Mescid Namazı Nedir, Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır?
Tahiyyetü’l mescid namazı nafile ibadetler arasında yer alan bir namazdır. Mescidin selamlanması anlamına gelir. Nafile namazlar arasında yer alan tahiyyetü’l mescid namazı nedir, nasıl yapılır? Mescid namazı kaç rekattır, ne zaman kılınır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Namazlar farz, vacip ve nafile olmak üzere çeşitlere ayrılır. Nafile namazlardan biri de mescid namaz olarak bilinen tahiyyetü’l mescid namazıdır.
Mescid ve camiler müslümanlar arasında Allah’ın evi olarak adlandırılır. Tüm dünya ve mescidin sahibi olan Allah’a saygı göstermek, ibadet etmek için bu ibadet yapılır.
Mescid Namazı Nedir?
Mescid namazı, mescid ve camilerde farz namazı dışında kılınan nafile ibadettir. Tahiyyetü’l mescid namazı olarak da bilinir. Tahiyyetü’l mescid namazı mescidi selamlamak, mescide saygı duymak anlamına gelir. Gerek ziyaret amacı, gerek farz namazları eda etmek amacıyla gidilen mescid ve camilerde nafile ibadet olarak kılınır.
Mescid Namazı Nasıl Kılınır?
Mescid namazı, cami ve mescitleri gerek farz namazları eda etmek, gerekse ziyaret etmek amacıyla gidilmesinde kılınan nafile ibadettir. Mescit ve camiye girildiğinde oturmadan önce kılınır. Müslüman kişi cami veya mescide girdiğinde oturmadan önce bu ibadeti yerine getirir, bu ibadet müstehap ibadetlerdendir.
Farz namazını eda eden müslümanlar bu namazı kılması şart değildir.
Mescid Namazı Kaç Rekattır?
Mescid namazı, Allah’ın hoşuna giden yani müstehap ibadetlerdendir, bu namaz farz değildir.
Cami veya mescid ziyaretlerinde kılınır. Ziyaret ederken önce bu ibadet yapılır sonra oturularak dua edilir. Farz namazını veya başka bir namaz ibadetini eda etmek için girildiğinde bu namazı kılmak gerekmez.
Mescid namazı en az 2 rekat sünnet olarak kılınır, isteğe göre 4 rekatta çıkarılabilir.
Mescid Namazı Ne Zaman Kılınır?
Tahiyyetü’l mescid namazı herhangi bir cami veya mescidi ilk ziyaret edildiği vakit kılınır. Aynı gün içinde birkaç defa aynı cami ziyaret edildiğinde her ziyarette bu namazı kılmak gerekmez, ilk ziyarette kılmak yeterlidir.
Mescid Namazı Kerahet Vaktinde Kılınır mı, Ne Zaman Kılınmaz?
Tahiyyetü’l mescid namazı, farz namazlarının kılındığı her vakit kılınabilir. Mescid namazı kerahet vaktinde kılınmaz. Ayrıca cuma günü Hatip minbere çıktığı vakitte bu namaz kılınmaz.
Mescid Namazı Nasıl Niyet Edilir?
Sünnet ibadetler arasında yer alan bu ibadet en az 2 rekat kılınır. İbadete başlamadan önce güzel bir abdest alınmalıdır. Ardından niyet edilir.
Mescid namazına şu şekilde niyet edilir:
“Niyet ettim Allah rızası için tahiyyetü’l mescid namazı kılmaya.”
Ardından birinci rekat için tekbir getirilir ve namaza başlanır.
Ardından sübhaneke okunur ve euzü besmele çekilerek Fatiha suresine başlanır. Fatiha suresinden sonra Kuran-ı Kerim de bulunan bir sure okunur.
Süre bitiminde “Allahu Ekber” denilerek rükuya gidilir. Rükuda en az üç defa ‘sübhane rabbiyel azim’ denilir ve ‘semiallahü limen hamideh’ denilerek ayağa kalkılır. Ayaktayken ‘rabbena lekel hamd’ denilir ve secdeye gidilir.
Secdede en az üç defa ‘sübhane rabbiyel ala’ denilir ve oturulur. Tekbir getirilerek tekrar secdeye gidilir ve tekrar en az üç defa ‘sübhane rabbiyel ala’ denilir, birinci rekat tamamlanır.
İkinci rekat için tekrar ayağa kalkılır ve besmele çekilerek Fatiha suresi okunur. Ardından Kuran-Kerimden bir sure okunur ve ruku ve secdeye gidilir.
Rüku ve secdeden sonra ara oturuş yapılır, Ettehiyyatü, salli, barik, rabbena duaları okunur selam verilir ve namaz bitirilir.
Mescid Namazı Fazileti
Ebû Katâde bir gün Mescid-i Nebevî’ye geldi. Rasûl-i Ekrem Efendimiz’in, ashâb-ı kirâm arasında oturduğunu görünce, o da gelip yanlarına oturdu. Bunun üzerine Allah Rasûlü (s.a.v), Ebû Katâde’ye dönerek:
“–Oturmadan önce iki rekât namaz kılmana ne mânî oldu?” diye sordular. Ebû Katâde de:
“–Yâ Rasûlallah! Sizin ve cemaatin oturduğunu gördüm (bu sebeple kılmadım)” dedi. Bunun üzerine Nebiyy-i Ekrem (s.a.v):
“–Biriniz mescide girdiğinde, iki rekât namaz kılmadan oturmasın!” buyurdular. (Müslim, Müsâfirîn, 70)
Mescid namazı Hazreti Muhammed’in (sallallahü aleyhi ve sellem) sünnetleri arasında yer alan, Allah’ın (celle celalüh) hoşnut olduğu bir ibadettir.