Sağlık

Guatr Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Guatra Ne İyi Gelir?

Guatr,  tiroid bezinin gereğinden fazla büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.  Tiroid bezinin az yada çok çalışması bu hastalığa neden olabilir. Dış görünüşü de etkileyen guatr nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Guatra ne iyi gelir? İç-dış guatr, erkek-dişi guatr nedir? Zehirli guatr nedir?

 Guatr hastalığı olan kişiler neleri yemeli, neleri yememelidir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik?

Guatr Nedir?

Tiroid bezi boynun ön bölümünde bulunan, kelebeği andıran bir organdır. İnsan sağlığında önemli bir rol sahibi olan tiroid bezi, metabolizma ve beynin çalışması başta olmak üzere insan vücudunda görevleri vardır. 

Guatr, tiroid bezinin  gereğinden fazla büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Guatr Neden Olur?

Boyun kısmında görülen guatrın en sık görülen nedenlerinden biri vücutta iyot eksikliğidir. İyot, tiroid bezi için oldukça önemli bir elementtir.  İyot eksikliği nedeniyle tiroid bezi yeteri kadar hormon üretemez. Bunun sonucu beyin tiroid bezini sürekli uyarır ve tiroidin büyümesine neden olur. 

Bir başka neden ise iyot fazlalığıdır. Vücutta biriken fazla iyot da guatr oluşmasına yol açar.

Guatr hastalığının nedenlerinden biri de “haşimato” yani  “hashimoto tiroiditi.” Haşimato, önemli bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalık sonucu bağışıklık sistemi tiroid bezine hasar verebilir. Hasara uğrayan tiroid bezi yeterli hormon salgılamaz ve guatra neden olur.

Hamilelik de salgılanan HCG hormonu tiroid bezinde büyümeye yol açabilir, bu nedenle bazı hamile kadınlarda guatr oluşabilir.

Guatr hastalığının diğer nedenleri şunlardır:

  • Graves hastalığı
  • Genetik faktörler
  • Kistler
  • Boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması
  • Selenyum eksikliği
  • Hipotiroidi
  • Hipertiroidi
  • Tiroid kanseri
  • Sigara

Kaç Tip Guatr Vardır?

Tiroid bezinde  görülen bu hastalık “basit guatr, nodülsüz guatr” ve “nodüler guatr” olarak ikiye ayrılır. 

Basit guatr:

Nodülsüz guatr:

 yada basit guatr olarak bilinen bu hastalıkta, tiroid bezi simetrik şekilde büyür. İyot eksikliği veya haşimato sonucu oluşabilir. İyot eksikliği veya haşimato sonucu tiroid bezi daha fazla hormon üretmeye zorlanır. Bu zorlama (TSH) üretiminin artmasına ve guatr oluşmasına neden olur.

Nodüler guatr:

Nodüler guatr hastalığı  tiroid bezi büyümez, büyüyen tiroid bezinin içinde olan nödüllerdir.  Büyüyen nodüller bir yada birden fazla sayıda, kistik veya solid olabilirler.  Soğuk, sıcak ve ılık tipleri vardır.  Kanser gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilirler, bu ihtimale karşı patoloji incelemesi gerekebilir. 

Dişi Guatr-Erkek Guatr Nedir?

Ameliyat sonrası tekrarlayan guatr “dişi guatr” olarak adlandırılır. Yapılan operasyon ardından tamamen tedavi olan guatra “erkek guatr” denir.

İç/Dış Guatr

Dış guatr,  büyüyen tiroid bezinin dışarıdan görülmesine denir.  Çoğunlukla ince boğazlı kişilerde meydana gelir. Guatrın dışarıdan görünmediği durumlara iç guatr denir.  

Zehirli Guatr Nedir?

Zehirli guatr, bağışıklık sisteminin tiroid bezlerine saldırması sonucu tiroid bezi fazla hormon salgılar. Bu durum “Hipertiroid” veya “zehirli guatr” olarak adlandırılır. Graves hastalığı başlıca nedenleri arasında yer alır.

Yalancı Guatr Nedir?

Tiroid bezleri bazen boyunda olması gereken bölümden daha yukarıda olabilir. Bu durum boyun yapısı ince olan kişilerde daha sık görülür. Tiroid bezinin boynun yukarısında bulunmasına “yalancı guatr” denir.

Guatr Belirtileri Nelerdir?

  • Boyun bölgesinde meydana gelen şişlik ya da şişlikler
  • Öksürme
  • Boğazda baskı hissi
  • Yutma zorluğu
  • Nefes darlığı
  • Ses kısıklığı
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Titreme
  • Çarpıntı
  • Bulantı, kusma, ishal
  • Kilo almak
  • Cilte kuruluk
  • Saç dökülmesi
  • Halsizlik
  • Adet düzensizliği
  • Stres ve sinirlilik hali

Guatr belirtileri tiroid hormonunun fazla yada az çalışması durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Guatra Ne İyi Gelir?

İyot gibi minerallerin eksikliği nedeniyle tiroid bezi düzenli çalışmaz ve bunun sonucu guatr meydana gelir. Bazı gıdalar bu sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Guatra iyi gelen doğal yöntemler şunlardır:

Yoğurt otu

Yoğurt otu, tiroid bezinin düzenli çalışmasını sağlayan bitkilerden biridir. Bu nedenle guatr sorunu olanlara yoğurt otu tavsiye edilir.

Guatr sorunu için yoğurt otu çayı günde iki defa tüketilebilir. Özellikle zehirli guatr tedavisinde yoğurt otu önerilir.

Soğan

Soğan zengin içeriği sayesinde tiroit bezinin sağlıklı çalışmasını sağlar, aynı zamanda doğal antibiyotiktir. Soğan bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu etkileri sayesinde guatr hastalığının tedavisini destekler.

Sarımsak

Doğanın en güzel lütuflarından biri de sarımsaktır. Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak vücudu korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özellikleri tiroit bezinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Dut ve Dut Kurusu

Gerek taze dut, gerek dut kurusu tiroit bezinin çalışmasına yardımcı olur.  Üstelik güçlü antioksidan olan dut ve dut kurusu bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu hastalıklara karşı korur. Dut ve dut kurusu tüketerek guatr riskini azaltabilirsiniz.

Ay çekirdeği

Ay çekirdeği gam bir çinko deposudur. Çinko, tiroid bezinin sağlıklı hormon üretmesi için gerekli mineraller arasında yer alır.. Ayrıca selenyum barındıran çinko, guatr riskini azaltır. Aynı zamanda guatr hastalığı olan kişiler ay çekirdeği tüketerek tedaviyi hızlandırır.

Ceviz

Faydaları saymakla bitmeyen ceviz guatr hastalığına da iyi gelir. Her gün düzenli ceviz tüketerek tiroid bezinin sağlıklı ve dengeli çalışması sağlanabilir.

Deniz ürünleri

Deniz ürünleri iyot bakımdan zengindirler. Düzenli tüketilen deniz ürünleri guatr hastalığı tedavisini destekler.

Kereviz

Tam bir şifa kaynağı olan bu sebze guatr hastalığı tedavisini de destekler. Guatrı olan kişiler kereviz suyu içerek bu şifasından faydalanabilirler. 

Dereotu

Dereotu, çinko, potasyum, fosfor, magnezyum gibi birçok mineral, A ve C Vitamini gibi vitaminler barındıran oldukça faydalı bir bitkidir. Düzenli tüketilen dereotu guatr tedavisine yardımcı olur.

Keten tohumu

Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan keten tohumu guatr tedavisini de destekler.  Keten tohumu ezilerek toz haline getirilir veya toz halinde satın alınır. Keten tohumu tozu su ile karıştırılır ve sürülebilecek kıvamda hamur elde edilir. Bu hamur boyun bölgesine uygulanır. 20 dakika sonra yıkanarak boyun temizlenir. 

Guatr İçin Karahindiba Kürü Nasıl Yapılır?

Taze karahindiba yaprakları ezilerek lapa haline getirilir. Ardından sıcak tereyağ eklenir ve ılık hale gelmesi beklenir.  Bu karışım boyun bölgesine uygulanır ve 15-20 dakika bekletilir. Bu uygulama 2 hafta boyunca her gün yapılır.  Karahindiba kürü guatr kaynaklı şişliği indirmeye yardımcı olur.

Dereotu kürü nasıl yapılır?

Guatr için dereotu kürü  yemeklerden önce aç karnına yapılır. Yemekten 15 dakika önce bir yemek kaşığı taze dereotu çiğnenir ve su ile yutulur.  Dereotu kürü tiroid bezinin sağlıklı çalışmasını sağlar ve guatr hastalığını tedavisini hızlandırır.

Kına ile Guatr Tedavisi

Kına, Arabistan’da büyüyen kına ağacından elde edilen bir tozdur. Sürüldüğü yere turuncuya çalan kırmızımsı bir renk bırakır. Eski Mısır zamanından beri kullanılan kına sadece süs amaçlı kullanılmaz. Kınanın insan sağlığına oldukça faydaları vardır. Bu faydalardan biri de guatr hastalığını daha hızlı iyileştirmesidir.

Guatr için kına şu şekilde kullanılır:

Bir yemek kaşığı doğal tereyağı, bir demet kereviz yaprağı, bir kaşık kına karıştırılır. Karışım mikser yardımıyla ezilir. Karışım sorunlu bölgeye sürülür ve streç film ile sarılır, karışım boyunda en az bir saat bekletilir. Bu uygulama 15 gün boyunca yapılır.

Kına ile guatr tedavisinin bir yöntemi daha vardır;

Bir tatlı kaşığı maya bir miktar un ve su ile aktif hale getirilir. Üzerine eşit miktarda kına ve tereyağı eklenir. Bu karışım sorunlu bölgeye uygulanır.

Guatra Yasaklı Yiyecekler

Guatr, tiroid bezinin olması gerektiğinden fazla büyümesi sonucu meydana gelen hastalıktır. Bu hastalığın görülmesinin en büyük nedeni tiroid bezinin az yada çok çalışmasıdır. Bazı gıdalar tiroid bezi fonksiyonunu etkiler, bu gıdalar sağlıklı kişilerde bir sorun yaratmaz.

Guatra yasak olan gıdalar şunlardır;

Karnabahar, brokoli, pancar, roka, turp, şalgam gibi besinler tiroidin az çalışmasını sağlayabilir. 

Soya guatr hastalarına önerilmeyen başka bir gıdadır. Soya, tiroidi az çalıştırır ve tiroid ilaçlarını etkileyebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu