Aç kapa musluk (Batarya) bakım, tamir ve temizliği nasıl yapılır?
Yaşamak için vazgeçilmezimiz olan suyun evlerimize gelmesinde büyük önemi olan bataryalar sıklıkla bozulabiliyor. Bataryaların bozulması sonucu su damlaması, suyun az gelmesi veya çok gelmesi gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunlar su israfına neden olmakla beraber, su faturasının da yüksek gelmesine neden olabiliyor. Peki aç kapa batarya bakımı nasıl olur? Batarya nasıl değiştirilir? Aç kapa bataryalar nasıl temizlenir? Tüm merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Batarya temizliği
Günlük hayatta belki de en sık kullandığımız ev gereçleri arasında bataryalar vardır. Banyo ve mutfak bataryaları oldukça sık kullanılır. Bu kadar çok kullanılan bataryalar zamanla kireç bağlar ve kirli bir görüntüye sahip olur. Kimyasal madde içeren temizleyiciler bataryalar için kullanılması tavsiye edilmez. Bunun nedeni temizlik ürününün içinde olan kimyasallar bataryaların ömrünü kısaltmasıdır. Kimyasallar sonucu bataryaların dış yüzeyi bozulur.
Bu kimyasallar sağlık bakımından da oldukça zararlıdır. Batarya, banyo duvarı temizliğinde kullanılan kimyasallar sıcak su ile beraber oluşan buhar sayesinde insan vücuduna girer.
Batarya temizliğinde kimyasal içeren ürünler yerine evde kullandığımız doğal ürünlerle de kolayca yapabiliriz.
Batarya nasıl parlatılır?
Her evde bulunan sirke, limon, karbonat, kabartma tozu muhteşem temizleyicileridir. Bu ürünleri kullanarak armatürlerde oluşan kireçlenmenin yok edebilirsiniz.
Elma sirkesi
Fısfıs ağızlı bir kaba 1 çay bardağı elma sirkesi boşaltın. Kabın devamını su ile doldurun. Bu karışımı bataryaların üzerine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin. Pamuklu bir bezle ovarak bataryayı temizleyin. Sirkeyi su ile seyretmek önemlidir. Sirke sade kullanıldığı zaman, zaman içinde bataryaya zarar verebilir.
Beyaz sirke
Doğal temizlik ürünü olan beyaz sirke, batarya, armatür temizliğinde oldukça işe yarar.
Fısfıs kaba 1 çay bardağı beyaz sirke boşaltın. Kabın devamını su ile doldurun. Bu karışımla batarya temizliğini yapabilirsiniz. Beyaz sirke de su ile karıştırılarak kullanılmalıdır.
Beyaz sirke, karbonat
Bir parça pamuğa beyaz sirke ve karbonat dökün. Bu pamukla bataryaları temizleyin. Bu yöntem aşırı kireçlenmeleri yok eder.
Beyaz sirke, kabartma tozu
Kabartma tozu denildiğinde ilk akla gelen kek olsada, temizlikte de hayli iddialı bir üründür.
Bir parça pamuğa beyaz sirke ve kabartma tozu dökün. Bu pamukla bataryaları temizleyin.
Limon suyu
Bir doğal temizlik mucizesi de limon suyudur. Limon suyu ile bataryalar pırıl pırıl yapılabilir.
Limon kabuğunu sakın atmayın
Limonun suyunu salatada kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda imdadımıza limon kabuğu yetişir. Limon kabuklarıyla bataryaları ovarak temizleyin.
Kireçlenme ileri seviyede ise limon kabuklarının içine karbonat veya kabartma tozu dökebilirsiniz.
Bataryaların kireçlenmesi nasıl önlenir?
Herhalde birçok kişinin temizlik konusunda ortak derdi “batarya kireçlenmesi dir.” Birde bulunduğunuz şehrin suları fazla kireçli ise bataryalar sürekli temizlenmelidir. Armatürlerin kireçlenmesini önlemek için ufak püf noktaları sizlerle paylaşıyoruz.
Armatür yüzeyinde meydana gelen kireçlenmeyi önlemek için, gaz veya alkolle ıslatılmış bir bezle armatürün yüzeyi silinir ve güzelce kurutulur. Bu işlem 6 ayda bir yapılır.
Aç kapa musluk (Batarya) Kartuş değişimi
Öncelikle Bataryanın alt tarafında, genelde tezgah altında sıcak soğuk su bağlantı vanası vardır. Buradan Vanaları kapatırız. (şekil-1)
Daha sonra Bataryanın aç/kapa kolu üzerinde sıcak/soğuk (kırmızı/mavi renkli) tıpa vardır, bu sökülür. Ufak bir tornavida yardımcı olacaktır.Çekince gelir.(şekil-2)
Bu tıpanın altında alyan anahtar ile açılan bir vida vardır (genellikle 2,5 mm). Vida tamamen çıkarılmasına gerek yoktur, biraz gevşetmek yeterlidir.
Aç/kapa kolunu dışa doğru çekersiniz elinize gelir.(Şekil-3)
Karşınıza kartuşun ucu ve etrafında aynalık göreceksiniz. Aynalığı sola çevirerek veya kendinize çekerek çıkarınız. (Şekil-4)
Altında genelde pirinç bazen pilastik bilerzik vida vardır. Onu sola çevirerek kartuşu ortaya çıkarınız.(Şekil-5)
Kartuşu kendinize güçlü bir şekilde çekerseniz çıkacaktır. (Şekil-6) Bu kartuş ile musluk satan herhangi bir nalbura giderek aynısını bulabilirsiniz.
Tüm işleri tersine yaparak bataryayı faaliyete geçiriniz.
Aç kapa musluk (Batarya) Söküm ve Takımı
Öncelikle sıcak ve soğuk su vanalarını kapatıp üzerine bağlı olan bağlantı hortumları kurbağcık yardımı ile açın ve çıkarın. (Şekil-1)
Bataryanın hemen alt tarafında (tezgah altında) Bağlantı hortumlarının yanındaki uzun vidaların (Şekil-2) üzerindeki somunları açın ve çıkarın.
Daha sonra somunun altındaki pul somunu (bataryayı tezgaha alttan tutan parça) alın.(Şekil-3)
Bataryayı üst taraftan çekerek yerinden çıkarabilirsiniz. (Şekil-4)
Yeni bataryayı tüm işlemleri tersinden yaparak takabilirsiniz.