Tükenmez İçeceği Tarifi Nasıl Yapılır? Tükenmez Şerbetinin Faydaları Nelerdir?
Tükenmez içeceği, tükenmez şerbeti, tükenmez şurubu. Adı ne olursa olsun lezzeti aynı. Damakları şenlendiren lezzeti, mis gibi kokusuyla tükenmez şerbeti. Eskiden Osmanlı mutfağında yapılan, Anadolu evlerinde hazırlanan lezzet iksiri bir içecek.
Bu içecek diğerlerinden çok farklı, adından da anlaşılacağı gibi, bu içecek tükenmiyor. Nasıl mı? Onun da cevabı yazının devamında.
Tükenmez İçeceği Nedir?
Eskilerin tahta fıçılarda hazırladığı, içinde muşmula ( bazı bölgelerde töngel, döngel, 5 bıyık olarak bilinir) başta olmak üzere meyvelerin olduğu bir içecek. Bu içeceğin farkı, diğer içecekler gibi hemen hazırlanıp içilmiyor. 20 gün kadar fermente edilmesi gerekiyor. Ayrıca, tükenmezden içilen her bardak şerbet için yerine su ekleniyor. Adıda buradan geliyor.
Tükenmez yapmak için istenilen meyve kullanılabilir. Ancak, muşmula olarak bilinen bazı bölgelerde töngel, döngel, 5 bıyık gibi isimleri olan meyve olmazsa olmazı.
Geleneksel tükenmez şerbetinin içinde olan malzemeler şunlardır.
- Muşmula
- Alıç
- Ayva
- Elma
- Nar
- Portakal
- Siyah üzüm
- Cennet hurması
- Mandalina
- Hurma
Tüm bu meyvelerin yanı sıra bal, su ve fermente olması için nohut eklenirmiş. Malzeme listesinde olan meyvelerden de anlaşılacağı gibi, tükenmez tam bir kış içeceği.
Tükenmez şerbetinin veya tükenmez içeceğinin hemen içilmediğini belirtmiştik. Tükenmez hazırlandıktan sonra en az 20 gün beklemesi ve fermente olması gerekiyor. Zaten içine eklenen nohut bu görevi üstleniyor.
Aslında, tükenmez şerbeti sirke ve turşu karışımı suyu karışımı bir lezzet. Yine, sirke ve turşu suyu kadar sağlıklı bir lezzet.
Eskiden, Anadoluda kadınların evlerinden eksik etmediği bu içecek, tahta, musluklu fıçılarda hazırlanırmış. Günümüzde ise bu tahta fıçıların yerini musluklu cam damacanalar aldı.
Plastiğin sağlığa olan zararları malum, üstelik tükenmez fermente bir içecek olduğu için plastik kaplar hiç önerilmez.
Tükenmez İçecek Tarifi
Bu içeceğin lezzeti gibi kendide tükenmiyor. Üstelik hazırlaması o kadar kolay ki. Gerekli olan malzemeler olduktan sonra geriye çok fazla bir iş kalmıyor. Biz, tükebmez tarifinde 3 litrelik cam damacanaya göre malzeme listesi veriyoruz. Sizler malzemeleri azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz. Yine kendi arzunuza göre meyve ilavesi yapabilirsiniz. Ancak, ana lezzetin muşmula olduğunu unutmamak lazım.
Tükenmez içeceği için gerekli malzemeler;
- 30-35 adet muşmula
- 1 adet cennet hurması
- 1 adet portakal
- 1 adet mandalina
- 1 bardak nar tanesi
- 1 adet ayva
- 2 adet armut
- 1 su bardağı siyah üzüm kurusu
- Su
- 3 adet elma
- Bal ya da 1 bardak toz şeker
Tükenmez İçeceği Nasıl Yapılır?
- Öncelikle cam damacanayı temizleyelim.
- Muşmulaları yıkayalım ve sap- baş taraflarını keselim, damacananın içine yerleştirelim.
- Armutların sap ve baş kısmını keselim, bölerek damacanaya yerleştirelim.
- Narları ayıklayalım ve damacanaya yerleştirelim.
- Nohutu ekleyelim.
- Elmayı, ayvayı da saplarını ayıklayıp ekleyelim.
- Portakal, mandalina, siyah üzüm kurusu, cennet hurmasını da ilave edelim.
- Son olarak şeker ya da bal ilavesini yapalım, damacanayı suyla dolduralım.
- Damacananın tıpası ya da kapağını kapatalım. Güneş görmeyen gölge bir yerde saklayalım, mümkünse siyah poşetle etrafını saralım. Damacananın ara sıra havasını alalım.
- Tükenmez içecek kavanozlarda yapılmış ise arada bir karıştırılmalıdır.
- Tükenmez içeceği en az 20 gün bekletelim.
Tükenmez Şerbeti Ne Zaman, Nasıl İçilir?
Bu lezzetli şerbeti hemen içmek mümkün değil, güzel olan her şey gibi biraz beklemek gerekiyor. Şerbetin hazır olması için en az 20 gün beklenmelidir. Bu süre bulunulan bölgenin ısısına göre değişiklik gösterir. Bu süre içinde tükenmez fermente olur ve tam lezzetine kavuşur. Tükenmez şerbeti ilk aşamada hafif köpüklenme yapabilir, bu sizi endişeye düşürmesin, zamanla meyveler sakinleşecek ve rengi oturacaktır.
Şerbeti, musluklu bir damacana içinde yaptırsanız, bir işlem yapmadan direk musluktan içebilirsiniz. Ancak, musluğu olmayan bir kaba yaptıysanız tükenmez şerbetini meyve tanelerini süzmeniz gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken, meyveler kavanozdan ayrılmaz, sadece küçük taneler süzülür.
Tükenmez şerbetinden her içilen bardak için su, bal ya da şeker ilave edilir.
Tükenmez şerbetini içmek için özel bir zaman dilimi yoktur. Sabah, öğlen akşam, aç karnına tok karnına her zaman içilir.
Tükenmez İçeceğinin Püf Noktaları
- Öncelikle, tükenmez yapımında kullandığımız su klorsuz içme suyu olmalıdır.
- Meyveler taze ve mevsiminde olmalıdır.
- Görüldüğü gibi tükenmez aslında bir kış içeceğidir. Fakat, yaz meyvelerinden de yapılır. Muşmula yerine şeftali, kayısı gibi meyveler kullanarak yaz için tükenmez yapılabilir.
- Meyvelerin organik olması önemlidir.
- Tükenmez yapımında kullanılan meyvelerden sadece narın kabukları soyulur, diğer meyveler soyulmaz ve çekirdekleri çıkarılmaz.
- Tükenmez mayalanıp köpürerek taşma yapabilir. Bu nedenle damacanın altına bir kap koymakta fayda vardır.
- Tatlandırmak için şeker yerine bal ya da hurma tavsiye edilir.
Tükenmez Şerbeti Bozulur mu?
Tükenmez, turşu suyu ya da sirke gibi fermente olan bir içecektir. Bu nedenle herhangi bir bozulma olmaz. Tükenmez şerbetini ya da diğer ismiyle tükenmez içeceğini saklamak için özel bir uğraşa gerek yoktur. Dikkat edilmesi gereken direk güneş ışığından uzak tutmaktır.
Şerbetin tadının azaldığını hissettiğiniz an yeni şerbet yapabilirsiniz. Şerbeti güneş görmeyen havadar bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Yaz Meyveleriyle Tükenmez Şerbeti
Tükenmez yapmak için neredeyse tüm meyveler kullanılabilir. Yazın yetişen ve lzeetine doyum olamayan, sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen vişne, şeftali, kayısı, üzüm, çilek, kiraz, erik gibi meyveler kullanılarak tükenmez şerbeti hazırlanabilir.
Tükenmez İçeceğinin Faydaları Nelerdir?
- Tükenmez, fermente bir içecektir bu nedenle probiyotiktir.
- Bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- İçinde bulunan meyveler sayesinde tam bir vitamin ve mineral deposudur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
- Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlara tavsiye edilir.
- Mide sağlığını korur, sindirime yardımcı olur.
- Çok güçlü antioksidan etkisi vardır. Bu özelliği sayesinde vücudu zararlı maddelerden korur.
- Antioksidan olan tükenmez, cildin yenilenmesini sağlar, cilde canlılık verir.
Tükenmez İçeceğinde Alkol Var mı?
Eskiler, tükenmez yaparken içine bir miktar alkol eklerlermiş. Ancak, alkol eklenmeden de çok güzel tükenmez elde edilir. Yapılan tükenmez şerbetinin üzerine sürekli su, bal ya da şeker eklendiği için sirkeye de dönmez. Ancak, tükenmez içildiğinde yerine su eklenmezse şerbet sirkeye döner. Sürekli su eklenmesi şerbeti sirkeleşmeden ve bozulmadan korur.
Tükenmez İçeceğe Yeni Meyve İlave Edilir mi?
Saray sofralarını süsleyen bu lezzetli içecek için tüketilen su kadar su ilave edilmesi şarttır. Yeni su ilave edilirken taze meyvede eklenebilir. Bu tamamen tercih meselesidir.