Sağlık

Kulunç Nedir, Neden Olur? Kulunç Nasıl Geçer, Kulunç Ağrısına Ne İyi Gelir?

Neredeyse her yaş grubunda görülebilen kulunç, özellikle masa başı iş yapan kişileri daha çok etkiler. Masa başında, uzun zaman hareketsiz iş yapanlar, iş yerinde, günlük yaşantısında fazla strese maruz kalanlarda daha sık görülen kulunç nedir, neden olur? Kulunç nasıl geçer, kulunç ağrısına ne iyi gelir? Kulunç nerelerde olur?  Sırttaki, boyundaki kulunç nasıl geçer? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Kulunç Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Adele içinde sert nodüllere yada düğümcüklere verilen isme “kulunç” denir. Tıp dilinde ‘fibrositis’ denir ve oldukça fazla karşılaşılan bir şikayettir. Bir sebeple gerilen kasların gevşememesi olarak da bilinir. Sıklıkla boyun,sırt, kol, bacak ve gövde  bölgelerinde  kısacası, kasın bulunduğu her yerde oluşur.

En belirgin belirtisi, sebebi bilinmeyen ağrıdır. Kulunç ağrıları, yaşam kalitesini düşürür, ancak genel sağlığı tehdit eden bir  sorun değildir. 

Kulunç belirtileri şunlardır:

  • Nedeni bilinmeyen boyun, sırt ve omuz ağrıları
  • Eklemlerde tutulma
  • Nefes alırken batma duygusu
  • Kaslarda batma, uyuşma yada karıncalanma
  • Ağrı kesicilere karşı duyarsızlık
  • Uykuya engel olan ağrı
  • Kaslarda ağrı
  • Sırt bölgesinden kola vuran uyuşma ve ağrı

Kulunç Neden Olur?

Her yaş grubunda görülebilen kulunç;  masa başı işi olan, uzun süre hareketsiz çalışmak zorunda kalan kişilerde daha sık görülür. Kulunç oluşmasının ana sebebi, vücudun boyun ve sırt bölgesini yanlış kullanmaktır. Yanlış oturma gibi vücut pozisyonları kulunç oluşmasına neden olur. Kulunç oluşmasının nedenleri şunlardır:

  • Aşırı stres, gerginlik, sıkıntı gibi ruhsal durumlar
  • Kasları aşırı yüklenme
  • Uzun süre yanlış oturma
  • Spordan, egzersizden uzak yaşamak
  • Soğuk algınlığı, cereyanda ve rüzgarda kalmak
  • Ani ve yanlış hareket

Kulunç Ağrısı Neden Olur ve Nerelere Vurur?

Her yaş grubunda görülebilen kulunç ağrısı tetik nokta olarak bilinen bölgelerde daha şiddetli hissedilir. Tetik nokta,  kaslar üzerinde gergin bantlar yüzeyinde oluşan ağrılı ve hassas noktalardır.

Tıp dilinde myofasial ağrı olarak da adlandırılan bu ağrılar, bazen de vitamin eksikliği nedeniyle meydana gelir. Halk arasında “geçmek bilmeyen kulunç ağrısı” olarak adlandırılan bu ağrılar; boyun, sırt bölgesinde meydana gelmiş ise başa ya da kollara vurabilir. Bu gibi durumlarda kulunç ağrısı ile migren ağrısı yada boyun fıtığı karıştırılabilir. Kısacası, kulunç ağrıları başa ve kollara vurabilir.

Bel ve kalça bölgesinde oluşan kulunç ağrıları bacaklara ve kasıklara vurabilir. Bu nedenle ağrı, bel fıtığı ya da sinir sıkışması ağrısıyla karıştırılabilir. 

“Kulunç ağrısı göğüse vurur mu?” Bu soru sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Kulunç ağrısı, kas olan her bölgede hissedilebilir. Ancak, başka hastalıkların neden olduğu ağrılarla karıştırılabilindiği için mutlaka doktora gidilmeli ve ağrısının gerçek nedeni öğrenilmelidir. Kulunç ağrıları, ağrı dışında başka olumsuzluk yapmaz. Ancak, kulunç dışında oluşan hastalıklar ciddi sağlık sorunları yaratabilir.

Kulunç Tedavisi Nasıl Olur?

Myofasial ağrı sendromu olarak adlandırılan bu ağrılar için mutlaka doktora gidilmeli ve önerilen tedavi uygulanmalıdır.

Kulunç ağrıları, geçmek bilmeyen, kronik hal alabilir. Öncelikle, ağrıya neden olan durum öğrenilmelidir.

 Kulunç ağrısı psikolojik etkenlerden kaynaklanıyor ise, bu sorun çözülmeli ve tedavi edilmelidir. Psikolojik etkenler tedavinin süresini uzatabilmektedir.

Kulunç tedavisinde diğer bir yöntem ise, sıcak kompres uygulamasıdır. Sıcak havlu ya da sıcak su torbası ağrılı bölgede tutulur, bu sayede gerilen kasların yumuşaması sağlanır.

Hareketsizliğin neden olduğu kulunç ağrılarında ise, gevşeme hareketleri, egzersizler etkilidir. Ayrıca, stresten uzak durmak, sağlıklı beslenmek tedaviyi destekler. Özellikle B ve D vitamini, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, potasyum eksikliği nedeniyle de kulunç ağrıları oluşabilir. Doktor muayenesinde bu ihtimal değerlendirilir.  Doktor muayenesi sonrası, kulunç ağrısı için krem gibi ilaçlar verilebilir. 

Kulunç tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:

  • Gerilme ve gevşeme hareketleri
  • Şok dalga tedavi uygulamaları
  • Kuru iğne tedavisi
  • Fizik tedavi
  • Masaj
  • Soğuk sıcak uygulamalar
  • Vitamin ve mineral destekleri

Vücutta Kulunç Bölgeleri

Vücutta kulunç bölgeleri aşağıdaki gibidir.

Kulunç Nedir, Neden Olur?

Kulunç Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulunç ağrılarının tedavisinde masajın önemli bir yeri vardır. Ağrı kesici etkisi olan bitkisel yağlar ile yapılan masaj, geçmeyen kulunç ağrılarının tedavisini destekler. Kulunç ağrılarında kullanılan bitkisel yağlar,  her ne kadar doğal olsada da, kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. 

“Kulunç ağrısına karşı evde ne yapılabilir?” Sorusunun cevabını sizler için araştırdık:

Nane yağı

Nane yağı, güçlü bir ağrı kesici ve kas gevşetici etki gösteren bitkisel ürünlerdendir. Nane yağı ile yapılan masaj sayesinde, geçmeyen kulunç ağrılarının tedavisi desteklenir. Sorunlu bölgeye nane yağı ile masaj yapmak yeterlidir.

Okaliptus yağı

Okaliptus yağı çok etkili bir ağrı kesicidir. Bu özelliği sayesinde kulunç tutulmasını  gidermede etkilidir. Okaliptus yağı, şikayet olan bölgeye damlatılır ve masaj yapılarak evde kulunç tedavisi yapılabilir.  Ancak, okaliptus yağı kan şekerini oynatabilir. Bu nedenle şeker hastalarına tavsiye edilmez.

Karanfil yağı

Karanfil yağının ağrı kesici özelliğinin yanı sıra, kas gevşetici özelliği de vardır. Bu etkileri sayesinde, gerilmiş olan kasları gevşetir ve ağrıyı dindirir. Sorun olan bölgeye masaj yaparak uygulanır. Ancak, karanfil yağı tek başına cilde uygulanmaz, zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlarla beraber kullanılmalıdır.

Biberiye yağı

Sırt, boyun ve bel bölgesinde meydana gelen kulunç ağrılarını gidermek için biberiye yağı oldukça etkili bir yardımcıdır ve evde kulunç ağrısı için kolaylıkla kullanılabilir.  Biberiye yağının ağrı kesici özelliği sayesinde sırt, bel ve boyun bölgesinde oluşan kulunç ağrıları giderilir. Biberiye yağı da tek kullanılmayan yağlardandır, zeytinyağı gibi yağlarla seyreltilerek kullanılması önerilir. Aksi halde cilt tahrişine neden olabilir.

Biberiyenin kan basıncına etkisi vardır, bu nedenle tansiyonu olan kişiler dikkatli kullanmalıdır.

Lavanta yağı

Lavanta denildiğinde ilk akla gelen “sakinleştirici” özelliğidir. Lavanta yağında da bu özellik vardır. Lavanta yağı, kasların gevşemesini ve kulunç ağrılarının giderilmesini sağlar. Boyun, bel, ve sırt bölgesinde meydana gelen kulunç ağrıları için lavanta yağı masaj olarak uygulanır. Lavanta yağının fazla kullanımı erkeklerde meme büyümesine neden olabilir. Ayrıca, kan inceltici ilaç kullananlar, depresyon ilacı kullananlar, tansiyon ve kolesterol ilacı kullananlar doktora danışmadan lavanta yağı kullanmamalıdır.

kekik yağı

Kulunç ağrılarında etkili olan diğer bir bitkisel yağ ise kekik yağıdır. Kekik yağı, güçlü ağrı kesici özelliği olan  bitkisel ürünlerin başında gelir.  “Kulunç ağrısına ne iyi geli?” sorusunun cevaplarından biri de kekik yağıdır. Kekik yağı ile masaj yaparak sırt, bel, boyun gibi kulunç tutulması olan bölgeleri rahatlatabilirsin Güçlü bir ağrı kesici olan kekik yağı tek başına kullanılmaz. Özellikle, damıtma yöntemiyle elde edilen kekik yağı cilt tahrişine neden olabilir. Taşıyıcı başka yağ ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilir.

Hamileler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve baharat alerjisi olanlara tavsiye edilmez.

Hacamat Kulunca İyi Gelir mi?

Vücudun hareketsiz kalması nedeniyle sağlıklı kan dolaşımı olmaz, vücudun belli bölgelerinde kirli kan toplanır. Özellikle sır ve boyun bölgelerinde toplanan kirli kan, geçmeyen kulunç ağrılarına neden olabilir. 

Hacamat, toplanan bu kirli kanı vücuttan uzaklaştırmada  oldukça etkilidir.  Özellikle sırt bölgesinde oluşmuş kulunç için çok etkili ve hızlı çözüm sunar. 

Hacamat sayesinde boyun, sırt ağrıları kısa sürede yok olur.

Ancak, hacamatı yapan kişinin işin uzmanı olması ve hijyenik şartlarda yapılması gerekir.

Birçok doktor hatta hastane  hacamat tedavisinin, tedavi listelerine eklemişlerdir. 

Enfeksiyon gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için uygun bir sağlık kurumunda, doktor tarafından yapılan hacamat önerilir.

Kulunç Kırma 

Gerilmiş olan kaslarda oluşan kuluncu, sert bir masajla yumuşatma çalışmasına kulunç kırma denir. Genelde inatçı kulunç ağrılarında tercih edilir.

Halk arasında “kulunç kırma” olarak bilinen yöntemin, tıp dilinde bir karşılığı yoktur.  Ağrı şikayeti olan kaslara sert bir masaj uygulanarak yapılan kulunç kırma,  işin uzmanı olmayan kişiler tarafından yapıldığında daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Masaj, kulunç ağrısı tedavisinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Ancak, doktor gibi işin eğitimini almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Bilinçsiz yapılan ve kulunç kırma olarak adlandırılan sert masaj sakatlıklara neden olabilir.

Kulunç Tedavisi Yakı

Çoğunlukla sırt, bel, boyun, kol gibi bölgelerde meydana gelen kulunç ağrısı için tercih edilen diğer bir yöntem de yakı bantlarıdır.

Yakı bantları yada ısı bantları, kan akışını hızlandırarak gerilmiş kasların rahatlamasını sağlar. 

Ayrıca, evde kendi yakı bandınızı da yapabilirsiniz.

Eklenti evde yakı bandı nasıl yapılır koy.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu