GenelGüncel

OTİZM

Gün geçmiyor ki haber sitelerinde içimizi daraltan bir haber çıkmasın. Güzel yurdumuzun, güzel bir ilinde, minik yavrularımızın okuduğu bir İlköğretim Okulunda yine üzücü bir haber geldi karşımıza. Bir gurup veli, kendi yaşıtları gibi eğitim almak için okula gelen otizmli çocuklardan rahatsız olduklarını dile getirdi. Belkide annelere, babalara, öğretmenlere, idarecilere, esnafa, mimara yani tüm halka otizm yeterince iyi anlatılamadığı için bu sıkıntılar yaşanıyor. Hani bilinen bir hikaye vardır, hoca damdan düşer ;

“Bana, damdan düşen birini getirin”, der. Bu durum otizmli insanlarımız, çocuklarımız için de geçerli. Onları, onlardan başka çok da fazla kişi anlayıp,tanımıyor.

Peki; otizm nedir?

OTİZM NEDİR?

Otizm, çocukluk yıllarında ortaya çıkan ve ömür boyu süren gelişim bozukluğudur. Otizmde, öğrenmek, iletişim kurmak gibi sosyal beceri daha zor öğrenir. Otistik çocuklarda öğrenme güçlüğünün yanı sıra zeka geriliği de görülür.

OTİZM BELİRTİLERİ

Otizmde, belirtiler kendini bebek 6- 12 aylıkken gösterebilir. Bu aylardaki bebeklerin anlamsız sesler çıkarması ve anlamsız işaretler yapması belirtiler arasındadır. 

İleriki aylarda, ismi ile çağrıldığında tepki göstermeme, göz temasından kaçınma, tekrarlanan sallanma ve kol çırpma görülebilir.

Çocuğun yaşı büyüdükçe, yaşının gereği beklenilen sözcükleri söylemiyorsa, jest ve mimik hareketleri kullanmıyorsa otizm belirtileri gösteriyor olabilir.

Otizm, erkek çocuklarında, kız çocuklarına göre 4 kat daha fazla görülür.

OTİZMDE EĞİTİM 

Otizmde, uygulanan hiçbir ilaçlı tedavi yöntemi, otizmden kaynaklı sosyal ve iletişim bozukluğunu giderememektedir. Ancak, özel eğitim ve psikoterapi ile aile çocuk ilişkisinin düzenlenmesi, empati kurma, iletişim arzusu istemesi sağlanabilir.

Otizmli çocukların özel eğitimi 3 yaş altında başlaması gerekir 3 yaş altı özel tedaviye başlayan otizmli çocuklar, kendi ihtiyaçlarını giderme ve sosyal iletişim konusunda büyük başarı elde ederler.

Otizm tedavisinde, belkide en önemli adım otizmi kabul etmektir. Otistik çocukların, çok özel çocuklar olduğu hatırlanmalı, biraz daha fazla sabır, sonsuz sevgi ile müthiş işler başarabilecekleri unutulmamalı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu