Sararan Beyaz Eşya, Plastik Nasıl Beyazlatılır?
Konforlu, rahat bir yaşamın olmazsa olmazları arasında beyaz eşyalar yerlerini alır. Özellikle evlerde gıdaların uzun süre korunmasını sağlayan buzdolabı, derin dondurucu, bulaşıkların tasarruflu bir şekilde yıkanmasını sağlayan bulaşık makinesi, Temiz ve hijyenik kıyafetler için çamaşır makinesi…
Ancak, bu saydığımız beyaz eşyalar ve kullandığımız birçok elektrikli eşyaların bir bölümü plastikten yapılır.
Plastikten yapılan bu parçalar zamanla renk değişimine uğrar ve sararır.
Peki, sararan beyaz eşyalar, plastikler nasıl beyazlatılır? Buyurun bu sorunun cevabına…
Sararan Beyaz Eşya, Plastik Nasıl Beyazlatılır?
Beyaz eşyalar, beyaz plastik eşyalar, şeffaf eşyalar zamanla renk değişimine uğrayarak sararır. Yaşamının neredeyse her alanında kullandığımız plastik eşyalar petrol türevi maddelerden elde edilir. Bu nedenle de zaman içinde rengi değişir. Bu renk değişiminde güneş ışığı, ilerleyen zaman gibi faktörlerde etkiler. Beyaz plastiklerin sararması özellikle görüntü olarak hoş görünmez. Bu hoş olmayan görüntüden kurtulmak aslında çok kolay.
Sararan beyaz eşya ve plastikler nasıl beyazlatılır? sorusunun cevabını sizlerle paylaşıyoruz….
Çamaşır suyu ile plastik beyazlatma
Temizlik denildiğinde ilk akla gelen yardımcı çamaşır suyu olur. Özellikle mutfak, banyo, tuvalet, yüzey gibi ev temizliği için en büyük yardımcı çamaşır suyudur. Sararan plastikleri beyazlatmak içinde yine çamaşır suyunun beyazlatıcı gücünden yararlanılabilir.
Çamaşır suyuyla sararan plastikleri beyazlatmak için öncelikle 250 ml bir sprey kutuya ihtiyaç vardır. Bu kutunun içine 240 ml su ve 15 ml çamaşır suyu dökülür ve hafif karıştırılır. Hazırlanan bu karışım sararan bölgelere sıkılır, ardından durulanır. Çamaşır suyu kimyasal bileşenlerden oluşur ve cilde zarar verir. Bu nedenle bu ürünü kullanırken mutlaka eldiven takılmalıdır. Yine vücudun herhangi bir bölgesine gelmemesine özen gösterilmelidir. Koyu renk kıyafetlerin renginin de çamaşır suyuyla açılacağı unutulmamalıdır.
Dediğimiz gibi çamaşır suyu kuvvetli bir kimyasaldır, bu nedenle diğer kimyasal ya da doğal asit içeren ürünlerle karıştırılmamalıdır. Bu ürün kullanıldıktan sonra ortam iyice havalandırılmalıdır.
Limon (yada sirke) karbonat ile beyazlatma
Limon ve sirkenin beyazlatıcı etkisi vardır. Hatta diş beyazlatmada bile limon ya da sirke tavsiye edilir. Birde karbonat eklendimi doğal bir beyazlatıcı ürün elde edilir. Fıs fıs bir sprey kutunun içine sirke yada limon suyu dökülür. Ardından karbonat eklenir. Sararan plastik yüzey bu karışımla temizlenir. Bu karışım doğal bir beyazlatıcıdır. Ancak, bazı tariflerde çamaşır suyu ile karıştırılması tavsiye edilir. Biz bu tavsiyeye katılmıyoruz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi çamaşır suyu hiçbir kimyasal yada doğal asit içeren ürünlerle karıştırılmamalıdır.
Alkol ile sararan plastiği beyazlatma
Özellikle covit salgınından sonra alkolün dezenfektan özelliği iyice kendini kabullendirdi. Alkol güzel bir dezenfektan olduğu gibi, aynı zamanda beyazlatıcıdır. Beyazlatmak istenilen plastik alkol dökülmüş bir bez yardımıyla temizlenebilir. Yada fıs fıs bir kaba alkol dökülerek sararan bölgeye sıkılabilir. Sararan plastik küçük parça ise alkol içinde bekletilerek beyazlaması sağlanır.
Tuz ile sararan eşyaları beyazlatma
Tuz, mikrop öldürücü ve beyazlatıcı özelliği sahiptir. Yine birçok temizlik alanında tuzun bu özelliklerinden yararlanılır. Bu etki sararan plastikler için de geçerlidir.
Nemli bir bezin üzerine bolca tuz dökülür. Tercihen kaya tuzu tavsiye edilir. Sorunlu bölge bu bezle yavaş hareketlerle silinir. İşlem birkaç kez tekrar edilir. Son olarak sararan bölge suyla durulanır ve kurulanır.
Karbonat ile beyazlatma
Birçok diş macununun hatta çamaşır deterjanının içinde karbonat vardır. Her gün televizyonlarda, sosyal medyada karşımıza çıkan reklamlar, ürünlerin içinde karbonat olduğunu özellikle vurgular.
Karbonatın bu etkisi sararan plastikler içinde geçerlidir. Bir miktar suyun içine karbonat dökülür ve macun kıvamına getirilir. Elde edilen bu macun ile sorunlu bölge temizlenir. Bu işlem birkaç defa tekrarlanır. Son olarak su ile durulanır. Karbonat macununun içine limon suyu veya sirke de eklenebilir.
Hidrojen Peroksit (Saç Açıcı) ile Sararan Beyaz Eşya Nasıl Beyazlatılır?
Halk arasında ‘oksijenli su’ olarak da bilinen hidrojen peroksit, kağıt, kumaş, kozmetik ürünlerde renk ağartıcı olarak kullanılan etkili bir kimyasaldır. Bu ürünü kuaförler saç rengini açmak için tercih eder, bazı kişiler ‘saç açıcı, oksidan’ olarak da bilir. Saç açıcı olarak da bilinen hidrojen peroksit sararmış plastiklerin rengini eski haline getirmede etkilidir.
Sararmış plastik üzerine fırça yada bez yardımıyla hidrojen peroksit sürülür. Ancak, oksidan olarak da bilinen bu madde oldukça etkilidir ve cilde zarar verir. Bu nedenle işlem sırasında mutlaka eldiven ve koruyucu gözlük kullanılmalı, oda havalandırılmalıdır. Hidrojen peroksit cilt ile temas ettiği durumda bol su ile, hemen yıkanmalıdır. Oksidan hava ile temas ettikten kısa süre sonra etkisini kaybeder. Bu nedenle plastiğe sürüldükten sonra, plastik streç film ile sarılmalı, mümkün ise biraz ısı uygulanmalıdır. İşlemin tam etkili olması için 2-3 defa işlem tekrarlanmalıdır. Hidrojen peroksit ile hiçbir kimyasal madde karıştırılmamalıdır.
Hidrojen peroksit sadece plastik yüzeylerde beyazlatıcı etki gösterir. Metal, bakır, çelik gibi yüzeylerde renk açmaz, hatta zarar verebilir.
Zımpara Yaparak Plastik Beyazlatma
Bu yöntemde zımpara yaparak sararan bölgeden kurtulunur. Zımpara yapmadan önce sorunlu bölge kirden, yağdan temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Ardından ince uçlu bir zımpara kullanılarak, narin hareketler ile zımpara yapılır. Zımpara nedeniyle çıkan tozları kuru ve temiz bir bez ile silin. Bu işlem sırasında zımparayı çok bastırmamaya özen gösterin.
Çok sert hareketlerle yada kalın zımpara kullanarak yapılan zımparalama işlemi eşyaya zarar verir, eşyada derin izler bırakabilir. Bu nedenle oldukça hassas bir işlemdir.
Sararmış Plastik Doğrama (Kesme) Tahtası Nasıl Beyazlatılır?
Doğrama tahtaları özellikle mutfakta büyük yardım sağlar. Ahşap doğrama tahtaları olduğu gibi plastik doğrama tahtaları da yaygın olarak kullanılır. Ancak plastik kesme aparatları özellikle domates kesildikten sonra sararır ve rengi açılmaz. Plastik doğrama tahtalarının rengini hiçbir ürün kullanmadan beyazlatmak mümkündür. Bulaşık deterjanı ile yıkanan plastik kesme tahtaları güneş altına bırakılır ve bir gün bekletilir. Hiç bir ürün kullanmadan güneş sayesinde plastik tahtada olan sarı renkler kendiliğinden gidecektir.