Nasıl Yapılır

Buzdolabı Su Akıtıyor? Buzdolabı Su Tahliye Deliği Nerde? Derin dondurucu Terleme Yapıyor

Evimizin en yararlı beyaz eşyalarından biri olan buzdolabı, bazen su akıtabiliyor.  Buzdolabının su akıtması, dolap içine yerleştirilen sebze ve meyvelerin tazeliğinin korunmasını önleyebileceği gibi, hijyen olarak da hiç sağlıklı değildir. Dolap kapağının her açıldığında yere akan su, ayrıca fazladan temizlik gerektiren bir durumdur. 

Peki, buzdolabı su akıttığı zaman ne yapılmalı?  Dolap su tahliye deliği nerede? Derindondurucular neden terler? Buzdolabı temizliği nasıl olmalı? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Beko, Arçelik, Profilo, Altus Buzdolapları Su Akıttığında Ne Yapılmalı?

İnsanoğlu yaşamak için beslenmeye muhtaçtır. Beslenmek içinde, aldığı malzemeleri uzun süre saklaması gerekir. Bu nedenle buzdolapları evlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Belkide, bozulmasından en çok korkulan beyaz eşya “buzdolabıdır.”  Buzdolabınız su akıttığı zaman panik yapmanıza hiç gerek yok. Korkmayın; buzdolabınız bozulmadı. Sadece, her buzdolabında olan tahliye su gideri tıkandı. Çok basit bir iki işlem sayesinde, dolabın tıkanan tahliye deliğini açarak, dolabınızın su akıtmasını önleyebilirsiniz. Dolabın su akıtması bozulduğu anlamına gelmez, ancak sorun giderilmezse buzdolabının motoru yanabilir ve ciddi tamir masrafı açabilir. Hatta, bazı durumlarda yeni dolap almak bile gerekebilir.

Arçelik, Beko, Profili, Altus buzdolabı su akıttığında ne yapılmalıdır:

Buzdolabının kapağını açtıktan sonra, arka kısmının en alt kısmına bakılır. 

Eğer orada tahliye deliğini görürse kontrol eder.

Tahliye deliği tıkalı ise (su birikintisi görülür) bir şiş ve tornavida yardımı ile delik açılır.

Eğer tahliye deliği görülmüyorsa, önünde kapak vardır.

Bu kapak muhtemelen tüm arka kısmı komple kapatmıştır.

En üst kısımdaki vida kapaklarını çıkartarak içindeki vidaları sola doğru açarak sökün.

Daha sonra kapağı çekerek çıkartın. (Biraz zorluk çıkarcaktır, korkmayın zorlayın bir şey olmaz.

Tırnaklarından ayrılacaktır.

Tahliye deliğini kapağın arkasında göreceksiniz.

Tahliye deliğini açtıktan sonra tekrar kapağı, tırnaklarından yerleştirerek kapatın.

Buzdolabı kapak vidası açma
Buzdolabı arka kapağı çekerek açma
Buzdolabı Tahliye Deliğini Açma

(Bazen buzlanma oluşan buzdolaplarında tahliye deliği de donar. Bunun için buzdolabını 2-3 saat kapağı açık dinlendirmek yeterlidir. “Buzu çözülmesi için”)

Derin Dondurucu Terleme Yapıyor

Millet olarak kışlık hazırlık yapmayı çok severiz. Atalarımızdan miras kalan bu alışkanlık günümüz şartlarında da devam  ediyor. Yaz aylarında daha ucuz ve mevsiminde büyüyen sebze ve meyveler alınıri uygun şartlar yerine getirilerek buzdolabının derin dondurucu bölümünde saklanır. Ancak, buzdolaplarının derin dondurucu bölümleri küçük olduğu için yeterli olmayabilir. Bu durumlarda derin dondurucular tam bir kurtarıcı olur. Kışlık hazırlıklara bir de kurban eti eklendi mi, derin dondurucular neredeyse tıka basa dolar.  Bu kadar önemli bir yere sahip olan derin dondurucu, bazen sorun çıkarabilir. Bu sorunların en sık görüleni derin dondurucuların terlemesidir. Peki, derin dondurucu neden terler? Buyurun bu sorunun cevabına…

Derin dondurucu terleme yapıyor, ne yapmalıyım?

Derin dondurucu, çevresel etkenler nedeniyle ya da tesisat kaynaklı sorunlar yaşayabilir. Derin dondurucunun olduğu ortam aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havaya maruz kalıyorsa terleme yapabilir. Derin dondurucunun yerini değiştirerek bu sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.

Bazen, mevsim değişimleri de derin dondurucunun dış gövdesinde terlemeye neden olabilir. Temiz ve kuru bir bezle derin dondurucuyu kurulayabilirsiniz.

Derin dondurucunun duvara aşırı yakın olması, yada dondurucunun arkasında poşet gibi yabancı cisimlerin olması da terlemeye neden olabilir. Dondurucunun duvar mesafesini ayarlayarak ya da arkasını temizleyerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Derin dondurucu su akıtıyor, ne yapmalıyım?

Derin dondurucular da, buzdolapları gibi su akıtabilir.  Aslında buzdolabıyla aynı sorun dondurucuda da su akıtmaya neden olur. Dondurucularda da dolaplarda olduğu gibi su tahliye tapası vardır.  Derin dondurucunun fişinin çekilmesiyle oluşmuş karlanma ve buzlanma erir ve su tahliye tapasında birikir. Bazı durumlarda, su tahliye tapası gevşer ve su birikmesiyle tıkanmaya neden olur. Bunun sonucu derin dondurucu su akıtır. Su tahliye tapası temizlenerek açılır ve dondurucunun su akıtması önlenir.

Buzdolabı ve Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Yaşamımızda büyük yeri olan bu iki beyaz eşyanın sık sık temizlenmesi gerekir. Sebze, meyve başta olmak üzere birçok gıdalarımızı saklamaya yardımcı olan bu iki beyaz eşya, sıkça  kirlenir. Bazen süt dökülür, bazen çorba damlar.  

Buzdolabı ve derin dondurucu temizliğinde çok fazla kimyasal kullanılması tavsiye edilmez. Kimyasallar, buzdolabının ve derin dondurucuların bazı özelliklerini olumsuz etkileyebilir, sakladığımız gıdalar kimyasallardan etkilenebilir.

Buzdolabını temizlemek için ilk önce fişini çekmemiz gerekir. Olası bir elektrik kaçağı durumunda çarpılma önlenmiş olur.

Fişi çekilen dolabın içi boşaltılır. Bu işlem sırasında tarihi geçmiş, bozulmuş, çürümüş, küflenmiş ürünler çöpe atılır.

Dolabın çıkan parçaları sökülerek, bulaşık deterjanı veya karbonat ve sirkeli su ile yıkanır, durulanır ve kurulanır.

Dolabın rafları genelde cam olur. Cam raflar dikkatlice çıkarılır ve yıkanır, durulanır son olarak kurulanır.

Sıra geldi dolabın iç gövdesini yemizlemeye…

Dolabın iç gövdesini temizlemek için sirkeli, karbonatlı su yapılır. Dolabın içi için çamaşır suyu, yağ sökücü gibi kimyasallar kullanılmaz.

Karbonatlı, sirkeli su ile silinen dolap içi, sade su ile durulanır. Son olarak da kurulanarak raf ve diğer bölümler için hazır hale getirilir. 

Bu sırada dolabın kapağını silmeyi unutmayalım. Buzdolabının en çok kirlenen yeri belkide kapağıdır.

Rafları sökülmüş olan dolap kapağı da sirkeli suyla silinir, durulanır ve kurulanır.

Buzdolabının ve kapağının sökülen rafları yerlerine takılır.  Dolaptan çıkarılan sebze, meyve, kahvaltılık, bakliyat gibi ürünler yerleştirilir. Dolabın fişi takılır ve kullanıma açılır. Bazı buzdolaplarının fişleri arkasında olur, bu nedenle buzdolabı yerinden oynatılarak fişi çıkarılır. Bazı marka buzdolapları yerinden oynadığı zaman hemen çalıştırılmaz.  Kullandığınız dolap markasının servisinden bu konuda bilgi almayı ihmal etmeyin. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu