Sağlık

Boğaz Tahrişi Nasıl Geçer?

Mevsimsel nedenler ve birçok faktör boğaz tahrişine neden olmaktadır. Zararlı alışkanlıklar hem ağız hem de boğaz sağlığına etki etmektedir. Mevsim geçişlerinde dikkatli olmak ve boğaz tahrişlerinde önlemlerimizi alarak hasta olmayı en aza indirebiliriz.

Boğaz tahrişi neden olur?

1. Alkol ve sigara tüketimi

Sigara tiryakisi olanlar boğaz tahrişine sıklıkla rastlayabilirler. Sigara hastalığı ağız ve boğaz bölgesinde enfeksiyon yayılımını arttırmaktadır. Bundan dolayı hem ağrı hem de tahrişe neden olmaktadır. Boğaz da tahriş çok fazla ise bir süre bu gibi alışkanlıklardan uzak durulmalı. Boğazı rahatlatan yumuşak gıda ve ilaçlar içilmelidir.

2. Boyun bölgesini yeteri kadar koruyamamak

Yağmurlu ve rüzgarlı zamanlarda boyun bölgesi açıkta kalan kıyafetler giymek hastalıklara sebep olabilir. Boyun ve boğaz bölgesinin tahriş olmaması için kıyafetlere dikkat edilmelidir.

3. Ses tellerine aşırı yüklenme

İşi gereği topluma hitap edenler, şarkı söyleyenler ve yüksek sesle konuşan kişilerin ses telleri yüksek oranda zarar görebilmektedir. Ses tellerine olan baskıdan dolayı boğaz tahrişine neden olmaktadır.

4. Kimyasal maddeler

Boğaz tahrişi erkeklere nazaran kadınlarda üç kat daha fazla görülmektedir. Bunun en büyük nedenleri aseton, çamaşır suyu, oje gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerin fazla kullanılmasıdır. istemeden de olsa içe çekilen kimyasal bazlı maddeler boğaz tahrişlerine neden olmaktadır.

Boğaz tahrişine neden olan hastalıklar

1. Kış hastalıkları

Kış aylarında daha fazla görülen grip, nezle, sinüzit gibi hastalıklar halsizlik yaparak kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Eklem ağrıları, burun tıkanıklığı, boğazda acı gibi durumlar boğaz tahrişi gibi nedenlere sebep olabilir.

2. Bronşit

Akciğerlerin rahatsızlanması sonucu ortaya çıkan bronşit, boğaz bölgesinde gıcıklanma ve tahriş gibi nedenlere sebep olur.

3. Faranjit

Faranjit hastalığında görülen ilk belirtiler de yutkunmada güçlük ve boğaz ağrısı sayılmaktadır. İlerleyen safhalarda boğaz tahrişi gibi semptomlarda görülebilir.

Boğaz tahrişine ne iyi gelir?

Bitki çayları

Boğazları yumuşatarak insana rahat bir nefes verdiren bu çaylar bağışıklık sistemini güçlendirerek boğaz tahrişinin önüne geçebilir. Özellikle ıhlamur ve ada çayı şikayeti olan hastaların daha iyi hissetmesine sağlamaktadır. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de bitki çaylarını aşırı sıcak tüketmememiz gerekir. Aşırı sıcak içilen çaylar soğuk içecekler gibi boğaz tahrişine neden olabilir.

Ballı süt

Süt kalsiyum açısından zengin olduğu için metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı da iyileşme sürecinin daha hızlı gelişmesini sağlar. Günde iki kere içilebilir. Gece yatmadan önce içilen süt vücutta zararlı olan toksinleri ve bileşenleri atmaya yardımcıdır.

Pastil

Eczanelerde satılan pastiller günde iki veya üç kez tüketilebilir. Nane özlü olan pastiller hastalığı daha kısa sürede atlatmaya yardımcıdır.

Tuzlu ve karbonatlı su

Tuzlu su ve karbonat ile yapılan gargara sonucu boğaz kaşıntısı, balgam, geniz akıntısı gibi durumlardan kurtulup tahriş olan boğazınızın yumuşadığını göreceksiniz. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz bir çay kaşığı karbonat atın. Bu sayede hem ağız içerisinde bulunan mikropları azaltarak boğazınızı yumuşatabilirsiniz. Günde iki kez gargara şeklinde yapın.

Ballı limonlu zencefil

Bal ile boğazınız yumuşayacak limon ile antibakteriyel özelliği ve içerisinde bulunan C vitamini sayesinde mikroplardan arınacak toz zencefil ile de balgam söktürücü etkisi sayesinde rahat edeceksiniz. Birkaç kaşık bal, yarım limon suyu ve bir çay kaşığı toz zencefili ekleyin ve karıştırın. Elde edilen bu karışım ile boğaz tahrişi için etkili bir yöntem olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu