Din

Küsuf Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?

Küsuf namazı, güneş tutulması namazı olarak bilinen ibadettir.  Güneş tutulması olduğu zaman küsuf namazı kılınması tavsiye edilmiştir.  Küsuf namazı nasıl kılınır? Küsuf namazı ne zaman kılınır? Küsuf namazı ne demektir?

Güneş tutulması namazı nasıl kılınır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Küsuf Namazı Ne Demek?

Küsuf namazı, güneş tutulmasında kılınacak namazdır. 

Küsuf kelime anlamı olarak karartmak, örtmek anlamına gelmektedir. Hazreti Muhammed’in küsuf namazını tavsiye ettiği birçok hadislerde belirtilmektedir.

Küsuf Namazı Nasıl Kılınır?

Hadislerde belirtildiğine göre Hazreti Muhammet (s.a.v) güneş tutulması sırasında bu namazı kılar ve namazın kıraatini uzun tuttardı. Namaz bitiminde cemaatine dönerek şunları söylediği rivayet edilmiştir:

“Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alemetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı gerçekleşmez. Güneş ve ay tutulmasını gördüğünüz vakit namaz kılın ve dua edin.” Bazı rivayetlere göre peygamber efendimiz bu iki doğa olayı gerçekleştiğinde bol bol tekbir getirilmesi, sadaka verilmesi ve köle azat edilmesini önlemiştir. 

Küsuf namazı en iki rekat kılına  bir ibadettir. İstenildiği takdirde kişi dört veya daha fazla rekat kılabilir. Küsuf namazında her iki veya dört rekatta bir selam verilir.

Küsuf namazı tek başına kılınan bildiği gibi cemaat olarak da kılınabilen bir nafiledir. Güneş tutulması namazı olarak bilinen bu nafile ibadet cemaat olarak daha efdal kabul edilir.

Küsuf Namazı Kılınışı

  1. rekat

Önce niyet edilir;

“Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Küsu namazı kılmaya.”

Ardından “Allahu Ekber” denilerek iftitah tekbiri getirilir ve namaza başlanır.  Önce Subhaneke okunur, ardından Euzü besmele çekilerek Fatiha Suresi okunur. Fatiha bitiminde Kuran-ı Kerim’den bir sure okunur okunan surenin uzun olması efdaldir. Sure sonrası rüku ve secdeye gidilir.

Birinci rekat bitiminde 2. rekat için ayağa kalkılır.

  1. rekat

Euzu besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur. Sonrasında Kur’an’dan ayetler okunur. Namazı tamamlamak için rüku ve secdeye gidilir. Secdede ikinci oturuşta Ettahiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena duaları okunur, selam verilir namaz tamamlanır.

Küsüf Namazı Ne Zaman Kılınır?

Küsuf namazı, güneş tutulması başlamasından bitene kadar olan süre dilimi içinde kılınabilir. Güneş tutulması namazı olarak bilinen bu namazı seferi durumda olan kişilerde kılabilir. Bu namaz ezan ve kamet okumaksızın tek başına yada cemaatle beraber kalınabilen bir ibadettir.

İmam Şafii ve Ahmed b.Hanbel’e göre bu namaz her zaman kılınabilen bir nafiledir. Bazı din alimleri Küsuf namazı sadece güneş tutulması sırasında kılınabilir.

Namazdan ömnce gusul almak, namazı camii veya mescidte kılmak, namazın rüku, kıraat ve secdelerini normal namazlardan uzun tutmak güneş tutulması namazının sünnetleri arasında yer alır.

Küsuf Namazı Duası

Küsuf namazı duası olarak Kur’an-ı Kerim’den herhangi bir sure okunabilir. Ayrıca güneş tutulması boyunca bol bol tekbir getirmek, Allah’ı zikretmek, günahların affını dilemek, sadaka vermek tavsiye edilir.

Küsuf Namazı Faziletletleri

Hadislerden edinilen bilgilere göre Küsuf namazı kılmak Hazreti Muhammed’in (s.a.v) sünnetleri arasında yer alır. Güneş tutulması olağanüstü bir doğa olayıdır. Bu olay Allah’ın büyüklüğünün de bir göstergesidir. Bu nedenle bu vakitleri namaz ve dua gibi ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilir. 

Güneş tutulması sırasında kılınan bu namaz insanlar üzerinde meydana gelen korkuyu önlemeye yardımcı olur. Küsuf namazı sonrası Allah’a bol bol dua edilmelidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu