Sağlık

Reflü Nedir? Reflü Belirtileri Ve Tedavileri

Toplumda çok sık görülen reflü, günlük hayatı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Ülkemizde %20 oranında görülen reflü, Avrupa’da %5 -20 arasında değişiklik gösterir.

Reflü, ülser ile sık sık karıştırılır. Peki reflü nedir? Reflü tedavisi nasıl olur? Reflü belirtileri nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Reflü Nedir?

İnsanların çoğu hayatında bir kere mide yanması ve midede ağrı, ağızda ekşime yaşamıştır. Çoğu zaman bu şikayetler nedeniyle doktora gidilmez, sadece kulaktan duyma bilgilerle evde tedavi edilmeye çalışılır. Doktor gözetiminde olmayan tedaviler bazen daha kötü sonuçlar doğurur. Reflü, çoğunluk tarafından hafif bir hastalık olarak görülsede, tedavi edilmediği sürece kansere kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.

Reflü nedir? Sorusunun cevabı ise:

Reflü, mide asidinin ve yiyeceklerin yemek borusuna geri kaçması durumudur. Toplumda “reflü” olarak bilinse de esas ismi, Gastro Özofageal Reflü( GÖRH) dür.

Çoğunlukla asitten oluşan mide içeriği yemek borusuna geri gidebiliyor ve uzun süre yemek borusunda kalarak yemek borusunun kendini koruyabilmesini engelliyor. Yemek borusuna geri kaçan mide içeriği bazen de pankreas sıvısı ve safra olabiliyor.

Reflü genellikle yemek sonrası ortaya çıkar. Reflü ülkemizde de, dünyada da çok sık görülen bir hastalıktır. Ülkemizde ortalama % 20 oranında reflü hastalığına rastlanır.

Reflü hastalığını tetikleyen ana etken, kişinin beslenme programıdır. Bunun yanında, bilinçsiz yapılan diyet, bazı ilaçlar, gebelik, şeker hastalığı, hızlı kilo alıp verme de reflü oluşmasına neden olur.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

  • Ağza acı su gelmesi
  • Göğsün ön tarafında yanma ekşime
  • Boğazda ağrı
  • Midenin üst tarafında yanma ekşime
  • Ses kısıklığı
  • Geğirti
  • Ağız kokusu
  • Boğazda gıcıklık hissi
  • Kronik öksürük
  • Yutmakta zorlanma
  • Yutarken takılma hissi
  • Kronik astım
  • Larenjit ve faranjit
  • Diş çürükleri
  • Hıçkırık
  • Bulantı kusma

Reflü Neden Oluşur?

Reflü nedenlerinin ana sebebi, yemek borusunda uzun süre mide asiti kalması ve bu sebepten yemek borusunun tahrip olmasıdır. Bunun sonucu yanma ve ağızda ekşilik oluşur.

Bunun yanı sıra reflüye neden olan bazı etkenler vardır. Bunlar:

Kötü alışkanlıklar

Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar, reflü oluşmasında önemli rol oynar. Ayrıca gereğinden fazla yemek yeme ve obezite de reflü için önemli bir etkendir.

Yemek düzeni

Yemek porsiyonlarının büyük olması reflüyü tetikler. Yemeğin olması gereken süreden daha kısa sürede tüketmekte reflü için bir sebeptir. Porsiyonları küçültmeye, tabakları küçülterek başlanabilir. Ayrıca yatmadan önce yenen yemekte reflü sorununu oluşturur.

Yanlış beslenme

Bol yağlı kızartmalar, soğan, sarımsak, çikolata, asitli içecekler, kafeinli içecekler reflü oluşmasında büyük etkendir.

İlaçlar

Kullanılan bazı ilaçlar mideye zarar verebilir. Meydana gelen mide hasarı da reflüye sebep olabilir.

Bunların dışında;

Hamilelik

Obezite

Şeker hastalığı da reflü hastalığına sebep olabilir.

Reflü Hastalığının Tedavisi

Reflü sonucu, mide asidi ağıza gelir ve yutmada zorluk hissedilir.Bunların yanında geğirti , hıçkırık, bulantı ve kusmada daha az görülen belirtilerdir. Bu belirtiler kişide mevcut ise tedaviye başlanması gerekir.

Reflü tedavisi, doktor tarafından yapılan muayene ile başlar. Muayene sonrası, endoskopi, PH ölçümü, manometrik çalışmalar, kontrastlı grafiler yapılabilir. Bu yöntemlerle reflü teşhisi tam olarak konur ve reflünün şiddeti belirlenir.

Reflü tedavisinin en önemli hususu, hayat tarzında yapılması gereken değişikliklerdir. Çoğu insan günlük yaşantısında yaptığı basit değişikliklerle  ve ilaç takviyesiyle reflü hastalığını kontrol altına alabilir.

Daha ileri seviyede olan, tedaviye cevap vermeyen, sık tekrarlanan reflü hastaları için kuvvetli asit baskılama ilaçları kullanılabilir. İlaç tedavilerinin fayda vermediği , uzun süre ilaç kullanılmasının doğru olmadığı durumlarda veya  mide fıtığı gibi durumlarda cerrahi operasyona başvurulabilir.

Reflü hastalığı başka hastalıklarla karıştırılabilir. Bunun için tam tanı koymak önemlidir. Doktorlar tam tanı koyabilmek için bazı testlerden yararlanırlar bu testler şunlardır;

Gasroskopi

Endoskop ucunda ışık olan fleksibl bir tüptür. Bu tüp ağızdan yemek borusuna ve mideye doğru indirilir. Bu sırada yemek borusu incelenir. Bu işlem hafif anestezi eşliğinde yapılır.

PH metre

Burundan çok ince fleksibl bir tüp yemek borusundan mideye gönderilir. Midedeki basınçlar ve asit miktarı kontrol edilir.

Reflü Hastalığı Tedavi Olmazsa Ne OLur?

Reflü basit bir hastalık gibi görünse de, tedavi olmaz ise ciddi hastalıklara neden olabilir. Geç kalınan reflü tedavisi sonucu;

  • Yemek borusunda darlık meydana gelebilir
  • Yemek borusunda kanama olabilir
  • Yutma zorluğu olabilir
  • Aşırı kilo kaybı oluşabilir
  • Kronik öksürük ve ses kısıklığı meydana gelebilir.

Reflü Hastalığında Dikkat Edilecekler

Reflü hastalığı olanlar beslenme programlarına dikkat etmeleri gerekir.Soğan, sarımsak, çiğ salata, turşu, acı biber, greyfurt, portakal gibi besin kaynakları reflü hastalığını tetikleyen etkenlerin başında geliyor.

Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta, yemek saati. Reflü hastalığı olanlar, uyumadan önce yemek yememelidir.

Reflü hastalığını stres çok etkiler. Reflüsü olanlar stresli ortamlardan uzak durmalı.

Reflü hastalığı olanlar hareketsiz kalmamalı. Yemek sonrası yürüyüşler reflü hastalığını rahatlatır.

Reflüde kilo önemlidir. Özellikle reflü hastalığı olanlar ideal vücut kilolarında olmalıdır.

Reflüsü olanlar, yemek porsiyonlarını küçültmeli, mideyi çok doldurmamalıdır.

Asitli içecekler reflü hastalığını tetikler, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Yemek saati değiştirilmeli, yatmadan en az 3 saat önce yemek ve sıvı alımı kesilmeli.

Reflüsü olanlar, yatak başlarını 15-20 cm yükselterek daha rahat bir uyku çekerler.

Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar bırakılmalıdır.

Kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Bol salçalı yemekler, kafein, çikolata, cips gibi yiyecekler reflüyü tetikler, bu yiyeceklerden uzak durulmalı.

Reflü Kanser Yapar mı?

Reflü hastalarında, yemek borusunun alt ve orta bölgesinde reflü nedeniyle doku hasarı oluşur. Bu doku hasarları, reflü olan bölgede yaralar ve ülserlere sebep olur. Uzun zaman devam eden reflüde ise “Barret özofagus” denilen, yemek borusu ve midenin kesiştiği noktada bulunan mukozada bazı hücresel değişimler olabilir. Bu hücresel değişimler kanser türüne zemin hazırlayabilir. Tam tanı endoskopi yaparak konulabilir.

Barret özofagusu olan hastaların kansere yakalanma ihtimali % 0,5 civarındadır. Bu oranla reflünün kanser yaptığı tam kabul edilmez, ancak hastalık ciddiye alınmalı ve doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Reflü Ülser Yapar mI?

Reflü hastalığı ülsere neden olduğu durumlar vardır. Reflü belirtileri doktor muayenesi sonucu ve endoskopik incelemelerle kesin tanı konması sağlanır.  Reflü sonucu bazı rahatsızlıklar oluşabilir. Bunlardan biride ülserdir.

Reflü ve Gastrit Arasındaki Fark Nedir?

Toplumda reflü ve gastrit sık sık birbirine karıştırılır. Fakat bu iki hastalık birbirinden farklı hastalıklardır. 

Gastrit, mide asitliğindeki  çoğalma ve mideyi asitten koruyan etkenlerin azalması sonucu meydana çıkan mide ve onikiparmak bağırsağının iltihabıdır.

Reflü ise mide asidinin, yemek borusuna geri kaçmasıdır. 

Gastrit belirtileri, mide ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, baş ağrısı, baş dönmesi, ani ateşlenme, yorgunluktur. 

Reflünün ise en sık görülen belirtisi, yemekten sonra mideden boğaza doğru oluşan yanma ve ekşimedir.

Reflü İçin Doğal Çözümler

  • Fesleğen, bir litre kaynamış suyun içine 15 gr. kurutulmuş fesleğen atın. 3-4 dakika bekletin ve yemeklerden önce günde 3 defa tüketin.
  • Adaçayı, 15 gr. adaçayı ile 30 gr. limon otunu karıştırın. Bu karşımdan bir çay kaşığı alarak, bir bardak kaynar suya ekleyin. Bu çayı yemeklerden sonra için.
  • Hurma, 2-3 hurmayı bir bardak su ile kaynatın. Kaynayan hurmalı suyu tüketin.
  • Yumurta-zeytinyağ, bir yumurta akı ile iki çay kaşığı zeytinyağı karıştırın. Bu karışımı gün içinde birkaç kez içebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu