GenelHaberNasıl YapılırYazılım

Fast sistemi nedir, neye yarar? Fast sistemi hangi bankalarda var?

Merkez Bankası (TCMB)  FAST sitemininin bugün kullanıma açıldığını duyurdu.  Bunun üzerine insanlar fast sisteminin ne olduğunu, hangi bankaların bu sistemi kullandığını araştırmaya başladı. Peki, fast sistemi nedir? Fast sistemi neye yarar, limiti ne kadar? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

FAST SİSTEMİ NEDİR?

FAST( Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sistemi, uzun zamandır pilot çalışmaları devam etmekteydi.  Bu gün ise son dakika haberleri arasında  fast sisteminin kullanıma açıldığı Merkez Bankası tarafından açıklandı.  Merkez Bankası yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası( TCMB) bünyesinde  geliştirilen yeni nesil 7/24 anlık perakende ödeme uygulaması Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi, bankalarda sürdürülen pilot testlerin tamamlanmasının ardından, 8 Ocak 2021

 (bugün) itibarıyla kullanıma açılmıştır.”

Peki, FAST Sistemi nedir?

FAST Sistemi, 24 saat ve 7 gün boyunca, farklı bankalar arasında para transfer işlemi yapılabilen bir sistemdir. Bu işlem sayesinde, para transferleri haftanın her günü ve yirmi dört saat boyunca, saniyeler içinde gerçekleşebilecek.  FAST sayesinde katılımcılar arasında gerçekleşen para transferi işlemi ortalama olarak 2-3 saniye içinde tamamlanması planlanıyor.  25 saniye içinde gerçekleşmeyen, tamamlanmayan işlemler sistem tarafından iptal edilecek.

FAST Sistemini diğer bir özelliği ise ödemeler IBAN  yerine e-posta adresi, telefon numarası, kimlik numarası gibi bilgiler kullanılabilecek. 

Bunun için, FAST Sistemi ile beraber, elektronik para transferlerin sisteme kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), e-posta, telefon numarası ile hızı ve kolay şekilde başlatılmasına neden olan Kolay Adresleme Sistemi de (KOLAS) kullanıma açıldığı duyuruldu.

FAST SİSTEMİ NE İŞE YARAR?

  • Yedi gün, yirmi dört saat boyunca para transferi yapılabilir.
  • Para transferi saniyeler gibi çok kısa sürede gerçekleşir.
  • Kullanıcılar işlem sonrası bilgilendirilir.
  • Kişiler arasında ve işletmelerde karekod ile ödeme yapılabilir.
  • Kolay Adresleme Sistemi (KOLAS) sayesinde e- posta, telefon numarası, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) İle banka hesapları eşleştirilebilir ve işlem yapılabilir.

KOLAS NEDİR?

KOLAS,  Kolay Adres Tanımlama sistemidir. IBAN ya da hesap bilgilerine gerek kalmadan para transferi yapılmasını sağlayan sistemdir. KOLAS sayesinde cep telefonu numarası, e- posta, kimlik numarası, vergi numarası gibi kişisel bilgilerle para transferi yapılabilir. Ancak bunun için kişisel bilgileri banka hesabına tanımlatmak gerekir. 

FAST SİSTEMİ LİMİTİ NE KADAR?

7/24 hızlı para transferi sağlayan FAST Sistemi, kullanımın yakın takibi amacıyla, ilk etapta 50 TL limitli olarak kullanıma açıldı. FAST Sisteminin limiti, kullanımın yaygın olması durumunda kademeli biçimde 1000 TL’ye kadar artırılması planlanıyor.

Sistemin, işlem limitlerinin artması ve karekodlu ödemeler ile ödeme gibi katma değerli yeni özelliklerin de kısa süre içinde eklenmesi bekleniyor. Bu sayede, dijital ekonominin ilerlemesine büyük katkı sağlanacak.

FAST SİSTEMİ KULLANAN BANKALAR HANGİLERİ?

FAST Sistemi, ilk etapta sistemde bulunmak isteyen Türkiye’de bulunan bankaların katılımı ile hizmete sunulacak. Bu sistem için 21 banka entegrasyon sağladığı açıklandı.

İlerleyen zamanlarda bu sistemi kullanan bankaların sayısının artması bekleniyor.  Banka sayısı artmasıyla beraber, sistemde belirlenecek kriterleri sağlayan banka dışı kuruluşların da sistemi kullanması planlanıyor.

FAST SİSTEMİ NASIL KULLANILIR?

FAST Sistemini vatandaşların ve işletmelerin kullanması için herhangi bir bankada hesabının bulunması kafi olacak. Telefon numarası ile para transferi yapabilmek için bankası vasıtasıyla Kolay Adresleme Sistemine telefon numarasını kayıt ettirmesi ve hesabı eşleştirmesi gereklidir.

İşletmeler FAST Sistemi sayesinde işyerlerinde Karekod kullanarak anlık ödeme hizmeti sunabilecek.

FAST SİSTEMİNİN  EFT’DEN FARKI NE?

EFT Sistemi sayesinde bankalar arasında para transferi saniyeler içinde gerçekleşir. Ancak, bankalar parayı alıcının hesabına hemen aktarmayabilir, belli bir zaman sonra parayı kullanılır duruma getirebilir. Özellikle hafta sonları EFT ile yapılan para hesaba hemen geçmez, hafta içi mesai saatinde para transferi gerçekleşir.

Kısaca, EFT Sistemi sadece mesai saatleri içinde parayı kullanılabilir hale getirir, hafta sonu ya da mesai sonrası para transferi yapılır, fakat para çekilemez.

Yine, EFT işlemi ardından alısı ve gönderene bildirim yapılması zorunluluğu yoktur. FAST Sisteminde ise alıcı ve gönderen arasında bildirim zorunluluğu vardır. 

FAST SİSTEMİNİ HANGİ BANKALAR KULLANIYOR?

Sistemin kullanıma açılmasıyla beraber birçok  banka sisteme geçtiğini duyurdu. FAST Sistemini kullanmaya başlayan bankalardan bazıları şunlardır:

  • Denizbank
  • Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  • Garanti BBVA
  • Akbank
  • Türkiye İş Bankası
  • Deniz Bank
  • Ziraat Bankası
  • Yapı Kredi
  • QNB Finansbank
  • VakıfBank

FAST ÜCRETİ VAR MI?

Daha bugün kullanıma açılan bu yeni sistem, sistemin kullanımın yaygınlaşması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından bankalardan mesaj ücreti talep edilmeyecek. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu