Sağlık

Kasık Fıtığı belirtileri ve tedavisi

Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen kasık fıtığı nedir? Kasık fıtığı belirtileri nelerdir? Kasık fıtıgı tedavisi nasıl olur? Tüm merak edilenler bu yazımızda…

Kasık Fıtığı

Kasık Fıtığı

Kasık bölgesindeki duvarda meydana gelen zayıflık veya bebeklik zamanından kalma bir açıklık sebebiyle karın içindeki organların dışarıya doğru sarkarak cilt üzerinde şişlik yapmasına  kasık fıtıgı denir. İnguinal herni olarak adlandırılır. Kasık fıtıgı, karın duvarı fıtıkları içinde en çok rastlanan türdür. Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülür. Kasık fıtığı kasıkta ve erkeklerde testislerde şişlik, zaman zaman ağrı yapar.

Yeni doğan bebeklerin, ileriki yaştaki kişilere kadar  herkeste görülebilir. Erkeklerde daha fazla görülen kasık fıtıgı, 10 erkekten birinde rastlanan bir hastalıktır. 

Erkek bebeklerin anne karnında gelişimi sırasında kasıklarında açıklık olur. Bu açıklık çoğunlukla doğum sonrası kapanır.  Bu açıklığın kapanmamasının sonucu kasık fıtıgı oluşur.

Bu açıklıktan dolayı oluşan fıtık, bezen bebekken kendini gösterir, bazen de ilerleyen yaşlarda fıtık ortaya çıkar.

Fazla kilo, aşırı ağır yük kaldırma, kronik öksürük gibi etkenler kasık  fıtıgı riskini artırır.

Kasık fıtığının başlarınca ayakta durulduğunda, hapşırınca, öksürünce, zorlama ve ıkınma gibi durumlarda karın içinin basıncını artmasından dolayı kasık bölgesinde görülür. Ancak, kişi yattığı zaman fıtık görülmez. Kasık fıtığı tedavi edilmediği zaman fıtık büyür ve şişlik artar.  

Kasık fıtıgı tedavi edilmemesi durumunda ciddi sonuçlar doğurabilir. Fıtık, iç organların dışa çıkması ve sıkışması sonucu ortaya çıkar. Bu durum tedavi edilmezse, fıtığın boğulmasına sebep olabilir.  Sıkışmış olan fıtık ilk başta yumuşak bir haldedir fakat zamanla sıkışmış olan çıkıntı gergin, ağrılı ve yatınca küçülmez duruma gelir. Sıkışan organ yeterince kan ile beslenemez duruma gelir. Bunun sonucu kangren oluşmasına, delinmeye bazende karın içi zarının iltihaplanmasına neden olabilir. Kasık fıtıgı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Kasık fıtıgı üç çeşide ayrılır;

İndirekt İnguinal Herni

Toplumda en sık rastlanan kasık fıtığıdır. Erkeklerde 10 kat daha fazla rastlanır. Doğumla birlikte var olan kasık fıtıgı dır. Bebeklik de dahil olmak üzere her yaş grubunda görülür.Fıtık, çoğunlukla tek taraflıdır ve büyük olabilir.

Direkt İnguinal Herni

Bu çeşitte kasık fıtığı, doğrudan karın duvarından çıkarak meydana gelir. Çoğunlukla iki taraflı olur. İlerleyen yaşlarda kaslar zayıf düşer, bu da kasık fıtıgı oluşma ihtimalini artırır. Görünümü yarım ay şeklindedir ve çok büyük olmaz. Genellikle ayakta olunduğunda ve ya karın içine baskı yapan hareketler yapıldığında görülür. Tedavisi olunmaz ise fıtık, testislere zarar verebilir.

Femoral Herni

Bu kasık fıtığının türü çoğunlukla kadınlarda görülür. Gebelikte ve fiziksel zorlanma sonucu ortaya çıkar. 

Kasık Fıtığı Belirtileri 

Kasık fıtığı belirtileri

Kasık fıtığının en bilinen belirtisi kasık ve ya testis çevresinde olan şişlik veya kabarıklıktır. Bu şişlikler yumuşak ve içe bastırılabilir halde olur. Şişlik, birkaç hafta içinde ya da daha uzun sürede meydana gelebilir. Bu şişlikler kişi yattığı zaman görülmez. Bazen de ağır kaldırırken, öksürürken, ıkınırken yahut gülerken şişlik oluşabilir.  Hasta çoğunlukla kasığın gevşemesiyle ağrı hisseder. Ağrı, fıtığın ilk başlarında daha fazla hissedilir, ancak fıtığın ilerlemesi ile ağrı azalabilir. Bunun sebebi, zamanla karın duvarındaki açık büyür ve organlar dışarıya daha kolay çıkar.

Ağrının azalması, fıtığın gerilediği anlamına gelmez, tam tersi fıtık ilerlediği için ağrı azalır.

Bazen yemeklerden sonra da ağrı hissedilebilir. Fıtığın kabız yaptığı durumlar da vardır. 

Bazı hastaların fıtık testis torbasına iner ve şişlik yapar. 

Fıtık kesesinde sertlik, birden ağrı, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler var ise, fıtık bağırsağıda etkilemiş demektir.

Bazı fıtıklar herhangi bir şikayete neden olmaz. Kasık fıtıgı rutin doktor muayenesi sırasında fark edilir.

Bu şikayetlerden biri veya birkaçı var ise doktora muayene olmanız gerekir.

Kasık Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Kasık fıtıgı tanısı çoğunlukla fiziksel muayene sonucunda konur, bazı durumlarda ise doktor emin olmak için kasık ultrasonu isteyebilir.

Kasık Fıtığı Ağrısı Nerelerde Hissedilir?

Kasık fıtığı, karın ve bel çevresinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrı testislerde de hissedilir.

Kasık Fıtığı Neden Olur?

Kasık fıtığı erkeklerde daha sık görülen bir hastalıktır. Erkek bebekler anne karnında gelişim sırasında kasıklarında açıklık vardır. Bu açıklık doğum sonrası kendiliğinden kapanır. Ancak bazı durumlarda bu açıklık kapanmaz ve kasık fıtığına neden olur.  Kasık fıtığının erkeklerde daha çok görülmesinin ana sebebi budur. Bunun dışında, kolajen sentezinin düşmesi, kalıtsallık, ilerleyen yaş, bağ dokularının güçsüz düşmesi, aşırı kilo alma, aşırı zayıflama, kronik kabızlık, kronik öksürük, ıkınma, hamilelik, idrar yapmada zorlanma, karın içinde oluşan tümörler, prostat kanseri, prematüre doğum, daha önce fıtık ameliyatı geçirmiş olmak, sigara, aşırı ve ağır spor, kronik karaciğer hastalığı da kasık fıtıgı nedenleri arasındadır.

Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Kasık fıtığının ilaçla tedavisi mümkün değildir. Tek tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Ancak, ameliyata uygun olmayan hastalar, ileri yaşta olan kişiler için nadirde olsa  kasık bağı tavsiye edilir. Kasık bağı, fıtık üzerine tampon oluşturur, bunu da bacakların hareketlerini sınırlandırarak yapar. Bu şekilde fıtığın dışarı çıkmasını önler. Kasık bağı kullanımında dikkatli olunması gerekir. Yanlış kullanılan kasık bağı fıtığın boğulmasına neden olabilir. Ameliyata engel bir durum yok ise uzman doktorlar kasık fıtıgı hastalarına ameliyat tedavisini önerirler. 

Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kasık fıtığı ameliyatında hedef, fıtığın karın içine geri konması ve çıkışa neden olan boşluğun kapatılmasıdır.  Fıtık sırasında oluşan yırtık küçülmek yerine büyümeye meyillidir. Kasık fıtıgı tanısı konan hastalar zaman kaybetmeden tedavi olması gerekir.  Bebek ve yaşı küçük çocuklarda dokuların sıkışma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, bebeklerde ve yaşı küçük çocuklarda çok beklemeden cerrahi işlem yapılması tavsiye edilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Çeşitleri

Kasık fıtıgı ameliyatları açık ya da laparoskopik yöntemle yapılır.  Açık ameliyat yöntemi ile, fıtığın olduğu yerden kesi yapılır ve yırtık bulunur. Yırtıktan dışarı çıkan dokular yerine yerleştirilir, hasar onarılır.  Boğulmuş yada sıkışmış fıtıklarda açık ameliyat önerilir.

Laparoskopik ameliyat yöntemiyle Kasıktaki fıtık bölgesine göbekten girilir.  Bu işlemde kamera ve aletler kullanılır. Bu yöntemde daha az kesi oluşur, ve hasta daha hızlı günlük yaşantısına döner. İki taraflı fıtıklarda laparoskopik yöntem tavsiye edilir.

Ameliyat Sonrası İyileşme

İster açık ameliyat olsun, ister laparoskopik yöntemle ameliyat olmuş olsun hasta ilk gün veya 1. gün evine dönebilir.  Günlük işlerini birkaç gün içinde yapabildiği gibi, 2. haftadan sonra hafif spor yapabilir. 1 – 2 hafta içinde de işine dönebilir.

Kasık Fıtığı Tekrar Eder mi?

Kasık fıtıgı ameliyat sonrası tekrar oluşabilir. Kasık fıtığının tekrarına sebep olan etkenler şunlardır;

  • Erken ve ağır egzersiz
  • Yara enfeksiyonu
  • Sigara
  • Kronik öksürük
  • Diyabet
  • Aşırı kilolu olmak

Bebeklerde Kasık Fıtığı

Bebeklerde kasık fıtığı, bebek dünyaya geldikten sonra birkaç ay içinde oluşabilir. Karın kaslarının güçlü olmaması kasık fıtığının nedenidir. Bebeklerde çok sık görülen bir durumdur. Teşhisi kolaydır, fakat tedavisi olmaz ise ciddi sonuçlar doğurabilir.

Bebeklerde Kasık Fıtığı

Bebeğin kasık fıtıgı olduğu çoğunlukla kasıkta oluşan şişlikten anlaşılır. Çıkıntı, ağlama, öksürme ve ıkınma durumlarında belirginleşir, bebek uyurken veya sakin haldeyken bu şişlik ve çıkıntı kaybolur veya  küçülür.

Bazı durumlarda ise, bağırsak ve gaz sıkışmasıyla ağrı, huzursuzluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkabilir. 

Bebeklerde Kasık Fıtığı Tedavisi

Bebeklerde kasık fıtığının ilaçlı tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Bu işlem oldukça basit ve hızlı iyileşme sağlayan bir yöntemdir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu