Nasıl Yapılır

Saç Cilası Nedir, Neden Yapılır? Evde Saç Cilası Nasıl Yapılır?

Saçlar kişisel bakım için önemli rol oynar. Saçlarda yapılan renk değişimi en sık yapılan saç bakım işlemlerinin başında gelir. Ancak saça yapılan boya işlemi zamanla rengini ve parlaklığını kaybeder. Bu durum için en büyük çare saç cilasıdır. Saç cilası nedir? Saç cilası neden yapılır? Saç cilası kaç dakika bekletilir? Saça cila atmak zarar verir mi? Küllü kumral saç cilası nasıl yapılır?

Saçlarda yapılan renk değişimi dış görünüş için büyük farklılıklar sağlar. Kişi kendi cilt tonuna ve yüz hatlarına uygun renk değişimi sayesinde olduğundan daha genç, daha sağlıklı bir görünüm elde edebilir. Ancak saça yapılan boya işlemleri zamanla rengini, canlılığını kaybeder, cansız, mat bir görünüm kazanır. Bu sorundan kurtulmak için en büyük formül saç cilasıdır. 

Saç Cilası Nedir?

Boyalı saçlarda zaman içinde, güneş ışınları, havuz ve deniz suyu, saçların yıkanması sonucu renklerde matlaşma meydana gelir. 

Saç cilası, boyalı saçlarda oluşan cansız, mat görünümü kapatmak için yapılan işlemdir.

Cilayı normal boyadan ayıran en büyük ayrıntı cilanın içine su, saç kremi gibi malzemeler eklenmesidir. Bu sayede saç cilası sulu bir kıvam alır, kişinin saç rengine zarar vermeden canlılık katar.

Saç Cilası Neden Yapılır?

Saç cilası, ombre, röfle, ışıltı, balyaj gibi saçın tamamına uygulanmış boya işlemlerinin matlaşması, rengini kaybetmesi, renginin solması  gibi şikayetleri gidermek için yapılır. 

Bu sayede saça uygulanan boya işlemi kaybettiği canlılığı geri kazanır, saçlar sağlıklı ve hacimli bir görünüm elde eder.

Saç cilası yapılma nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Saç renginde turunculaşma oluşmasında,
  • Saç renginde kızıllık oluşmasında,
  • Saç yapılan boya sonrası çiğ tonlar oluşmasında,
  • Röfle, ombre, balyaj gibi işlemlerin yanlış yapılması sonucunda,
  • Saça işlenen boya işleminin eşit olmaması nedeniyle,
  • Bir müddet sonra boyada oluşan matlaşma ve solma  nedeniyle saç cilası yapılır.

Saç Cilası Nasıl Yapılır?

Saç cilası, saçın rengine uygun olarak seçilen renklerle yapılır.  Saç cilası işleminde boyanın içine su, saç kremi veya başka karışımlar eklenir. Bu sayede boyanın etkisi kırılır, saça cila yapılması sağlanır. 

Saç cilasının içine katılan boya ve su (saç kremi veya diğer ürünler) saçın uzunluğuna göre ayarlanır.

Cilanın kıvamı normal saç boyasına göre sulu olur.

Saç cilası normal saç boyası yerine geçmez. Kişinin dip boyası geldiği zaman normal boya işlemi gerekir. 

Saç Cilası Kaç Dakika Bekletilir?

Matlaşmış rengi solmuş saç için hazırlanan cila tüm saça uygulanır. Cila için tercih edilen boya tonları kişinin saç rengine göre belirlenir. Kişinin saç rengine çok uzak renklerden cila işlemi yapılmamalıdır.  Saç cilası için kullanılan boya tonları saçın renginden 2 -3 ton üstü veya altı olmalıdır.

Saç cilası saçta 15 ila 40 dakika arası bekletilebilir.  Bekleme süresi ardından saç tamamen yıkanır.

Saç cilasının bekleme süresi kişinin saç rengi, uygulanan cila rengi, saç tipine göre değişir.

Saç Cilası Ne Zaman Yapılır?

Cila işlemi boyalı saçlara sık sık uygulanan bir işlemdir. Bazen saç boyasını daha iyi durması için, bazen de rengi solmuş, matlaşmış renkleri düzeltmek için bu işleme başvurulur. Ombre, röfle gibi işlemlerin sonunda da cila yapılarak boya işlemi tamamlanabilir. 

Kişinin saç rengine, saç tipine göre saçın cilaya ihtiyaç duyduğu süre değişir.

Evde Saç Cilası Nasıl Yapılır?

Saç cilası çoğunlukla kuaförde yapılması tercih edilen bir işlemdir. Ancak evde kendi kendinize de cila yapabilirsiniz. 

Evde saç cilası yapmak oldukça kolay ve pratik bir işlemdir. Bu işlem için hazır cila setleri satılmaktadır. 

Yine kendiniz boya alarak saçınıza cila yapabilirsiniz. Evde saç cilası yapmak için saç rengine uygun boya alınır. Cila için tercih edilen renk tonu saç renginden çok uzak olmamalıdır. 

Orta boylarda saç için tüp boyanın yarısı sıkılır. Ardından bir çay bardağı ılık su boyaya eklenir. Tercihe göre  göre bir yemek kaşığı saç kremi yada saç bakım yağlarından ekleyin. Son olarak bir tatlı kaşığı %3’lük oksidan ekleyin ve karısı saça uygulayın. Ortalama 20 dakika bekleyin ve cilayı yıkayın. Saç cilasının bekleme süresi saçın boyu, saçın cinsine göre değişir. Uzun süre bekletilen cila saç renginde değişime neden olabilir.

Saç Cilasına Oksidan Katılır mı?

Saç cilası tek başına boya görevi görmez. Saçtaki boya kusurlarını kapatmak, matlaşmış, solmuş saç rengini düzeltmek için yapılır. 

Saç cilasına oksidan katılır mı? Sorusu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Bazı kuaförler cilaya oksidan kullanmayı tercih etmeyebilir. Ancak oksidan boyanın aktifleşmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle cila işleminde 1 tatlı kaşığı düşük volüm oksidan eklenir. 

Saça Cila Atmak Zarar Verir mi?

Saça cila atılırken kullanılan karışım suyla sulandırılarak hazırlanır. Ayrıca saçı açma işlevi gören oksidan oldukça az hatta bazen hiç kullanılmaz. Yinede kullanılan boya ve az miktarda oksidan kimyasal ürülerdir. Bu yüzden saça cila attırmak saçı yıpratabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu