmalar, kazalar
  • Bazı bakteri ve virüsler
  • Radyasyon terapisi
  • Gıda alerjisi
  • İlerleyen yaş
  • Gıda zehirlenmesi
  • Bağışıklık sisteminin kendi hücresini düşman görmesi
  • Uykusuzluk
  • Fast food gibi hazır gıdalar
Gastrit

Gastrit belirtileri nelerdir?

Gastrit belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı hastalarda hiçbir şikayete yol açmamaktadır. Kronik ve akut gastritin belirtileri farklıdır.

Kronik gastrit belirtileri

Kronik gastrit uzunca bir zaman şikayete yol açmayabilir. Bazı kişilerde geğirme, dolgunluk hissi, şişlik gibi hafif şikayetlere yol açabilir. Kronik gastrit tedavi edilmediği zaman onikiparmak ülseri, mide ülseri gibi ciddi hastalıklara neden olur. İlerleyen durumlarda mide kanseri riskini artırır. Kronik gastrit bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırması, bakteriyel enfeksiyonlar, uzun süre ilaç kullanımı, reflü, aşırı alkol kullanımı sonucu ortaya çıkar.

Akut gastrit

En belirgin belirtisi birden meydana gelen ağrıdır. Ağrılı bölgeye baskı uygulandığında şikayet artar. Bunun yanında şu belirtiler vardır:

  • Bulantı, kusma
  • Sırt ağrısı
  • İştah kaybı
  • Sürekli geğirme ihtiyacı hissetme
  • Şişkinlik
  • Karında doluluk hissi
  • Mide ekşimesi
  • Dışkıda kan 
  • Siyah dışkı
  • Kanlı kusma
  • Kahve telvesini andıran kusma

Gastrit tanısı nasıl konur?

Doktor öncelikle hastanın tıbbi öyküsünü, şikayetlerini, beslenme durumunu, alkol, sigara kullanıp kullanmadığını, düzenli ilaç alıp almadığını, ağır travma geçirip geçirmediğini öğrenir. Ardından fiziksel muayene yapar. Fiziksel muayene sonrası ultrasonografi isteyebilir. Gerekli durumlarda röntgen veya endoskopi isteyebilir.

Gastrit tedavisi nasıl olur?

Gastrit tedavisi, hastalığın nedenine göre değişir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi olmadan, yaşam tarzında yapılan değişiklikler sayesinde gastrit tedavi olur. 

Gastrit tedavisinde mide asidini dengeleyen antiasitler, proton pompa inhibitörler, H2 reseptör blokerler gibi ilaçlar kullanılabilir. Gastrit nedeni Helicobacter pylori veya başka bakteriler ise antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bazı durumlarda B12 vitamini tavsiye edilir.

İlaçsız tedavilerde ise başlangıç olarak mide zarına hasar veren etkenlerden uzak durulur. Kahve, sigara, alkol kullanımı bırakılır.

Şiddetli belirtiler ortaya çıktığı zaman bir ya da 2 gün yemek yenmemesi iyi gelir.  Daha hafif şikayetlerde yemek öğünleri hafif ve küçük olmalıdır.

Stresin tetiklediği durumlarda stres etkeni ortadan kaldırılmalı, ruh hali düzeltilmelidir.

Gastrite ne iyi gelir?

Mide de bulunan asit birçok bakterileri öldürme gücüne sahiptir. Ancak helicobacter pylori gibi bakteriler mide asidinde yaşayabilir ve mide sağlığını tehdit ederek gastrit gibi hastalıklara neden olur. Gastrit tedavisinde helicobacter pylori bakterisini yok etmek çok önemlidir. Helicobacter pylori bakterisini yok eden ve gastrit tedavisini destekleyen besinler şunlardır:

Ev yapımı yoğurt

Yoğurt barındırdığı probiyotikler sayesinde Helicobacter pylori bakterisinin mide astarına zarar vermesini önler. Bunun yanında bağışıklık sistemini korur, enfeksiyonları yok eder.

Kefir

Başka bir probiyotik kaynağı da kefirdir. Kefir de Helicobacter pylori bakterisini yok eder. Mide sağlığını korur.

Turşu

Turşular tam bir probiyotik kaynağıdır. Bu sayede sindirim sistemini çalıştırır, mide sağlığını korur.

Sarımsak

Doğal antibiyotik olan sarımsak, bakterilere karşı savaşır. Vücutta oluşan enfeksiyonları tedavi eder. Bu özellikleri sayesinde gastrit tedavisinde etkilidir.

Brokoli

Brokoli tam bir lif kaynağıdır.  Brokolinin barındırdığı lifler zararlı bakterileri yok eder, mide iltihabını önler ve tedavi eder.

Aynısefa

Aynısefa, iltihap kurutucu, bakteri yok edici, yara iyileştirici özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde gastrit, mide kanseri, ülser gibi şikayetlerin tedavisinde yardımcı olur.  Bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı kurutulmuş aynısefa atılır ve 5-6 dakika kaynatılır. Ardından bu çay günde iki defa içilir.

Karnabahar

Karnabahar, barındırdığı potasyum, fosfat, indol 3 olarak bilinen maddeler içerir. Bu özelliği sayesinde mide sağlığını korur, gastrit, ve ülser tedavisini destekler.

Tarhana

Tarhana, domates, biber , sarımsak  yoğurt gibi malzemelerin karışımından yapılan lezzetlimi lezzetli bir çorbadır. Aynı zamanda tam bir probiyotik deposudur. Bu sayede mide sağlığını destekler, helicobacter pyloriyi yok eder.

Elma sirkesi

Elma sirkesi antiseptiktir. Bakteri ve mikropları yok eder. Bu sayede helicobacter pyloriyi yok eder, mide sağlığını korur. Elma sirkesinin organik olması önemlidir.

4 hırsız sirkesi

Elma sirkesi ve türlü bitkilerden yapılan 4 hırsız sirkesi, bakteri ve mikropları yok etmede oldukça etkilidir. 

Zerdeçal

Zerdeçal, mide öz sıvısını bakteri ve mikroplardan korur. Mide bulantısı, şişlik, mide yanması gibi sorunları önler.

Zencefil

Zencefil, tam bir mide dostudur. Mide bulantısını, yanmayı önler. Şişkinlik sorununu giderir. Ayrıca bakteri ve mikropları yok eder.

Arı reçinesi

Arı reçinesi, helicobacter pyloriyi öldürmede oldukça etkilidir. Arılar kovanlarını enfeksiyonlardan arı reçinesi sayesinde korur. İnsan sağlığında da bakterileri öldürür, mide sağlığını korur.

Melisa yağı

Rahatlatıcı olan bu yağ aynı zamanda şişkinliği önler, mide yanmasını engeller. Ülser ve gastrit şikayetlerini yok eder. Helicobacter pylori bakterisini yok etmek de de etkilidir. 

Kantaron

Kantaron bitkisinin ağrı kesici, yara iyileştirici özelliği vardır. Barındırdığı antioksidan ve antienflamatuar sayesinde eklem ağrılarına, gut hastalığına, mide ülserine ve gastrite iyi gelir. Kantaron çayı içilebileceği gibi kantaron yağı da kullanılabilir.

 Bir bardak kaynamış suya 2 çay kaşığı kantaron ekleyin ve 15 dakika demleyin. Bu çay günde bir defa içilmelidir. Arzuya göre limon yada bal ile tatlandırılabilir.

Kudret narı

Kudret narı, yara iyileştirici, iltihap giderici özelliklere sahiptir. Özellikle gastrit, ülser, reflü gibi mide sorunlarına şifa olur. Kudret narı taze halde ezilir ve bal ile karıştırılarak yenir. 40 gün boyunca devam edilmelidir. 

Taze kudret narı bulamayanlar için 6 ay doğal zeytinyağında bekletilmiş kudret narı kurtarıcı olur. Zeytinyağında bekletilmiş kudret narı her gün bir tatlı kaşığı tüketilir. Tercihe göre bal ile karıştırılır. 40 gün devam edilmelidir.

Meyan kökü

Şişkinlik, gaz sorunlarını gidermede etkili olan meyan kökü, gastrit tedavisini de destekler. 

2 bardak kaynamış suya, 2 çay kaşığı doğranmış meyan kökü atılır ve 10 dakika kaynatılır. Ardından süzülerek tüketilir. Tercihe göre bal ile tatlandırılabilir.

Süt

Gastrit şirketlerinden biri olan mide ekşimesi başladığı zaman hemen bir  fincan süt içilmelidir. Süt sayesinde mide yatışır. Şikayet geri geldiği zaman tekrar bir fincan süt içilmelidir.  Her şikayette süt içilerek mide ekşimesi sorununu önlenmiş olunur.

Yılan dili otu

Yılan dili otu, sindirim sistemi ve mide sağlığını korumada oldukça etkilidir. Yılan dili otundan yapılan çay mide yanması gibi gastritis şikayetlerini giderir, tedaviye yardımcı olur.

Bir litre su kaynatılır. Kaynayan suya 60 gr yılan dili otu atılır ve soğuması beklenir. Bu çaydak aç karnına 1 yemek kaşığı içilir. Yemeklerden önce içilmesi tavsiye edilir.

Karbonat

Karbonat,midede oluşan gaz sancısı, şişlik sorunlarını önler. Mide suyunu artırır, gastrit şikayetlerini giderir. Bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat eklenir ve karıştırılır. Bu karışım yemeklerden önce içilir.

Adaçayı

Adaçayı, mide sağlığını korumakta oldukça etkilidir. İltihap kurutur, midede olşan iltihap ve ağrıları giderir. Bu sayede gastritis tedavisinde önemli rol oynar.

Gastrite iyi gelen yiyecek ve içecekler

  • Taze mevsiminde meyve ve sebzeler
  • Yulaf ezmesi, elma, brokoli, karnabahar, havuç, lahana, fasulye gibi lif zengini besinler
  • Tarhana, kefir, ev yapımı yoğurt gibi probiyotik zenginleri
  • Tavuk, balık ve hindi eti gibi beyaz etler
  • Tam tahıllılar
  • Doğal maden suyu

Gastriti tetikleyen yiyecek ve içecekler

  • Dondurulmuş besinler
  • Aşırı baharatlı gıdalar
  • Yapay tatlandırıcı olan yiyecek ve içecekler
  • Yağlı ve şekerli gıdalar
  • Tüm işlenmiş besinler
  • Domates gibi asitli yiyecekler
  • Alkol, sigara
  • Çay, kahve, çikolata

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu