Nasıl Yapılır

Tavan Vantilatörü (Işıklı) Nasıl Bağlanır? Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Herhangi bir yapı marketten aldığınız “Tavan Vantilatörü” nasıl bağlıyacağınızı resimli olarak anlatacağız ve gerektiği zaman balans ayarını nasıl yapacağımızı öğreneceğiz.

Tavan Vantilatörü Bağlantısı Gösterimi

Öncelikle tavan kablolarımızı inceleyelim, bazen 2 ve bazen 3 kablo mevcut olur. 2 kablo olduğunda genellikle biri mavi biri kahverengi olur. 3 kablo olduğunda renkler mavi, kahverengi ve siyahtır. Dünya standartlarında mavi nötr, diğer renkler fazdır (voltaj). Eğer farklı renkler var ise, kontrol kalemi ile kabloları tek tek inceleyin. Çünkü ampul takmaktan farklı olarak tavan vantilatörü bağlarken faz ve nötr önemli.

Şekil-1

Birinci Adım

Şekil-2 deki parçayı alın ve üst tarafındaki siyah parçayı vidalarından açın ve çıkartın. İki parça arasında sarı-yeşil bir kablo göreceksiniz bu kabloyu çıkarın, daha sonra diğer tüm sarı-yeşil (topraklama) kablolar ile birlikte tekrar yerine takacağız. Üstteki siyah parçayı tavana monte ediniz, tavan kabloları tam ortasına denk gelecek şekilde. Tavana beton dübeli kullanabilirsiniz, ama normal dübel ilede monte edilebilir (Vantilatörün büyüklüğüne göre monte yapın). Tavan vantilatörü üst kapak parçasını tavana sabitledikten sonra kablo bağlantısını yapalım. “L” yazan klemense faz yani voltaj “N” yazan klemense nötr kablosunu bağlayın.

Şekil 2

İkinci adım

Şekil-3 deki parçayı alın altındaki siyah milin ucundan klipsi çıkarın ve mili yerinden çıkartın. Daha sonra şekil-2 de olan parçadan ayırdığımız alt parça ile birleştirin (şekil-4).

Şekil-3
Şekil-4

Daha sonra şekil-2 deki parçanın diğer ucuna ana gövdeyi yerleştirin ve ana gövdenin üst tarafındaki kabloları şekil-2 deki parçanın içinden yukarı çıkartın. Bun işlemden sonra daha önce çıkardığımız mili tekrar yerine takarak 3 parçayı birleştirin (Şekil-5)

Şekil-5

Şimdi sıra tavan vantilatörü, yerine takmaya. Öncelikle kablo bağlantılarını yapalım. Ana gövdeden yukarı çıkardığımız kablolardan mavi olanı “N” yazan klemense (nötr) siyah ve kahverengi olan Kablolarıda “L” yazan klemense monte edin. Tüm sarı-yeşil kablolarıda Şekil-2 de gösterilen yere bağlayın. En son olarak Şekil-6 daki gibi yerine monte ediniz.

Şekil-6

Üçüncü adım

Son olarak kutudan çıkan kanatları metal bağlantı parçalarını da kullanarak Şekil-7 deki gibi monte edin. Daha sonra alt tarafındaki duya ampul bağlayın ve koruyucu fanusu yerleştirin. Fanusu Yerleştirirken vidalarını fazla sıkmayın yoksa kırılır.

Şekil-7

Tavan Vantilatörü Balans Ayarı

Gelelim tavan vantilatörü balans ayarı yapmaya. Öncelikle kutudan çıkan balans ayarı poşetini açın, içinden; 2 metal, 2 çift taraflı bant, 1 tane plastik parça (Şekil-8) çıkacak. Bu plastik parça metallerden birinin ağırlığına denk geliyor. Eğer tavan vantilatörü döndüğü sırada salınım veya titreşim yapıyor ise, bu plastik parçayı tek tek tüm kanatlara takarak dönüşünü takip edin. Hangi kanada takdığınızda salınım duruyor ise, metal ağırlığı o kanadı üst tarafına çift taraflı bant ile yapıştırın. Salınım azda olsa devam ediyorsa diğer metali kullanmak için aynı işlemleri tekrarlayın.

Şekil-8

Tavan vantilatörü kullanıma hazır…

tavan-vantilatörü-koctas
Tavan Vantilatörü (Işıklı)

Tavan Vantilatörü ne kadar elektrik harcar?

Tavan vantilatörünün büyüklüğüne göre değişmekle beraber. Bizim kullandığımız Vantilatör, 18 Watt lık bir tasarruflu ampül kadar elektrik harcar. Yani elektrik faturasına çok fazla bir yük bindirmez.

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu