Genel

Araç Klimalarını Doğru Kullanmanın Püf Noktaları

Klima neredeyse bütün otomobillerde standart haline gelen ve yazın sıcağında içinizi ferahlatan, kışın soğuğunda içinizi ısıtan arabanın olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Klima gücünü bir kayış yardımı ile motordan alır. Kullanımı da oldukça kolaydır. Yolculuk vakitlerinde aracın sıcaklığını yolcu ve sürücü için ideal seviyeye getirerek konfor sağlar. Peki araç kliması nasıl kullanılır? Püf noktaları nelerdir? Önemli detayları yazımızda inceleyelim.

Klimayı ilk açtığınızda düşük devirde çalıştırın

Yaz aylarında sıcak havanın etkisi ile arabaların içi bunaltıcı bir sıcaklıkta olur. Aracınıza bindiğinizde sıcak havanın etkisi ile alev almış gibi hissedersiniz. İlk önce arabanın içindeki sıcak havayı, camları açarak dışarı atmalısınız. Önemli olan bir detay ise klimayı çalıştırdığınızda otomobil yüksek devirde iken kullanılmamalıdır. Bu klima sistemine ve yakıt tüketiminin fazla olmasına neden olur. Aracınızı yüksek devirde değil de düşük hızdayken klimayı çalıştırın ve sıcaklığını kademe kademe artırın. Aracı çalıştırırken de klima açılmamalıdır. Aracın motorunu çalıştırdığınızda bir süre beklemeniz gerekmektedir. Bu yöntem klimayı daha verimli hale getirir.

Aracın klima bakımını ihmal etmeyin

Aracın klima bakımı yolcu ve sürücüler için oldukça önemli bir konudur. Mevsim geçişlerinde araç klimanızı servise götürerek kontrol ettirebilirsiniz.

  • Klima sistemini ve soğutucu gazının şarjı yılda bir kez kontrol ettirmek gerekir. Klimanın gaz seviyesi oldukça önemlidir. Klimanız size bazı ipuçları verebilir.
  • Filtrenin üzerinde olan bölmeden hava kabarcığı ve gaz akışı olup olmadığına bakılabilir. Akış sürekli halde ise sıkıntı yok demektir. Fakat gazın içerisinde hava kabarcıkları oluşuyorsa, gaz dolum zamanı gelmiştir.
  • Klima filtrelerinden kötü kokular yayılıyorsa filtrelerin mutlaka değiştirilmesi gerekir. Hava tam ısınmadan bahar aylarında polen filtresinin değişimi ve gaz ölçümlerini yaptırmayı unutmamak gerekmektedir.

Klima çalıştığı esnada bunlara dikkat edin

Arabanın ideal sıcaklığı 22 derece olmalıdır. Fakat yapılan en sık hatalardan biri, ortam sıcaklığını hızlı soğutmak veya ısıtmaktır. Ayrıca iş gereği araçtan inip tekrar araca biniliyor ise hava değişimlerinde sorun yaşayabilirsiniz.

Önemli detaylardan biri de klima direkt olarak yüze üflememelidir. Klimanın yönünü ayaklara ayarlarsanız içerideki hava sizi rahatsız etmez. Klimanın görevi bulunduğunuz ortamı ideal sıcaklığına getirerek konfor sağlar.

Araç içerisindeki ısı ayarı ideal seviyeye gelince fanı minimumda çalıştırın. Bu sayede edinilen sıcaklık seviyesini koruyacak ve de yakıt tasarrufu sağlayacaksınız.

Klima çalışırken ise; araç içinde sigara içmek, kokunun kalıcı olmasına ve dumanın araç içine yerleşerek kalıntı oluşturmasına sebep olabilir. Araç temizliğinin iyi bir şekilde sağlanması için dikkat edilmesinde fayda vardır.

Devir daimden uzak durulmalı

Aracın arka kısmında yolcu taşıyorsanız devir daimi kapatmak faydalı olur. Çünkü bu gibi durum, aracın ön kısmındaki havayı alarak arka tarafa püskürtür. Bu da ön kısmı soğurken arka kısımdaki havanın eksilerek daha sıcak olmasına neden olur. Bunun için devir daim özelliği kapalı tutulan araçlarda klima ile verimi tam olarak alabilirsiniz.

Start/Stop özelliklerini kapalı tutun

Aracın içerisinde start/stop özellikleri varsa, sıcak zamanlarda klimanın daha verimli çalışmasını sağlar. Yakıt tasarrufu sağladığı ve araç durduğu vakit klimanın kompresörünü de durdurmakta. Bu durum sıkışık olan trafikte klimanın verimsiz çalışmasına neden olabilmektedir.

Polen filtresini temizleyin

Araç içerisinde kötü kokulara sebebiyet vermemek için aracın polen filtresi mutlaka değişmelidir. Bu sayede araç içine girmiş olan toz ve bakterileri filtreleyerek temiz bir hava akımı sağlayabilirsiniz.

Kondenser üzerindeki tozu çamuru temizleyin

Bahar aylarında kondenser üzerinde biriken kiri temizlemenizle birlikte klima, ısıtmasını kolaylaştıracaktır. Bundan dolayı da yaz aylarında klimanın soğutma performansının yükselmesi ve enerji tüketiminin azalmasına sebep olacaktır.

Kışında klimanızı çalıştırın

Evaporatörden geçen hava nemin parça üzerinde kalmasına neden olur. Bu bölümde hızlı bir şekilde bakteri üreyebilir. Bu yüzden kış aylarında klimayı kapatarak birkaç dakika havalandırma fanı çalışmalıdır. Bu sayede evaporatör üzerinde oluşan nem kurur ve klimadan kötü koku gelmesini önlemiş olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu