Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır? Kış Lastiği Fiyatları
Havaların soğumasıyla kış iyice kendini hissettirdi. Kılık kıyafetlerimizde yaptığımız değişiklikten sonra, sıra araç lastiklerini kışlık olarak değiştirmeye geldi. Peki, kışlık lastik nedir?
Kış lastiği ne zaman takılır? Kışlık lastik takmak zorunlu mu? Kışlık lastik alırken nelere dikkat edilmeli? Lastik fiyatları? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Kış Lastiği Nedir?
Kış lastiği, sırt kauçuğu, diş derinliği, keskin uçları ve sırt desenleri ile diğer lastiklerden farklıdır. Bu özellikleri sayesinde kışın zor hava şartlarında yol tutuşu daha kolay olur, araç yoldan kaymaz, güvenli bir sürüş ve yolculuk sağlar.
Kış lastiğinin bu özellikleri sayesinde direksiyon hakimiyetinin sağlanması daha kolay olur.
Kış lastiği, 7 derecenin altında kalan sıcaklıklarda, buzlu, karlı, ıslak ve çamurlu yollarda yaz lastiğine göre daha fazla yol tutuşu sağlıyor, aracın kaymasını önlüyor.
Kış Lastiği Hangi Araçlara Zorunlu?
Kış lastiği; kamyon, otobüs, tanker, araçlarda şafta bağlı olan, çekiş gücü sağlayan tahrikli dingiller, kamyonet, ticari otomobiller, minibüslerde kış lastiği mecburiyeti vardır. Özellikle, şehir içi, şehir dışı toplu taşıma yapan otobüsler de kışlık lastik olup olmadığı kontrol edilir.
Ayrıca, kış lastiği zorunlu olan bu araçlarda, lastik patlaması gibi durumlarda takılmak için yedek tutulan lastiklerinde kışlık lastik olması gerekir.
Hususi – Özel Araçlarda Kış Lastiği Zorunlu mu?
Özel-hususi araçlarda, kış lastiği takmak zorunlu değildir. Ancak, bu kural kışın sert geçtiği, sıcaklıkların düşük olduğu, soğuk hava olan bölgelerde değişebilir.
Özel araçlarda zorunlu olmayan kış lastiği, can ve mal güvenliği, sorunsuz yolculuk için kullanılması tavsiye edilir.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?
Kışın sert hava koşullarında, yol tutuşu sağlayarak daha güvenli yolculuk sağlayan kışlık lastik uygulaması şehirler arası yolcu ve yük taşıyan otobüs, kamyon, minibüs gibi araçlara 1 Aralık’tan itibaren zorunlu hale geliyor. Kış lastiği uygulaması, her yıl 1 Aralıkta başlar ve 1 Nisan tarihinde son bulur.
Kış lastiği uygulamasının başlama ve bitiş tarihi, Valilikler tarafından, bir ay öne veya bir ay geriye çekilebiliyor.
Kışlık Lastik Takmanın Faydaları
- Özellikle yağışlı havalarda, kaygan ve ıslak yollarda fren mesafesini kısaltır, aracın daha kolay durmasını sağlar.
- Yola tutunmayı artırır, yolu daha güzel kavarar. Böylelikle, direksiyon hakimiyetini artırır, kaza riskini azaltır.
- Kar, buz, su olan yollarda, çamurlu yüzeylerde araba kullanmayı kolaylaştırır, maksimum güvenlik sağlar.
- Kış lastiğinin en büyük özelliklerinden biri, 7 derecenin altında olan soğuk havalarda sertleşme yapmaz. Bu özelliği sayesinde güvenli ve sorunsuz bir yolculuk sağlar.
- Kış lastikleri, kış aylarında yakıt tasarrufu sağlar. Kış aylarında, normal araba lastiği, arabanın daha fazla yakıt harcamasına neden olur.
Kışlık Lastik Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Araba lastiklerinin kış lastiği olup olmadığı, lastik kenarında olan dağ simgesinin içinde kar amblemi ile belirtilir.
- Alınan bütün lastikler aynı ayarda ve kalitede olmalıdır. Kaliteleri farklı olan lastikler, aracın sağa ya da sola çekmesine neden olur.
- Kış lastiklerinde diş derinliği önemlidir, diş derinliği 3 mm.nin altında olmaması gerekir. Diş derinliği fazla olmayan lastikler su tahliyesini iyi yapamaz, yola iyi tutunamaz. Ayrıca, diş derinliği fren mesafesini de etkiler, fren mesafesinin artmasına neden olur.
- Kış lastiklerinin havaları her zaman yüksek olmalı. Havası inmiş kış lastikleri yola tam tutunamaz, yola oturamaz.
- Kış lastiklerinin boyutu, aracın standart lastiklerinin boyutundan büyük olmamalıdır. Aksi halde, lastiklerin yol tutuşu azalır, araç kızaklama yapar.
- Kış lastiği alırken kabin içi sesi dikkate alınmalıdır. Bazı kış lastikleri, kabin içi sesini artırır.
- Kışlık lastiklerin balans ayarı yapılmalıdır.
- Araca uygun boyutlarda lastikler alınmalıdır.
- 4 lastiğin tamamının kış lastiği olması güvenliği üst düzeye çıkarır. Sadece ön lastikleri değiştirmek, arka lastiklerin kayma ihtimalini çoğaltır. Yine, sadece arka lastiği değiştirmek ön lastiklerin kaymasına neden olabilir.
- Üzerinde kar işareti olan, M+S yazan kış lastikleri seçilmelidir.
- Lastiğin üretim tarihi öğrenilmeli, garanti altında olup olmadığı sorulmalıdır.
- Sürüş kontrolü yapılmış lastikler tercih edilmelidir.
- Yük sınıfı düşük kış lastikleri tercih edilmemelidir.
- Kışlık lastik alırken; fazla yakıt yakmayan, fazla gürültü çıkarmayan, yol tutuşu ve performansı yüksek olan lastikler tercih edilmelidir.
- Lastik etiketindeki sınıflandırmalar dikkate alınmalıdır.
Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?
Her yıl olduğu gibi, bu yıl da 1 Aralık tarihinden itibaren kış lastiği takma zorunluluğu başladı. Kış lastiği takma mecburiyeti olan, ancak bu kurala uymayan araçlara 776 Türk Lirası para cezası kesilecek. Kış lastiği takmama cezası 1 Ocak tarihinden itibaren güncellenecek.
Kışlık Lastik Fiyatları, En Ucuz Kış Lastiği Fiyatları
Kış lastik adet fiyatları markalarına göre, lastik özelliklerine göre farklılık gösterir. En ucuz 15 inç kışlık lastik 312.8 Türk Lirasıdır.
Kış lastikleri 312.8 TL den başlayıp, 868.9 Türk Lirasına kadar çıkar.
Kar Lastiği Nedir?
Soğuk hava koşullarında, kar, buz gizli buzlanma oluşmuş yollarda, daha güvenli yolculuk sağlamak için kar lastiği takılır. Peki, kar lastiği nedir?
Kar lastiği olarak bilinen lastik türü, aslında “kış lastiği”dir. Yani, “kar lastiği” diye bir lastik türü yoktur. Halk arasında “kar lastiği”olarak bilinen lastiğin özellikleri kış lastiği ile aynıdır. (Uludağ’a çıkan minibüsler gibi özel hatlarda bulunan araçların, çivili buz lastikleri (ağır kış lastiği) ile karıştırmayın)
Araçlarda her ne kadar kış lastiği ya da kar lastiği takılı olsa sa, zincir bulundurmak mecburidir.
4 Mevsim Lastiği Kış Lastiği Yerine Geçer mi?
4 mevsim lastikleri, çok amaçlı performans sunan lastiklerdir. 4 mevsim lastikleri, sessiz sürüş, yakıt tasarrufu, makul diş ömrü sağlar. Bu nedenle birçok araç fabrika çıkışında 4 mevsim lastik takılı olarak çıkar. Bu lastikler ıslak, kaygan zemin, hafif kış koşullarında kullanılabilir. 4 mevsim lastikleri yaz ve kış mevsiminde kullanabilmek için tasarlanmıştır.
Ancak 4 mevsim lastikleri, kış lastiklerinin sağladığı konforların hepsini kapsamaz. Bu lastikler, kışın karlı, ıslak, buzlu, gizli buz oluşmuş yollarda tam güvenlik sağlayamaz.
Dört mevsim lastikleri, ılıman iklim şartları olan, kış aylarının çok sert geçmediği, kar, buzlanma olmadığı bölgelerde daha sık tercih edilir.