Sağlık

Dang humması nedir, belirtileri nelerdir? Dang humması nasıl bulaşır?

Tüm dünya corona virüsü salgını ile savaşırken bir kötü haberde Endonezya’dan geldi.  Endonezya’da dang hummasından 254 kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca vaka sayısı da 39 bin 876’ya ulaştı, Peki sıcak, tropikal iklimlerin korkulu rüyası olan dang humması nedir? Dang humması nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

DANG HUMMASI NEDİR?

Çoğunlukla tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak rastlanan, ağır grip gibi şikayetlere neden olan viral bir rahatsızlıktır.  Kırık kemik humması olarak da bilinir. Bunun nedeni şiddetli kemik ağrılarına neden olmasıdır. Etken virüs, flavirüs ailesinin üyesi olan Dang virüsüdür ve 4 çeşidi vardır. Dang virüsünün birine yakalanan hayatı boyunca o türe karşı korunur, fakat diğer tipleriyle de hasta olabilirler.

Dang virüsünden koruyan bir aşı yoktur.  Ancak aşı ve ilaç çalışmaları devam etmektedir.Her yıl 50 ila 100 milyon arası insan dang hummasına yakalanmaktadır. Hastalık 110’dan fazla ülkede sıklıkla görülür.

DANG HUMMASI BULAŞICI MI?

Dang humması virüsü, aedes türü sivrisinekler tarafından bulaştırılır. Bu cins sivrisinekler temiz su kaynaklarında dolaşmayı tercih eder. Bu sebeple kanalizasyon boruları gibi yerler bu sivrisineklerin tercih ettiği alanlardır. Bu nedenle hastalık şehirlerde sıklıkla gözlenebilir.

Dang HUMMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalık, virüsü taşıyan sineğin ısırmasıyla Dang virüsünün vücuda girmesiyle başlar. Virüs vücuda girdiğinde kana karışır ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında fazlaca  bulunur. Dünya Sağlık Örgütü hastalığı 4 klinik tipte ayırmıştır. Bunlar; 

  • Tanımlanamayan ateş ve viral sendrom
  • Klasik dang ateşi
  • Dang hemorajik ateşi
  • Dang şok sendromu

Hastalığın, dang hemorojik ateşinde tablo diğer şikayelerle birlikte 2 ila 7 gün süren bir ateş ile karakterizedir. Ateşin düşmesinin ardından şiddetli karın ağrısı ve geçmeyen kusma takip eder. Hastalığın belirtileri şunlardır:

  • Birden başlayan ve 2 ila 7 gün arası süren ateş.
  • Endemik bölgeye seyahat öyküsü
  • Başka dang hastalarıyla aynı yer ve zamanda bulunulması ve temas
  • Geçmeyen kusma ve şiddetli karın ağrısı
  • Nefes almada zorlanma, güçlük çekme
  • Göz arkasında ağrı
  • Baş ağrısı
  • Eklem, kas ve kemiklerde ağrı
  • Döküntü ve cilt altı kanaması
  • Burun kanaması
  • Diş eti kanaması
  • Hastalığın ileri seviyelerinde periferal damarların geçirgenliğinde aşırı artış sonucu karın ve akciğer zarı boşluklarında sıvı birikmesi olabilir. Tedavi ile düzeltimezse dolaşım yetmezliği ve şok sonucu hasta yaşamını kaybedebilir.

DANG HUMMASI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLÜR?

Bu hastalık bir çok ülkede sıklıkla görülüyor.  Özellikle; Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan, Uzakdoğu, Hawai, ve Karayip adalarında sıklıkla görülür. Daha az olarak görülen ülkeler arasında; Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletleri ve Avustralya’dır.

DANG HUMMASI TÜRKİYE’DE GÖRÜLÜR MÜ?

Bu hastalık Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde Dang virüsü 1 ve 2 serotipleri görülür. Bu ülkelere seyahat edecek kişiler için risk durumu vardır. Bu hastalık yıl boyunca görülür, fakat yağışın daha bol olduğu zamanlarda daha fazla kişi hastalığa yakalanmaktadır.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ

Hastalığın tanısı, muayene ve kan testleriyle konulur.  Hastalığa neden olan virüs 5. güne kadar kanda saklanabilir. Bu hastalıklarda HIV tarama testleri yanlış sonuç verebilir. Hastalığın özel ilacı ve tedavisi yoktur. Şikayetleri gidermeye yönelik tedavi uygulanır.

DANG HUMMASINDAN NASIL KORUNULUR?

Bu hastalıktan koruyan bir aşı yoktur. Hastalığı önlemek için bazı yollar izlenmektedir. Hastalıktan korunmada en etkili yöntem sivrisineklerden korunmaktır. İnsanlar kendilerini sivrisinekten koruyarak, ısırılmanın önüne geçebilirler. Sivrisineklerin yaşam alanını daraltmak ta başka bir önlem yöntemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu