Din

Rukye Nedir, Ayetleri Nelerdir? Rukye Nasıl Yapılır? 

Rukye;  “okumak, üflemek”  anlamında kullanılan bir kelimedir. Dua anlamında da kullanılır.  Maddi, manevi tüm sıkıntılardan, hastalıklardan Allah’ın (c.c) izni ile edilen duadır.  Rukye için bazı ayetler, dualar, sünnetler ve Allah’ın sıfatları kullanılır. Rukye nedir, nasıl yapılır? Rukye ayetleri nelerdir? Kendi kendine rukye nasıl yapılır?  Rukye hangi durumlarda yapılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Kur’an-ı Kerim, maddi manevi bir çok hastalığın, sıkıntının, derdin çaresi olan ilahi bir kitaptır. Ölümden başka her derde deva olduğu düşünülür. Maddi, manevi hastalıklar ve sıkıntılar için okunan rukye, ilahi bir tedavi şeklidir.

Rukye Nedir?

Rukye, “okumak, üflemek” anlamında olan bir kelimedir.  İlahi bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Kur’an-ı Kerim’den bazı ayetler, hazreti Muhammed’in (sallallahü aleyhi ve sellem) sünnetleri ve Allah’ın (c.c) güzel sıfatları kullanılarak yapılır. 

Bu ilahi tedavi uygulanırken çok dikkat edilmelidir.  Rukye adı altında, tuz, demir, ip gibi bazı aletler kullanılarak islam dininin yasakladığı haram olan eylemlerde yapılmaktadır.  Bu şekilde yapılan ve rukye olarak adlandırılan faaliyetler doğru değildir. Rukye sadece ayetler ve Allah’ın isimleri kullanılarak yapılmalıdır. 

Rukye Nasıl Yapılır?

Rukye, müslümanlar arasında sıklıkla yapılan ilahi bir reçetedir.  Bu tedavide Kur’an-ı Kerim ayetleri ve Allah’ın sıfatları okunur. Bunların dışında yapılan rukye tavsiye edilmez, haram kabul edilir.  Şirk ifadeleri kullanılarak yapılan rukyeyi peygamber efendimiz yasak etmiştir.

Haram olmayan, caiz olan rukye şu şekilde yapılır;

  • Kur’an-ı Kerim ayetleri, sahih sünnetlerden tavsiye edilen, şirk ve günah içermeyen dualar okunmalıdır.
  • Dualar Arapça okunmalıdır.
  • Rukye yapılırken şifa Allah’tan istenmelidir. Kişinin sıkıntısı ancak Allah (cc) isterse gider. Dualar sadece aracı olur.
  • Rukye abdestli yapılmalıdır. Cünüp halindeyken yapılmamalıdır.
  • Mezarlıkta, hamamda yapılmamalıdır.

Hz. Aişe’den (r.a) rivayet olunur:

“Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) yatağına girdiği zaman, İhlas, felak ve Nas surelerini okuyarak avucuna üfler, sonra elleriyle yüzünü ve vücudunu erişebildiği yerlerini mesh ederdi. Hastalandığında bunu, kendisi için benim yapmamı isterdi.”

(Buhari, Tıb 39)

Hangi Durumlarda Rukye Yapılır?

Rukye, maddi manevi tüm sıkıntılardan, hastalıklardan kurtulmak için Allah’tan şifa ve derman istemektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Örneğin kişinin herhangi bir  hastalığı var ise öncelikle doktora gitmeli ve bilim yoluyla şifasını aramalıdır. Aynı zamanda rukye ayetlerini okuyarak veya rukye dinleyerek Allah’tan (cc) şifa istemelidir. Rukye ayetleri okunan bazı durumlar şunlardır;

  • Cin ve büyü şerrinden korunmak
  • Hastalıklara şifa bulmak
  • Manevi dertlerden korunmak
  • Uyku sorunu gibi sıkıntılara Allah’ın izni ile çare bulmak
  • Kısmet açmak
  • Nazardan kurtulmak 

Rukye Ayetleri Nelerdir?

Hazreti Muhammed’in Fatiha suresi ile beraber Rukye yaptığını belirten hadisler mevcuttur. Rukye bilinmeyen bir dille, anlamsız dualar okunarak yapılmaz. Herhangi bir materyal kullanılarak yapılmaz.  Kur’an-ı Kerim’de olan Rukye ayetleri şunlardır:

  • Fatiha
  • Ayetel Kürsi
  • İhlas
  • Felak
  • Nas

Bu ayetler en sık okunan rukye ayetleridir. Ancak Kur’an-ı Kerim’de olan diğer ayetler de şifa niyetiyle okunabilir. Yine Allah’ın güzel sıfatları okunarak Allah’tan şifa istenebilir.

Kendi Kendine Rukye Nasıl Yapılır?

Rukye tedavisi para karşılığında yapılması doğru değildir. Bu tedavi Allah (cc)rızası için yapılmalıdır. En güzel rukye, evde kendi kendine yapılandır.

Peygamber efendimiz kendi kendine, Felak, Nas ve İhlas surelerini okuyarak rukye tedavisi yaptığı bilinmektedir

 Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz hazreti Muhammet ölüm döşeğindeyken avuç içlerine Felak ve Nas Surelerini okumuş , elini ulaşabildiği yere kadar gezdirerek rukye yapmıştır. İsteyen kişiler evde kendi kendine rukye tedavisi yapabilir. 

Rukye Ayetleri Abdestsiz Dinlenir mi?

Kur’an-ı Kerim’de geçen rukye duaları abdestsiz okunmaz. Ancak Kur’an-ı Kerim dinlemek için abdest gerekli değildir, bu nedenle rukye ayetleri abdestsiz, adetliyken dinlenebilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu