Klima Bakımı Nasıl Olur, klima Filtresi Temizleme?
Yaz aylarının gelmesiyle serinlemek için açılan klimalar, tam anlamıyla yaşam kalitesini yükselten, yaz sıcaklarına dayanmamızı sağlayan yardımcılarımızdır. Fakat, bir çoğumuz bu kıymetli yardımcılarımızın bakımını ihmal ederiz. Klima bakımı nasıl, yapılır? Klima temizliği nasıl olur? Klima bakımı neden önemli? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…
Adana’da yaşayan biri olarak klima yazın su, ekmek kadar gerekli bir eşya. Mayıs ayında 50 dereceyi gören bir şehirde yaşıyorsanız ve güneşe ateş etmek istemiyorsanız, üstelik birde esasen Karadenizli iseniz inanın klamalara gözünüz gibi bakarsınız. Klimalar yazdım çünkü, Adana’da hemen hemen her evde, her odada klima mevcut. Bunun sebebi sadece gündüz, güneş kaynaklı sıcak değil, çünkü burada yazın gece bile 36-38 derece arası sıcaklık oluyor.
Özellikle yazın bu kadar değerli olan klimaların bakımı nasıl yapılmalı, öncelikle bunu anlatalım.
Klima Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Bazı bölgelerde kışın ısınmak için de klima kullanılır, fakat doğalgazın ülkemizde yaygın olarak kullanılması sonucu kış mevsiminde ısınmak için klima kullanımı oldukça azalmış durumda. Daha çok yaz aylarında serinlemek, hatta rahat nefes alabilmek için klima tercih edilmekte. Fakat, her makine gibi klimanın da bakımı düzenli yapılmalı. Rutin klima bakımı aslında çok kolay. Normal ev temizlediğimiz günlerde klimamızında dış kapağının altında olan filtreleri çıkararak yıkamamız yeterli. Bu bakımı ne kadar sık yaparsak, klimanın kirlenmesini önleriz ve makinenin daha işlevsel çalışmasını sağlarız. Ayrıca sağlık açısından da klimanın düzenli bakımının yapılması oldukça önemlidir.
Klima Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Basit klima temizliği
Hemen hemen bütün ev tipi klimalarda, rahatça sökülen kullanıcı dostu filtreler vardır. Genelde basit bir tırnak ile tutturulan ön kapağın altın yada klimanın üst tarafında yine basitçe çıkan ızgara kapağın altında bulunan filtrelerin çekilip çıkartıldıktan sonra yıkanması ve kurutulup takılması ile her klimanı kullanıcının yapması gereken bakımı yapmış oluruz.
Bu bakımda önemli hususlar:
1. Filtreleri iç kısmından dışarı doğru yıkamalıyız ki filtrelerin kullanım ömrü ve kalitesi düşmesin.
2. Kurutmadan yerine takmayınız ve gölgede kurutmaya özen gösteriniz. Kurutmadan takar iseniz koku yapabilir ve küf gibi zararlı oluşumlara sebebiyet verebilir.
Basit klima temizliği hangi sıklıkla yapılır?
Bu temizliğin tam bir zamanı yoktur. Nasıl ki evinizin temizliği düzenli olsada evde bir parti verilirse veya bir tamir olursa (yada kaynananız gelecekse(!)) temizlik süresi ve zamanı değişir. Veya eviniz bahçe katındaysa ve daha çok toz alıyorsa, üst katta yoldan uzak bir evden daha çok toz alacaktır. Bu iki evin temizlik zamanları farklı olacağı gibi klima filtreleri temizlik sıklığıda farklı olacaktır. Bu şartlar klimanın olduğu oda içinde gereklidir. Örneğn mutfakda ocağa yakın bir klima varsa filtre temizliği daha da kısalacaktır.
Temizlik sıklığını anlamak için yapmamız gereken. Önce filreleri haftada bir çıkarır ve temizleriz. Temizleme esnasında filtre temiz ise temizlik sıklığını genişletiriz, mesela iki hafda bir yapmaya başlarız.
Temizleme esnasında filtreler çok fazla kirli ise bu sefer temizleme sıklığını azaltırız, yani 4-5 günde bir temizleriz. Bu basit filtre temizliğini aksatırsak malesef klima iç peteklerini (ızgaralarını) yıkamak zorunda kalırız. Ve buda çok zor olmasada etrafı biraz kirlettiği için pek hoşumuza gitmeyebilir.
Klima temizliği kolay yıkama
Bu bakımda klimamızın filtrelerinin altındaki asıl ızgaraların (peteklerin) temizliği yapılır. Bu ızgaralar alınan havayı soğutup yada ısıtıp dışarı veren parçalardır. Basit klima temizliğinde bahsettiğimiz bakımın aksatılması bu temizliğin daha sık yapılması zorunda bırakır.
Bu temizlikte öncelikle klimanı aşağısına akacak kir ve suyun rahat temizliği için etrafı ayarlamak gerekir. Klimanı alt tarafına naylon ve benzeri ürünler ile önleinizi alabilirsiniz. Bu tip bakımlar için satılan özel klima temizleme brandaları vardır, satın alabilirsiniz.
Daha sonra temizlik malzemesine sıra geldi bunun için özel klima temizleyici alarak, üzerinde yazan oranda su ile inceltip klimanın ızgaralarına fıs fıs ve benzeri bir alet yardımı ile sıkıyoruz. Bu işlem sırasında klimanın şalteri kapalı olması ve dış filtrelerin çıkartılmış olması gerekmektedir.
Eğer klima temizleyici gibi kimyasallardan rahatsızlık duyuyorsanız, temizlik için sirke kullanabilirsiniz. Elma sirkesini su ile incelterek (Yaklaşık 1 litreye yarım çay bardağı kadar) kullanabilirsiniz.
Klima ızgaralarına temizlik ürününü sıktıktan sonra kirlerin yumuşaması beklenir. Klima temizleyici kimyasalı kullandıysanız, ızgara üzerinde köpürmeye başlayacaktır. Biraz bekledikten sonra normal duru su ile yine fıs fıs veya benzeri bir alet yardımı ile klima ızgaralarını durulayın.
Bu işlem sırasında klimanın sağ tarafındaki (siz klimaya bakarkenki sağ, Sizin sağınız) elektronik aksam ve kablolara kesinlikle su ve temizleyici kaçırmayın.
Temizleme işlemi bittikten sonra klimanın iyice kurumasını bekleyin ve çalıştırın.
Klima temizliği detaylı yıkama
Klimanın ileri düzey temizliğinde, basitçe yıkmadaki prosedürler aynı ile geçerlidir. Fakat bundaki fark Klima dışındaki dış katmanı söküyoruz ve ızgaraları tamamen ortaya çıkarıp güzelce yıkayabiliyoruz.
Klimanın dış kabuğunun sökülmesi düşünüldüğü kadar zor değildir. Zaten klima firmaları, klimanın zaman zaman temizleneceğini bildikleri için bu katmanın rahat sökülmesini sağlamışlardır.
Neredeyse tüm klimalar üst tarafta tırnaklarla oturtularak alt taraftan vidalanmıştır.
İşe alt tarafta görülen vidaları sökerek başlayalım. Daha sonra ön kapağın altında gösterge müşirine giden kablonun jakını çıkaralım. Bu rahatça görülür ve çıkartırken çok zorlamaz. Biraz güç ile çıkar. Tekrar yerine takarken ters takma ihtimali yoktur.
Bu işlemlerden sonra dış kabuğu biraz öne doğru çekerseniz tutan tırnakları görürsünüz. Bu tırnakların çıkmasına biraz elinizle yardım ederek, dış katmanı önce yukarı sonra kendinize doğru çekiniz. Dış katmanı kutu gibi çıktığını göreceksiniz.
Tüm bu işlemlerden sonra, tamamen ortaya çıkan ızgarayı (peteği) üst tarafta anlatıldığı gibi temizleyip durulayın.
Klimanı sağ tarafındaki elektronik bölümde tamamen ortaya çıktığı için burayı streç veya naylon ile güzelce izole edin.
Ve yine söktüğümüz yolun tersi ile parçaları geri yerine takın. Klimanın iyice kurumasını bekleyin.
Klimanın Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Yaz aylarında sıcağı ve nemi kontrol altında olmasını sağlayan, serinlik veren klimalar, bakımı yapılmaz ise mikrop yuvası olabilir. Bu makinelerin filtre bakımı düzenli yapılmadığı takdirde, filtrelerde toplanan tozlari mikrop ve bakteri üretir. Bu toplanan mikrop ve bakteriler klimanın çalışması durumunda soluduğumuz havaya dağılır ve bazı hastalıklara neden olur. Lejyoner hastalığı bu hastalıkların başında gelir ve devamında zatürreye çevirebilir.
Lejyoner hastalığı;” Legionella pneumophila” isimli bir bakterinin neden olduğu hastalıktır. Bu bakteri, tozlu ve nemli ortamları sever ve bu ortamlarda çoğalır. Klimanın içinde biriken toz bu bakterinin yaşaması için uygun koşulları sağlar. Klimada oluşan bu bakteri, makinenin çalışmasıyla soluduğumuz havaya dağılır ve soluk yoluyla akciğerlere yerleşir. Bu bakteri zatürreye kadar ilerleyebilir. Ayrıca, astım, bronşit hastaları da temiz olmayan, bakımı yapılmamış klimalardan olumsuz etkilenir.
Sağlığımız için önemini ve olması gerekeni anlattık. Birde “fatura” gerçeği var. Yaz aylarının favori eşyası olan klimalar malum elektrikle çalışıyor. Elektrik demek, fatura demek. Bu elektirikli aletinizin bakımını ve temizliğini yaparak daha az elektrik harcamasını sağlarsınız ve faturanız daha az gelir.
Klima Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tutulmalara dikkat!
Sıcak havalarda vücudun terlemesi ile beraber kaslar gevşer, bu halde soğuk klima havasına maruz kalmak kasları birden gerer ve kas tutulmasına neden olur. Klima çarpması sonucu bel ve boyun kaslarında tutulmalar meydana gelebilir. Klimanın soğuk havası direk insan vücuduna temas etmemeli, mümkünse tavana doğru ayarlanmalıdır.
Hasta edebilir
Klimadan çıkan soğuk hava direkt yüze veya vücuda temas etmesi durumunda hapşırık, öksürük, geniz akıntısı gibi hastalık belirtileri olabilir. Özellikle terli vücudun soğuk havaya maruz kalması hastalıklara davetiye çıkarır. Dikkat edilmesi gereken bir konu da klimanın soğuk hava ayarı birdenbire yükseğe ayarlanmamalıdır, klimanın ayarı 25 santigratı geçmemelidir. Soğukluk derecesi kademeli ayarlanmalıdır, böylelikle vücut birden ısı değişimi yaşamaz.
Klima karşısında uyurken dikkat!
Son yıllarda üretilen birçok klimanın uyku modu ayarı vardır.Uyku modu olan klimalar, uyurken açık bırakılabilir. Uyku modu olmayan klimalar çalışır haldeyken uyumak sağlıklı değildir. Yatmadan önce oda soğutulmalı, sonra klima kapatılmalıdır.
Araba klimalarının da bakımı önemli
Çoğunlukla araç klimalarının bakımı ihmal edilir. Ancak, evde kullandığımız klimalar için geçerli olan tehlikeler araç kliması içinde geçerlidir. Araç klimalarında bakımı mutlaka yapılmalı, filtreler temizlenmeli eya değiştirilmelidir.
Araç klimalarında dikkat edilecek bir konu da, klimanın yönüdür. Araç klimasından çıkan soğuk hava yüze, göğüse direk gelmesi durumunda astım, soğuk algınlığı, zatürre, bronşit, sinüzit, bademcik iltihabı, kas tutulması, göz nezlesi gibi hastalıklara neden olabilir. Özellikle araç içinde sigara içilmemelidir. Klimanın çalışmasıyla sigara dumanının tüm araca yayılacağını unutmayın. Nadir de olsa, araç içi klimalardan çıkan havanın yüz ve göğüs bölgesine gelmesi sonucu, yüz felci gibi ciddi durumlara neden olabilir.