Genel

Ihlamur nasıl demlenir? Ihlamurun yararları nelerdir?

Kışın soğuk günlerinde içimizi ısıtmak için 1 bardak ıhlamur çayı yeterli gelir. Soğuk algınlığı ve grip hastalıklarında da dostumuz olan ıhlamur nasıl demlenir? Ihlamurun sağlığa faydaları nelerdir tüm cevaplar yazımızda.

IHLAMUR

İyice soğuyan havalarda 1 bardak ıhlamur gibisi yoktur. Ihlamur mis gibi aroması ile içimizi ısıtmanın yanı sıra, hastalıklara karşı da vücuda koruyucu kalkan olur. 

Ihlamur ağacı yaklaşık olarak 25- 50 metre büyür.  Latince adı ‘Tilia Cordata’ olan ıhlamur ağacının anavatanı Kuzey Yarımküre’dir. Türkiye’de neredeyse her bölgede yetişen ıhlamur ağacı birçok türe sahiptir. 

Ihlamur ağacı Haziran ve Temmuz aylarında kendine has kokuya sahip çiçekler açar.

Kışın yapraklarını döken ıhlamur ağacı, uzun bir ömre sahiptir.

Ihlamur ağacının çiçeği fitokimyasallar içerir. Bu özelliği sayesinde doğal bir savunma sistemi oluşturur, kendine has aroma ve koku sağlar.

Ihlamur; spazm çözücü, balgam söktürücü, hazmettirici, idrar söktürücü ve terletici özelliklerine sahiptir.

IHLAMURUN YARARLARI NELERDİR?

Grip, soğuk algınlığına iyi gelir

Ihlamurun belkide en çok bu özelliği biliniyor. Soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklarda ilk akla gelen ıhlamur çayı olur. Araştırmalar, ıhlamur çayının grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara  aynı zamanda öksürüğe iyi geldiğini saptamıştır.

Ihlamur, terletici  ve ateş düşürücü özelliği sayesinde de hastalıklarda tercih edilir.

Strese iyi gelir

Ihlamurun çiçeğinden çay yapıldığı gibi, yapraklarından da çay yapılabilir. Bu iki çay, stres azaltmada ve kaygıları giderme de etkilidir.

İltihapları kurutur

Solunum yolları iltihaplarını kurutur, aynı zamanda kan basıncının düşmesini sağlayarak, damar iltihaplanmalarını engeller. Bunun sonucunda baş ağrısı sorunu görünmez.

Sindirimi rahatlatır

Zengin içeriği sayesinde, mide ve bağırsak sorunlarını gidermede faydalıdır. Ihlamur çayı, şişlik, kabızlık,mide krampları durumda rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Vücut gücünü artırır

Ihlamur, metabolizmayı güçlendirir, aynı zamanda, kan dolaşımını hızlandırır ve bedenin sıcak olmasını sağlar.

Cild bakımında kullanılır

İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde, hücre yenilenmesini sağlar. Bunun sonucu, yaşlanmayı geciktirir ve cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar.

Ayrıca güneş kaynaklı çilleri giderir. Cilt bakımında ıhlamurun çiçeği kadar, yaprakları da kullanılır.

Kaynatılan ıhlamur yaprakları, cilt lekelerine sürülerek, lekelerin giderilmesi sağlanır.

IHLAMUR ÇAYI

Ihlamur kaynatıldıkça, aroması artar ve rengi dahada koyulaşır. 

Fakat ıhlamuru kaynatmak doğru bir yöntem değildir. 

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ıhlamurun asla kaynatılmaması. Ihlamur çayı yaparken suyu kaynatıp, biraz ılıması (80 derece kadar) beklenir ve üzerine ıhlamur eklenir. 5 dakika demlemek yeterli olacaktır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu