GenelSağlık

Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi)

Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi)

Boyun fıtığı kaynaklı ağrılar günlük yaşantıyı olumsuz etkiler. Toplumda sıkça görülen boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığı egzersizleri nelerdir? Boyun fıtığında hangi durumlarda ameliyat gerekir? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı yazımızda…

Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi) Nedir?

Boyun fıtığı, kazalar, travmalar, zorlamalar, yanlış hareketler ve yaş aldıkça bu etkenler sonucu omurların arasında bulunan diskin  barındırdığı su oranında azalma olur. Bunun sonucu disk görevini tam yerine getiremez. Disk hasar gördükçe dış katmanında yırtılmalar meydana gelebilir, sonrasında diskin merkezi dış katmandaki yırtıktan dışarı çıkar , omurilik ve sinirlerin olduğu alana taşar böylelikle boyun fıtığına sebep olur.

Boyunumuzda 7 adet omur vardır, bu omurların esnekliğini ve hareketini sağlayan 5 adet disk bulunur. Boyunda olan bu disklere intervertebral diskler denir.  Bu diskler, bir omuru diğerine bağlar, ayrıca omurları darbelere karşı korur, omurların hareket etmesini sağlar. 

Disklerin merkezi jel benzeri bir yapıya sahiptir, ancak disklerin dış katmanı dayanıklı sert yapıdadır. 

Boyun Fıtığı Başlangıcı

  • Boyun hareketlerinde zorlanma
  • Ensede oluşan ağrı
  • Kas ağrıları
  • Omuz, boyun ve sırtta ağrı
  • Kollarda, ellerde uyuşma hissi
  • Kollarda incelme meydana gelmesi
  • Kulak çınlaması
  • Baş dönmesi
  • Dikkat dağınıklığı
  • Kol ve el kaslarında güç azalması

Boyun Fıtığı Nedenleri

  • Masa başında veya bilgisayar karşısında uzun zaman yanlış pozisyonda oturmak.
  • Yaşanmış travma
  • Kazalar
  • Yaşlılık sebebiyle disklerde hasar oluşması
  • Romatizmal rahatsızlıklar

Boyun Fıtığı Ağrısı

Boyun fıtığının başlangıcında boyun ve sırt bölgesinde ağrılar meydana gelir. Ancak hastalık tedavi edilmeyip ilerledikçe ağrılar omuz bölgesi ve kollarda hissedilir, devamında ise parmaklarda uyuşukluk, his ve kuvvet azalması görülür. Bazı hastalarda güç kaybı bacaklara kadar iner, idrar tutamama sorunu oluşturur.

Boyun Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Şikayet olunan ağrının yeri ve cinsi klinik olarak tespit edilir. Bunun yanında duyu kaybı, güç kaybı, reflekslerde anormallik olup olmadığı muayene sonucu tespit edilir.

Fiziksel muayene sonunda doktor, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans,röntgen filmleri isteyebilir. 

Boyun Fıtığı Tedavisi

Cerrahi olmayan tedaviler

Boyun fıtığı hastalığının büyük kısmı cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilir.  Boyun fıtığı şikayetlerini azaltacak birçok yöntem mevcuttur. 

Bu yöntemlerin bazıları şunlardır:

Yüzme

Boyun fıtığı tedavisinde doktorlar tarafından tavsiye edilen yöntemlerin başında gelir. Yüzme boyun fıtığı kaynaklı ağrıları azaltır, aynı zamanda sorunlu bölgeyi tedavi etmekte etkilidir. Dikkat edilmesi gereken, yüzme anında hızlı ve ani hareketlerden uzak durulmasıdır.

Magnezyum

Boyun fıtığı tedavisinde magnezyum önemli yer tutar. Doktorunuzun magnezyum içeren beslenme programı verebilir veya dışarıdan takviye olarak verebilir. 

Akupuntur

Boyun fıtığı tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir.

Bitkisel yağlarla masaj

Boyun fıtığı tedavisinde tavsiye edilen bir yöntemde masajdır. Düzenli yapıaln masaj sorunlu bölgeyi rahatlatır. Masaj esnasında kasları ve sinirleri rahatlatan, ceviz yağı, çörekotu yağı,buğday yağı kullanılabilir.

Çekme germe yöntemi

Doktor ve ya fizyoterapist yapılması gereken bir yöntemdir. Çekme germe yöntemi ile boyun fıtığı ağrısı, kas ağrıları hafifletilir. Ayrıca sıcak uygulama, soğuk uygulama, masaj da etkili yöntemlerdir.

Fizik tedavisi

Doktor muayene sonrası fizik tedavisi tavsiye edebilir. Fizik tedavisi, boyun fıtığı kaynaklı ağrı ve sorunları gidermede çok etkili bir tedavi yöntemidir. Özel fizik tedavi merkezleri olduğu gibi devlet hastaneleri de fizik tedavi merkezlerinde hizmet vermektedir.

İlaçlarla tedavi

Doktorunuz ağrı kesici ilaçlar ve kremler verecektir, boyun fıtığı ağrısı ileri derecede ise, ağrı kesicilerin yanında, kas gevşetici ilaçlar verebilir.

Boyun Fıtığı Egzersizleri

Egzersizler boyun fıtığı kaynaklı ağrıları tedavi etmede etkili bir yöntemdir. Bazı boyun egzersizleri şunlardır:

  • İki elinizide alnınıza yerleştirin.Başınızı öne doğru güçlü bir şekilde itin, aynı zamanda başınıza ellerinizle engel olun başınızın eğilmesini önleyin, 5’e kadar sayın ve bırakın.
  • İki elinizi de ensenize yerleştirin.Başınızı arkaya doğru güçlü bir şekilde yaslamaya çalışın, aynı zamanda ellerinizle başınızın yaslanmasına engel olun. 5’e kadar sayın ve bırakın.
  • Başınızı yavaşça sol tarafa çevirin, daha sonra düz pozisyona getirin. 1-2 saniye sonra başınızı yavaşça sol tarafa çevirin , sonra düz pozisyona getirin.
  • Başınızı yavaşça ön tarafa doğru eğin, sonrasında başınızı düz pozisyona getirin. 1-2 saniye bekleyin sonrasında başınızı yavaşça geriye doğru yaslayın, 1-2 saniye bekleyin ve normal pozisyona geri dönün.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Tüm tedavi yöntemleri denendiği halde boyun fıtığı ağrıları devam ediyor ise ozaman cerrahi müdahale gerekli görülebilir.

Boyun fıtığının amacı, diskin sinire baskı uygulayan kısmının alınmasıdır. Bu yönteme diskektomi adı verilir. 

Ameliyat esnasında, boyunun yumuşak dokulara sorun yaratan diski bulmak için ayrılır. Disk, sinir kökleri ve ya omuriliği açmak için yerinden çıkartılır. Bazı durumlarda, diskin çıkmasıyla boş kalan alan, küçük bir kemik parçası olan kemik grefti ile doldurulur.  Bu işleme füzyon denir. 

Füzyon cerrahisinde,  uygulanan bölgede hareket sınırlı hale gelebilir. Füzyonun daha iyi sonuç verebilmesi için, omurgaya plakalar ve ya vidalar yerleştirilebilir.

Boyun Fıtığı Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

Boyun fıtığı ameliyatı olan hastalar, hastaneden eve döndükten sonra dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır, bunlar:

Oturma

Alçak, aşırı yumuşak koltuk ve ya kanepelerde oturulmamalıdır.Ameliyattan 2 hafta sonra dik vaziyette oturabilirler.

Yatış biçimi

Sırt üstü veya yan yatabilirler. Yataktan kalkarken koldan destek alınmalı, yatakta önce oturmalı sonra ayağa yavaşça kalkılmalı.

Banyo

Ameliyat olduktan 1 hafta sonra, doktor muayene ettikten sonra, ameliyat yarası açık şekilde banyo yapılabilir. Öncesinde banyo yapmak için doktora danışılmalıdır.

Yürüyüş

Taburcu olduktan 1 hafta sonra ağır tempoda yürüyüş yapılabilir.

Cinsel yaşam

Ameliyat sonrası ilk hafta cinsel aktivite tavsiye edilmez.

Araba kullanma

Ameliyat sonrası 1. haftadan sonra kısa mesafe kullanılabilir.

Ameliyat yarası

Ameliyat yerinde uyuşukluk, karıncalanma, sertlik, kaşınma olabilir. Hareket etmekle, öksürükle ameliyat dikişleri açılmaz. Ameliyat yerinde akıntı olduğunda doktora başvurulmalıdır.

Boyun Fıtığı Yastığı

Boyun fıtığı sorunu olanlara tavsiye edilen yastık tipidir. Boyun fıtığı yastığı, uyku esnasında boyun bölgesinin desteklenmesine yardımcı olur.  Bunun sonucu boyun ağrılarında azalma görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu