SağlıkGenel

Kara halile nedir? Kara halile otu neye yarar, nasıl kullanılır? Karahalile faydaları nelerdir?

Halk arasında “siyah mücevher” olarak da bilinen kara halile nedir? Kara halile neye yarar, nasıl kullanılır? Karahalile faydaları nelerdir? Nerede satılır, fiyatı nedir? Basura (hemoroide) iyi gelir mi?  Karahalile tozu nasıl kullanılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Kara Halile Nedir?

Kara halile ya da kara helile, siyah mücevher olarak adlandırılan bir bitkidir. Aslen Güney Asya, Hindistan, Güney Batı Çin, Nepal, Güney Sri Lanka, Vietnam ve Malezya da yaygın olarak yetişen bir ağaçtır. Bu ağaç,  insanlık tarihi boyunca hastalıklara karşı kullanılan en eski  şifa kaynaklarındandır. Halile (helile) ağacı, bazı kaynaklarda cennet ağaçlarından biri olarak tasvir edilir. Ayrıca, alemlerin resulü peygamber efendimizin (s.a.v)  kara helile ağacı hakkında şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

“ Kara helile içmeye devam ediniz, şüphesiz ki o, cennet araçlarındandır. Lezzeti acı, lakin her derde şifadır.” Bu hadisi şeriften dolayı ‘ peygamber reçetesi’ olarak da adlandırılır.

İbni Sina, Kanun fi’t adlı eserinde ve er- Razi, el-Havi fi’t eserinde kara helile ağacından bahsetmiştir.

Bu ağacın kara helile, sarı helile gibi türleri de vardır.  Helile ağacı 30 metreye kadar uzayabilir. Gövde kalınlığı 1 metreye kadar ulaşabilir. Ağacın meyvesi 2-4 santim uzunluğunda, 1.2-2.5 santim genişliğinde olur. Karahalile meyveleri adından anlaşıldığı gibi siyah renkte olup üzeri boylamasına çizgiler biçiminde girintilidir.

Kara halile ağacının Latince ismi ise “ Terminalia chebula”dır.

Hindistan’da ortaya çıkan Ayurveda tıbbının en sık kullandığı bitkilerdendir.

Şifa için kara halile ağacının meyveleri kullanılır. Kara halil meyveleri olgunlaşmadan önce toplanır ve kurutulur. Görüntü olarak zeytin çekirdeğini andıran ve sert olan kara halile sağlığa oldukça faydalıdır.

Kara helile otu neye yarar?

Kara halil otu olarak da bilinen bu bitki, özellikle kabızlık sorunu için güzel sonuçlar verir. Ayrıca basur için de sıklıkla kullanılan kara halile, damar büzücü, kanamayı durdurucu özelliğe sahiptir.  Karahalile hakkında yapılan araştırmalar virüs ve bakterileri yok etmede olan etkisini tespit etmiştir. Kara halile otu, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Sindirim sistemi, mide sorunlarına iyi gelir.

Kara halil otu, göz sağlığını korur, ağız içinde oluşan yaraları iyileştirir. Ağrı kesici, yara iyileştirici özelliğe sahiptir.  Geçmeyen ishaller için rahatlıkla kullanılır. Sinir sistemini destekler, beş duyunun algılarını çalıştırır. Vücutta biriken fazla suyu atar. Kronik öksürük, astım gibi hastalıklarda etkilidir.

Zayıfların kilo almasına yardımcı olur, fazla kiloluların ise zayıflamasını sağlar.

Kara halile faydaları

  • Kara helile otu, antiinflamatuar, antibakteriyel ve anti viraldir. Virüs ve bakterileri yok eder.
  • Ağız sağlığını korur, ağız içi yaralar, diş eti kanaması ve diş çürüklerini önler.
  • Ağrı kesici, ateş düşürücü özelliği vardır.
  • Mideyi korur, mide yaralarını iyileştirir,  sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı önler.
  • Midede helicobacter pylori oluşmasını önler. 
  • Kaşıntı ve alerji önleyicidir.
  • Stres ve sıkıntıdan kurtarır.
  • Kan akışını düzenler, kalp sağlığını korur.
  • Taşikardi (kalp çarpıntısını) önler.
  • Dışkıda kan görülmesi durumunda kullanılır, kanamayı durdurucu özelliği vardır.
  • Kabızlık ve basur sorunlarına iyi gelir.
  • Bağırsak temizleyicidir.
  • Damar büzücü olan kara halile bitkisi, varise iyi gelir.
  • Astım, kronik öksürük, boğaz tahrişi gibi sorunları çözer.
  • Vajinal akıntıda kullanılır.
  • İdrar yolu enfeksiyonu, ağrılı idrar yapma, böbrek taşı gibi sorunlarda kullanılır.
  • İnmeyen yüksek ateşi düşürmede etkilidir. Vücuttan toksin ve ödem atar.
  • Beş duyuyu uyarır ve algıyı açar. Hafızayı kuvvetlendirir.
  • Ürtiker gibi deri hastalıklarında kullanılır.
  • İdrar kaçırmayı önler.
  • Vücuda kuvvet ve dinçlik verir.
  • Alzheimer riskini azaltır.
  • Cilt sağlığını destekler ve cilde canlılık verir.
  • Saç sağlığını destekler, saç dökülmesini önler.
  • Karaciğeri sağlığını korur, sağlıklı çalışmasını sağlar.

Kara helile nasıl kullanılır?

Kara halile birkaç şekilde kullanılabilir, bunlardan en sık tercih edilen yöntem kara halilenin kavrularak kullanılmasıdır. Ayrıca, kara helile çayı da yapılabilir. Kara helile çayı, doğal gargara olarak kullanılır, bu sayede ağız ve diş sağlığını destekler. Yaraların hızlı iyileşmesi için tentür olarak kullanılır. Bu çay, sindirim sistemini çalıştırır, hazımsızlığı önler. Soğumuş olan halile çayı yüksek ateş için kullanılır.,

Geçmeyen ishal için  haşlanmış karahalile kullanılır.

Kara halile çayı nasıl yapılır?

Oldukça sert bir yapıya sahip olan halile meyvesi çay olarak kullanılabilir. 5 gram halile kırılarak parçalara ayrılır. Kırılan halile parçaları bir bardak kaynar suya atılır ve 15-20 dakika demlemeye bırakılır. Hazırlanan halile çayı günde 2 defa içilebilir. Tercihe göre bal eklenebilir.

Kara halile nasıl kavrulur?

Yapışmaz tavaya 1 tatlı kaşığı yağ eklenir. Üzerine 50 gr kara helile otu eklenir ve kısık ateşte 10 dakika, karıştırılarak kavrulur. Kavrulan karahalile bitkisi soğumaya bırakılır. Ardından öğütülerek toz haline getirilir. 

Kara halile tozu neye neye yarar?

Kavrularak toz haline getirilen kara halile, kabızlık, ödem atma, idrar kaçırma, öksürük gibi sorunlarda kullanılır.  Karahalile tozunu günde bir çay kaşığı tüketmek gerekir.

Kara halile basur (hemoroit)

Tarihi çok eskiye dayanan ve peygamber efendimiz Muhammet Mustafa’nın (s.a.v) tavsiye ettiği halile bitkisi, özellikle  basur (hemoroit) tedavisinde etkilidir. Damar büzücü, yara iyileştirici, kan durdurucu özellikleri olan kara halile, tarih boyunca basur tedavisinde kullanılmıştır. Basur tedavisi için karahalile tozu günde bir çay kaşığı su ile beraber içilir. Ayrıca, kara helile çayı, sorunlu bölgeye tentür olarak uygulanır. Kara helile basur için şu şekilde de kullanılabilir:

50 gram helile, 50 gram ardıç tohumu öğütülerek toz haline getirilir. Ardından bir su bardağı zeytinyağ ile karıştırılır. Bu karışım sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa sorunlu bölgeye sürülür.

Kara halile bal karışımı

Kara helile bitkisi de her sağlıklı ürün gibi pek lezzetli değildir. Kendine has, acımsı bir tada sahiptir. Bu nedenle bal ile beraber tüketilmesi daha kolay olur. Bal ve halile karışımı günde iki defa, bir tatlı kaşığı tüketilebilir.

Kara helile Türkiye’de yetişir mi?

Halk arasında kara halil olarak da bilinen bu bitki Türkiye’de yetişmez, özellikle uzak doğu ülkelerinde kendiliğinden yetişen bir ağaçtır.

Kara halile zayıflatır mı?

Bu bitkinin bir özelliği de kan şekerini dengelemesidir. Bu sayede açlık krizlerini önler. Ayrıca, sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı giderir ve vücuttan ödem attırır. Tüm bu özellikleri sayesinde kilo vermeye güzel bir yardımcıdır.

Kara halile yutulur mu?

Oldukça sert bir yapıya sahip olan halile bitkisini yutmak tehlikelidir. Sert yapıya sahip olduğu için çiğnenmez, bütün olarak yutulduğunda ise boğaz tahrişi, boğulma gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Karahalilenin zararları

Her bitkide, her üründe olduğu gibi dozaj çok önemlidir. Önerilenden fazla tüketilmemelidir. Hamileler, çocuklar, kronik hastalar, ilaç kullananlar doktora danışmadan kullanmamalıdır. 

Uyarı!

Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, tedavi amaçlı değildir. Herhangi bir hastalık durumunda mutlaka doktora gidilmelidir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu