Nasıl YapılırTeknolojiYazılım

ZOOM Nedir, Nasıl Kullanılır? Zoom Ücretli mi? Zoom Öğrenci Girişi Nasıl Yapılır? Zoom’da Parmak Nasıl Kaldırılır?

10 Mart 2020 yılında ülkemizde ilk defa görülen Covid-19 vakası sonrası yaşamımız neredeyse tamamen değişti. “Pandemi” sözcüğü kelime dağarcığımıza girerken, günlük hayatımızda da birçok kısıtlama yapmak zorunda kaldık. Belkide en büyük fedakarlığı okullarına gidemeyen çocuklar yaptı. Yeni Yaşamda “uzaktan eğitimle” Sadece okullar değil birçok işyeri ve şirketler de uzaktan çalışma, evden çalışma sistemine geçtiler. tanıştılar. Okulların kapanması ve hemen sonrasında  birçok işyerinin faaliyetlerini durdurması nedeniyle, okullarda uzaktan eğitim ve evden çalışma sistemine geçmek zorunda kaldık. Gerek okulların dersleri, gerekse şirketlerin toplantıları görüntülü görüşme uygulamaları üzerinden yapmak zorunda kalmaları bu programlara olan ilgiyi artırdı. Özellikleri birbirinden farklı bir sürü görüntülü konuşma programı var tabiki de ancak Zoom birçoklarına göre birkaç yıldız fazla alıyor. Durum böyle olunca  en çok merak edilen sorulardan biri de şu oluyor: Zoom nasıl kurulur ? Zoom öğrenci girişi nasıl yapılır? Zoom’da parmak kaldırma var mı? Zoom’da olan ingilizce sözcüklerin anlamı nedir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Zoom Nedir?

Zoom uygulaması Dijital bir toplantı gerçekleştirmek isteyen kişilere diledikleri isimleri ile bir araya getirerek  çoklu olarak görüntülü sohbet etmesini sağlayan uygulamadır. Zoom, yeni normalin dijital toplantı sistemi olarak görülebilir. Ayrıca, uzaktan eğitime geçtiğimiz “yeni normalin”de eğitime yardımcı olan bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde öğretmenler ve öğrenciler sesli ve görüntülü buluşabilir. Öğretmenler sınıflarına ders anlatabilir, öğrenciler öğretmenlerine soru sorabilir. Uygulamada ses açıp kapama, görüntü açıp kapama gibi tercihler vardır.

Zoom Nasıl Kurulur?

Zoom uygulamasını  bilgisayarda kullanabileceğiniz gibi cep telefonu ve tabletlerde de kullanabilirsiniz. Zoom’a zoom.us adresinden kayıt olup giriş yaptıktan sonra doğrudan buradan bir toplantıya, sınıfa  katıla bilirsiniz. Bunun yanında uygulamayı indirmek çok daha iyi olur gibi, dilerseniz cep telefonu, tablet ve bilgisayarınıza uygulamayı indirebilirsiniz. Uygulama üzerinden bir toplantıya veya sınıfa katılmak için iki yolunuz var.

1-Dilerseniz uygulamaya kayıt yapmadan “Join a meeting” (Bir toplantıya katılın)

 seçeneği üzerinden, katılacağınız toplantının sizinle paylaşılmış olan şifresini girerek görüşmeye katılabilirsiniz.

2-Diğer bir yöntem ise, sisteme ücretsiz olarak kayıt olmaktır. Zoom uygulamasına Mail adresi ve şifre ile giriş yapılır yada  Facebook, Google ya da SSO hesaplarınız ile de giriş yapabilirsiniz.

3-Giriş yaptıktan sonra karşınıza bir ekran gelecektir. O ekrandan  “New Meeting” seçeneği ile bir görüşme başlatabilir ve katılmasını istediğiniz kişileri görüşmenize davet edebilirsiniz.

4-Toplantıya katılacak kişilere mail adresi ile davet atabilir veya uygulamanın size verdiği toplantı ID’sini katılımcılara göndererek görüşmeye katılmalarını sağlayabilirsiniz.

5-Birisi sizi bir toplantıya davet ettiyse“Join” ile davet edildiğiniz bir toplantıya 

katılabilirsiniz.

6-“Schedule” ile ileri tarihli bir toplantı program yapabilirsiniz.

 Zoom Uygulama Ayarları Nasıl Yapılır ?

1-Herhangi görüşmeye başladıktan sonra sesimizin karşı tarafa gitmemesini istediğimiz durumlarda mikrofon işaretine yani “Mute” seçeneğine tıklayarak mikrofonunuzun sesini kapatabilirsiniz. Sesi tekrar açmak isterseniz yine aynı yere tıklamanız gerekiyor. Birçok kullanıcı Zoom’da ses gelmiyor diyerek şikayet ediyorlar. Eğer ki ses ile ilgili sorun yaşıyorsanız mikrofon simgesi yanındaki ok işaretine tıklandığında önünüze gelecek olan pencereden “audio settings”i seçerek mikrofon ve hoparlör ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.

2-Zoom uygulamasında bizlere kamera açıp kapatma seçeneği de sunuyor. Ses gibi görüntününde “Stop Video” seçeneği ile isterseniz kapatıp sonrasında yeniden açabilirsiniz. Eğer isterseniz görüşmesonuna kadar kameranızı kapatabilirsiniz.

3-Bir toplantıya katılacaksınız fakat bulunduğunuz ortam dağınık ya da karşı taraftan görünmeye pek uygun değil ve yüzünüzün görünmesini istiyorsanız bu durumda Zoom arka plan değişikliği seçeneğini kullanabiliriz. Sol alt köşede bulunan video simgesi yanındaki ok işaretine tıklandığında açılan yerden“Choose Virtual Background” seçeneğine tıklayarak arka plan için bir görsel seçebilirsiniz.

4-Participants (katılımcılar) seçeneği ile katılımcılar arasında değişiklikler yapabilirsiniz. Mesela sayfanın altında bulunan “Mute All” (hepsini sessize al) seçeneğine tıklayarak tüm katılımcıların veya öğrencilerin sesini kapatabilir, “Unmute All” seçeneğine tıklayarak tüm katılımcıların veya öğrencilerin  sesini açabilirsiniz. Katılımcıların kendi seslerini açmalarını engellemek istiyorsanız “Allow Participants to Unmute Themselves” (Katılımcıların Kendi Sesini Açmasına İzin Verin) ibaresi yanındaki tik işaretini kaldırmanız gerekiyor. Öğretmenlerin en çok işine yarayan uygulama bunlar olsa gerek.

           5- Zoom uygulaması ile ekran paylaşımı da yapabilirsiniz.  “Share Screen” seçeneğine tıklayarak görüşme sırasında kendi ekranınızda açacağınız dosyaları kişilerin görmesini sağlayabilirsiniz.

6-Sesli dosyalarda sesi karşı tarafın duyması için “Share computer sound” ibaresine tıklamayı unutmayın.

Zoom  Uygulaması  Ücretli mi?

Zoom uygulamasında 100 kişi ve 40 dakikalık görüşme ile sınırlı olmak üzere ücretsiz kullanım söz konusudur. Ancak daha fazla kişi ile, daha uzun sürelerde konuşma yapmak istiyorsanız  14.99 USD den başlayan planlardan birini satın almanız gerekiyor. Genelde Zoom kullanmak isteyen okullar uygulamayı satın alıyor.

Zoom Uygulaması Güvenli mi ?

Güvenlik konusu sadece Zoom ile ilgili bir konu değil, günümüzde kullanılan dijital  programlar içinde yüzde yüz güvenli diyebileceğimiz bir uygulama maalesef daha yok. Ancak  son dönemde çıkan haberler nedeniyle Zoom, kişilerde güvenlik kaygısı yarattı. Hatta uygulamayı kullanmaktan vazgeçen kullanıcılar da mevcut. Bu nedenle programa kişisel bilgiler, fotoğraflar eklenmesi tavsiye edilmez veya görüntülü konuşma, sohbet önerilmez.  

Zoom Kelimelerinin Türkçe Anlamları

Home: Ev

Chat: Sohbet

Meetings: Toplantılar

New Meeting: Yeni toplantı

Schedule: Program

Share Screen: Paylaşım ekranı

Join: Katıl

No upcoming meetings today: Bugün yaklaşan toplantı

Meeting ID: Toplantı kimliği

Host: Ev sahibi

PARTİCİPANTS: Katılımcılar

Calendar: Takvim

Contacts: Kişiler

Topic: Konu

Recurring meeting: Tekrarlanan toplantı

Passcode: Şifre

Generate Automatically: Otomatik olarak oluştur

Personel Meeting ID: Kişisel Toplantı Kimliği

Security: Güvenlik

Waiting Room: Bekleme Odası

Enable Join Before Host: Toplantı sahibinden önce katılmayı etkinleştir

Mute Participants Upon Entry: Girişte Katılımcıları Sessize al

Automatically Record meeting on the local computer: Toplantıyı yerel bilgisayarda otomatik olarak kaydedin

Chat: Sohbet

Started: Başladı

Message: Mesaj

Contact Requests: İletişim Talepleri

Give İmportant Message a: Önemli mesajlar verin

Unstar: Yıldızı kaldır

All Files: Tüm dosyalar

Clear chat history: Konuşma: Konuşma geçmişini temizle

Recent: Son

Apps: Uygulamalar

My personal meeting ID: Kişisel toplantı kimliğim

Upcoming: Yaklaşan

Recorded: Kaydedildi

Copy invitation: Davetiye kopyala

Show Meeting İnvitation: Toplantı davetini göster

Contacts: Kişiler

Starred: Yıldızlı

External: Harici

Cloud contacts: Bulut kişileri

Show meeting invitation: Toplantı davetini göster

Hide meeting invitation: Toplantı davetini gizle

 Bilgisayardan Zoom Öğrenci Girişi Nasıl Olur ?

Zoom programı indirdikten veya uygulamayı açtıktan sonra ana ekran üzerinde yer alan “Join a meeting/ bir toplantıya katıl” tıklanır. Ardından öğretmenlerin verdiği  “ID” girilir.

“ID” adresini girdikten sonra şifre/ password girilir. ID adresiyle şifre karıştırılmamalıdır, ID adresi uzun olur, şifre kısa olur bundan ayrılabilir.

Şifreyi girdikten sonra öğrenci derse katılabilir.

Telefondan Zoom’a Nasıl Girilir?

Daha önceden indirilen ve kayıt olunan Zoom uygulaması açılır. Uygulamayı açtıktan sonra ana ekran üzerinde yer alan “Join a meeting/ bir toplantıya katıl” tıklanır. Ardından öğretmenlerin verdiği  “ID” girilir.

“ID” adresini girdikten sonra şifre/ password girilir. ID adresiyle şifre karıştırılmamalıdır, ID adresi uzun olur, şifre kısa olur bundan ayrılabilir.

Şifreyi girdikten sonra öğrenci derse katılabilir.

Zoom Uygulamada Parmak Kaldırma Var mı?

Yüz yüze eğitim alamayan çocuklar, pandemi nedeniyle eğitime uzaktan devam etmekte. Zoom uygulaması da EBA’dan sonra okulların tercih ettiği bir uygulama. Peki, “öğrenci soru sormak isterse  Zoom’da parmak kaldırma var mı”?  Bu sorunun cevabı “evet, Zoom’da parmak kaldırma var”

Bunun için izlemesi gereken adımlar şunlar:

Ekranın alt köşesinde “Participants” yazısı olan bölüme tıklayın.  Tıklama sonucu yana ekran açılacak. Açılan ekranda “ Lower Hand” ya da “Raise Hand” yazısının üstüne tıklayarak parmak kaldırmış olursunuz.

7 Yorum

    1. Ekranın alt tarafında “Participants” bölümü var önce orya tıklanıyor ardından ekranda açılan pencerede “Raise Hand” yazısı beliriyor. Bu yazıya tıkladığınız zaman parmak kaldırmış oluyorsunuz. İçeriğimize görsel de ekledik, oradan bakabilirsiniz.

  1. evet çıkmıyor sadece ”Invite” ve ”Unmute Me” yazıyor.
    ( ACİLLL YARDIM EDİN ÇOK ÖNEMLİİ ŞUAN DERSTEYİM VE İHTİYACIM VARRR … ACİLLLLL …)

    1. Zoom üzerinden her gün ders işliyoruz. Parmak kaldırma var, içeriğimizde belirtildiği ekranın alt tarafında “Participants” bölümü var. İlk olarak oraya tıklanıyor, ardından “Raise Hand” yazısı ekranda beliriyor, tıklayarak parmak kaldırmış oluyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu