Nasıl YapılırSağlık

Cibar Nedir, Neye İyi Gelir? Cıbar Nasıl Yapılır?

Tıbbın, ekonominin bu kadar iyi olmadığı zamanlarda sağlık sorunlarına karşı “halk hekimliği”  oldukça yaygındı.  Özellikle kırık, çıkık, bel ağrısı gibi şikayetler halk hekimliği yöntemiyle çare bulunmaya başlanırdı.  Peki, eskilerden beri kullanılan cibar nedir? Cıbar neye iyi gelir, nasıl yapılır?  Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Cıbar (Cibar) Nedir?

“Koca karı” ilaçları olarak bilinen birçok doğal tedavi yöntemi son zamanlarda yeniden insanların tercihi haline gelmeye başladı. Özellikle, pandemi döneminde hastaneye gitmek istemeyen kişiler evde, doğal yöntemler ile sağlık sorunlarını gidermeye çalışır hale geldi. Cibar da bu yöntemlerden bir tanesi.

Cibar sözcüğünün TDK da birçok  kelime anlamı var. 

“Bebeklikten çıkmış çocuk, zayıf çocuk.”

“Yağ gibi maddelerin tortusu”

Bel ağrılarının giderilmesi için, kırık, çıkık tedavilerinde kullanılan karasakız ve iç yağ karışımı” 

Cibarın kelime anlamlarından birkaç tanesi. 

Özellikle bel ağrısı, eklem ağrısı, kırık, çıkık, çatlak gibi sağlık sorunlarında, ağrıyı gidermek, sorunlu bölgeyi sabitlemek, tedaviyi hızlandırmak için cıbar yapılır. Bölgeden bölgeye farklı yöntemleri vardır. Bazı bölgelerde zeytinyağlı sabun, kuru üzüm, bal, yumurta gibi farklı malzemeler kullanılır.

Cibar Neye İyi Gelir?

  • Kırık olan bölgeyi sabit tutar.
  • Kırık, çıkık, çatlak gibi sağlık sorunlarının hızlı tedavi olmasını sağlar.
  • Çıkık, çatlak olan bölgesi sabit tutar.
  • Kırık, çıkık, çatlak gibi sorunların neden olduğu ağrı, morarma, şişlik gibi sorunları giderir.
  • Bel ağrısı, bel fıtığı, eklem ağrısı, ezik gibi sorunların neden olduğu ağrıyı giderir.
  • Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, eklem ağrısı gibi ağrılarda etkilidir.
  • Bel tutulması, boyun tutulmasına iyi gelir.
  • Bazı durumlarda atel olarak kullanılabilir.
  • İltihaplı çıban, apse,  dolama, tırnak batması, menisküs gibi sorunlara iyi gelir.

Cıbar Nasıl Yapılır?

Cibarın içine eklenen malzemeler bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Farklı bölgelerde, farklı yapılan cibar tarifleri şunlardır;

Kuyruk yağı (İç yağı) ve siyah üzüm  ile hazırlanan cibar

Kuyruk yağı, kıymalık olarak çekilir  ya da dövülerek ezilir. Aynı oranda siyah, çekirdekli üzüm de çekirdekleriyle beraber ezilir. Bu iki malzeme homojen şekilde karıştırılır.  Karışım temiz bir bez yardımıyla sorunlu bölgeye sarılır ve 2-3 gün bekletilir.

Bel ağrısı, bel fıtığı ağrısı, eklem ağrısı, romatizmal ağrılara iyi gelir.

Zeytinyağlı sabun ve bal ile hazırlanan cibar

Bu tarif için zeytinyağlı sabun, yumurta akı, bal gerekli malzemelerdir.

Zeytinyağlı, yeşil sabundan iki kaşık rendelenir. İçine  yumurta akı, iki kaşık bal eklenir ve iyice karıştırılır.

Karışım bir beze serilir ve sorunlu bölgeye sarılır. En az iki gün bekletilir. Özellikle, bel ağrısı, ezik, incitme gibi şikayetlere iyi gelir.  

Atel olarak kullanılan cıbar

Bu tarif özellikle kırık, çıkık, çatlak gibi şikayetlerde kullanılır. Ancak, bu tarifin bilimsel hiçbir verisi yoktur. Aynı zamanda kırık, çıkık, çatlak gibi sağlık sorunları oldukça ciddi şikayetlerdir. Bundan dolayı mutlaka doktor gözetiminde tedavi edilmesi gerekir. Evde uygulanan herhangi bir yöntem çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Eskı zamanlarda “atel” olarak kullanılan bu yöntem, “sınıkçı”, “çıkıkçı” denilen kişiler tarafından yapılırdı. İlk Olarak Sorunlu bölge önce kalıp sabunla yıkanır. Ardından,  bol yumurta, un, su kullanılarak koyu kıvamlı bir hamur elde edilir. Sonra hazırlanan hamur sorunlu bölgeye sarılır.  Ardından, çıta gibi ince çubuklarla bölge sabitlenir ve temiz bir bez ile sarılır. Bu şekilde sorunlu bölge bir nevi alçıya alınır. Son olarak bu alçı kişinin yaşına göre sorunlu bölgede sabit tutulur.

Karasakız, kuyruk yağı ile yapılan cibar

Karasakız, karaçam ağacının gövdesinden elde edilen bir reçine türüdür. Karaçamın gövdesi çizilir ve reçinesi çıkarılır. Bu reçine / zamkın dondurulmuş haline karasakız denir.

Eşit miktarda bal mumu, kuyruk yağı ve karasakız ısıya dayanıklı bir kapta eritilir. 

Eriyen karışım temiz bir bez yardımıyla süzülür. Süzülen karışım sorunlu bölgeye uygulanır. Uygulandığı bölgede 3-4 gün kalabilir.

Bel ağrısı, kas ağrısı, romatizmal ağrılar, kesik, yara tedavisi, iltihaplı yaralar, apse, dolama  gibi sorunlarda etkilidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu