Sağlık

El Ayak Hastalığı

Genelde sonbahar aylarında ortaya çıkan el ayak hastalığı, 10 yaş altı çocuklarda görülür. Virüs kaynaklı bu hastalık, oldukça bulaşıcıdır.

El Ayak Hastalığı Nedir , Tedavisi Nasıl Olur ve El Ayak Hastalığı’na İyi Gelen Bitkiler?

Özellikle okul çağında olan çocukları etkileyen el ayak hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? El ayak hastalığı nasıl tedavi edilir? 

El Ayak Hastalığı Nedir?

El ayak hastalığı, virüs kaynaklı bir enfeksiyon  sonucu ortaya çıkan çok bulaşıcı ve döküntülü bir hastalıktır. Hastalık her yaş grubunda görülmesine rağmen, daha çok on yaş altı çocuklarda kendini gösterir.

Ağızda ve ağız etrafında döküntüler, ellerde, ayaklarda, bacaklarda ve kalçada döküntüler en belirgin belirtileridir.

Hastalık virüs kaynaklı olduğu için, antibiyotik tedavisi etkili değildir, hastalık bir hafta içinde kendiliğinden iyileşme gösterir.

El Ayak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

El ayak hastalığının ilk belirtileri, ateş ve boğaz ağrısıdır. Virüs vücuda girdikten 3 gün  ateş şikayeti kendini gösterir. Kabarcıklı, ağrılı yaralar ağız içinde ve ağız çevresinde ortaya çıkar. 

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastanın ellerinde, avuç içlerinde, ayaklarında bir kaç gün süren kızarıklıklar ve kabarcıklar meydana gelir.

El ayak hastalığının başlıca belirtileri şunlardır:

  • Döküntüler
  • Ağız içinde ve boğazda aft
  • Aftların sebeb olduğu yutkunma zorluğu
  • Bademciklerde şişme ve kızarıklık
  • Halsizlik, bitkinlik
  • Boğaz ağrısı
  • Kulak ağrısı

El Ayak Hastalığının Nedenleri?

El ayak hastalığına çoğunlukla 2 virüs neden olur.Bu virüsler coxsackievirus A16 ve enterovirüs 71 olarak adlandırılır. Sağlıklı birey, virüsü taşıyan birey ile temas halinde olduğu zaman virüs kapabilir. Ayrıca, oyuncaklar, kapı kolları gibi kalabalık insanların ortak kullandığı alanlarda da virüs kolaylıkla yayılır. Hastalık çoğunlukla sonbahar ve yaz aylarında kendini gösterir.

El Ayak Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hastalık şu yollarla bulaşır:

  • Hapşırma
  • Öksürme
  • Tükürük
  • İdrar ve dışkı yoluyla kolayca bulaşır.
  • Yazın havuz sezonunun açılması da, hastalığın bulaşmasını hızlandırır. Temiz olmayan havuzlar sayesinde, yetişkin ve çocuklar kolaylıkla hastalığa yakalanabilirler.

El Ayak hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

El ayak hastalığının tanısı için, doktorun fiziksel muayenesi ve hastanın öyküsünün dinlenmesi genelde tanı için yeterlidir. Bazı durumlarda ise, dışkı ve kan örneği istenerek kesin tanı sağlanır.

El Ayak Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Kendini daha çok yaz ve sonbahar aylarında gösteren ve çok bulaşıcı bir hastalık olan el ayak hastalığının, hastalığa has bir tedavisi yoktur. Çoğunlukla hastalık bir hafta, 10 gün içinde kendiliğinden geçer. 

Bunun yanında doktor, ağrı kesici ilaçlar,ateş düşürücü ilaçlar, kaşıntıyı önleyen losyonlar verebilir. 

Boğazda oluşan yaralardan dolayı yemek yemede zorluk çekilebilir. Bu durumda çorba ağırlıklı beslenme tavsiye edilir. Ayrıca bol su ve sıvı tüketimi de ihmal edilmemelidir.

Hasta, ılık su ile duş alabilir. Hastalığın en büyük tedavisi bol bol dinlenmektir.

El ayak hastalığı bir hafta, on gün içinde kendiliğinden geçer, el ve ayakta oluşan su dolu kabarcıklar zamanla kurur ve lekeleri kendiliğinden yok olur.

Dikkat Edilecekler

  • Soğuk yiyecek ve içecekler boğaz ağrısını hafifletebilir
  • Yoğurt ve sıvı gıdalar beslenmede destek olabilir.
  • Sert ve gevrek yiyecekler boğaz ağrısını artırabilir, yutmada zorluk yaşanabilir.
  • Doktorun verdiği kaşıntı önleyici losyon kullanılmalıdır.
  • Hindistan cevizi yağı da kabarcıkları tedavide faydalı olabilir.
  • Bu yöntemleri doktorunuza sormadan uygulamayın ve doktorun vermediği hiçbir ilacı kullanmayın.

El Ayak Hastalığında Tırnak Düşer mi?

El ayak hastalığında tırnak düşmesi görülen bir durumdur. Ancak endişe edilecek bir durum değildir, tırnaklar zaman sonra kendiliğinden tekrar çıkar. Ayrıca; ellerde ve ayaklarda soyulmalarda meydana gelebilir.

Hastalıkta Banyo Yapılır mı?

El ayak hastalığının en belirgin özelliği döküntülerdir. Döküntüler başladığı zaman doktora sormadan banyo yaptırmamak gerekir. Döküntüler başladıktan 4-5 gün sonra ılık su ile, kimyasal ürün kullanmadan banyo yaptırılabilir. Banyo yaptırırken sert, kese ve lif kullanılmamalı, döküntülere zarar vermeden yıkanılmalıdır.

El Ayak Hastalığında İz Kalır mı?

El ayak hastalığı, içi su dolu kırmızı kabarcıklar ve döküntülere sebep olur. Bu döküntü ve kabarcıklar kaşıntı yapar. Kaşıntıyı önlemek amaçlı doktor losyonlar verecektir. Bu losyonlar kaşıntı şikayetini azaltır ve ortadan kaldırır.

El ayak hastalığı, kendiliğinden iyileşir ve döküntüler zamanla kendiliğinden kaybolur. Döküntüler çoğunlukla kalıcı iz bırakmaz.

El Ayak Hastalığı Önlenir mi?

El ayak hastalığını önlemenin en büyük yolu hijyen yani temizliktir. Ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanması hastalığı önlemede önemli rol oynar. Hızlı yayılan bir hastalıktır bu sebepten dolayı, hasta olan kişilerle temastan uzak durulmalıdır.

El ayak hastalığına yakalanan çocuk, tedavi olana kadar okula gönderilmemelidir. Hastalık, idrar ve  dışkı yoluyla da bulaşabilir. Evde ikinci bir tuvalet var ise hasta kişi iyileşene kadar orayı kullanmalıdır.

El Ayak Hastalığı Tedavisini Destekleyen Besinler 

Sarımsak:

Doğal antibiyotik olan sarımsak,el ayak hastalığı tedavisinde de kullanılır.  Sarımsağın, antibakteriyel ve virüs öldürücü özelliği de, el ayak hastalığı tedavisinde kullanılması için güzel bir sebeptir. Sarımsak, boğazda oluşan şikayetleri ortadan kaldırmada etkilidir.

Sarımsak, küçük küçük doğranıp hap gibi içirilebilir. 

Ayrıca; 1 bardak suda 4-5 diş sarımsak kaynatılıp içilir.

Yemeklere de bol bol sarımsak eklenebilir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda sarımsak kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Sarımsağın faydaları ile ilgili detaylı bilgiye https://baksanabi.com/sarimsagin-faydalari/ ‘ndan ulaşabilirsiniz.

Meyan kökü

Meyan kökü, boğaz ağrılarını gidermede etkili bir alternatif yöntemdir. El ayak hastalığında oluşan boğaz ağrılarını meyan kökü sayesinde azaltabilirsiniz.

Meyan kökü, klasik çay gibi demlenir ve bu çay içilir. Bu çay, boğaz ağrılarını giderir ve balgam oluşumunu önler.

Küçük çocuklarda ve bebeklerde kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, doğal antibakteriyel ve virüs yok edicidir. Ayrıca, vücutta oluşan mantarlara da çare olur.

El ayak hastalığında oluşan döküntülere hindistan cevizi yağı ile pansuman yapılabilir. Böylelikle, döküntüler kaynaklı kaşıntı ve tahriş azalacaktır.

Kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Hindistan ceviz yağı ile ilgili detaylı bilgi https://baksanabi.com/hindistan-cevizi-yagi-faydalari/ ‘ndaki yazımızda bulabilirsiniz.

Tuzlu su ile gargara

El ayak hastalığı nedeniyle boğazda oluşan rahatsızlıkları, tuzlu su ile gargara yapmak önler. 

Tuzlu su ile gargara için, himalaya tuzu önerilir. Himalaya tuzunun ağız içindeki ph seviyesini dengeler ve bağışıklığı kuvvetlendirir.

Karanfil Yağı

Karanfil yağı; antioksidan, antibakteriyel, iltihap giderici ve mikrop öldürücü özellikleri vardır. Bu özellikler sayesinde, el ayak hastalığı tedavisinde etkilidir. Karanfil yağını tek başına kullanmak önerilmez. 2-3 damla karanfil yağı ve 2-3 damla hindistan cevizi yağı ile gargara yapılır ve tükürülür. 

Karanfil yağını, çocuklar ve hamileler kullanmamalıdır. Karanfil ile ilgili detayalı yazmızı https://baksanabi.com/karanfilin-faydalari/ ‘nda bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu