Genel

Şahtere Otu Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çoğunlukla Hindistan, Nepal gibi ülkelerde kullanılan Ayurvedik tıp alanında sıklıkla tercih edilen şahtere otu nedir? Şahtere otu faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Şahtere otu alerjiye iyi gelir mi, karaciğer hastalıklarında fayda verir mi? Şahtere nerede yetişir, Türkiye’de yetişir mi? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Şahtere Otu Nedir?

Şahtere otu, gelincikgiller ailesinin bir üyesidir. Halk arasında “sarılık otu, yerçiçeği” gibi farklı isimlerle de bilinir.  Latince ismi “Fumaria Officinalis” olan şahtere, ılıman iklimleri sever. 

Bitkinin içeriğinde alkoloidler, tanenler, potasyum tuzları ve fumarik asit bulunur. Bitki, parçalı yapraklı, küçük, düzensiz beyaz yada pembe çiçeklere sahiptir. Ayrıca bitkinin 50’ye yakın türü bulunur. Otsu bir bitki olan şahtere Mayıs ayından Ekim ayına kadar toplanabilir.

Şahtere Otu Neye Yarar?

Şahtere Mayıs- Ekim ayları arasında toplanır ve gölgede kurutularak muhafaza edilir. Bitkinin kökleri, çiçekleri ve yaprakları ayrı ayrı kurutulmalıdır. Bitki kronik kabızlık, egzama, bağırsak tembelliği, karaciğer, mide, göz, saç, hemoroit, alerji gibi birçok sağlık sorununun tedavisine yardımcı olur. Vücutta antioksidan ve antikor üretimine yardımcı olur.  Dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Ruhsal sorunların tedavisine yardımcı olur. 

Şahtere Otu Nerede Yetişir?

Bitkinin anavatanı Avrupa, Kuzey Asya, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika, Avustralya, Türkiye, Türkistan ve Horasan’dır. Bitki ılıman iklim olan bölgelerde, çayır kenarları, ormanlık alanlarda  doğada kendiliğinden yetişir. Birçok çeşidi olan bu bitkinin tıbbi olarak kullanılan çeşidi mavimsi-yeşil yapraklı, mor çiçeklidir.  Boyu ise 20 ila 60 santim arası uzayabilir.

Şahtere Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Kaşıntıya iyi gelir.
  • Safra salgılanmasını sağlar, safra kesesi sorunlarının tedavisini destekler.
  • Safra taşı ve çamurunu vücuttan atmaya yardımcı olur.
  • Safra kesesinde meydana gelen polip tedavisinde yardımcıdır.
  • Damar sertliği tedavisinde yararlıdır.
  • Cilt sağlığını korur.
  • Egzama tedavisinde kullanılır.
  • Vücuda ter attırır, bu sayede vücutta biriken toksinleri uzaklaştırır.
  • Ödem oluşmasını önler.
  • Mide sorunlarına iyi gelir, ancak aşırı doz kullanımından kaçınılmalıdır. Aşırı dpzda şahtere otu mide ağrısı yapabilir.
  • Sedef hastalığı tedavisini destekler.
  • Yüz ve vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilce, akne tedavisinde kullanılır.
  • Doğal toniktir, cildi temizler ve besler.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi vardır. 
  • Saç sağlığını korur, özellikle kepek sorununu gidermede etkilidir.
  • Hemoroit sorunu için tavsiye edilir.
  • Kanı ve böbrekleri temizlemede etkilidir.
  • Gözde oluşan çapaklanma giderir.
  • Alerji tedavisinde kullanılır.
  • Vücudun bağışıklık sistemini korur.
  • Vücudun antikor üretmesine yardımcı olur.

Şahtere Otu Nasıl Kullanılır?

 Bitki doğadan kendi halinde yetişir. Mevsiminde toplanan bitki gölgede kurutulur ve ufak parçalar haline getirilir. Şahtere otu, çay, tonik,  bal ile karıştırılarak macun olarak kullanılır.  

Bitkinin çok buruk bir tadı vardır, bu nedenle bal, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar eklenebilir. 

Bitkinin kapsül halide piyasalarda bulunmaktadır.

Karaciğer Sağlığı İçin Şahtere Nasıl Kullanılır?

Vücutta tüm toksinlerin toplayarak, vücuttan atılmasını sağlayan organ karaciğerdir.  Karaciğer ayrıca safra ile bağlantılı çalışır. Şahtere vücuttan ter yoluyla toksinleri uzaklaştırır, safra kesesi sağlığını da korumaya yardımcı olur.  Bu bitki yine kanı temizler, karaciğer tıkanıklığını önler.

Karaciğer tıkanıklığı için şahtere ve ayrık otuyla beraber demlenir. Acı bir tadı olan bu çay bal ile tatlandırılır ılık yada soğuk olarak içilir.

Karaciğerde toplanan toksinleri atmak için günde 2 defa şahtere çayı içilir.

Egzama, Sedef İçin  Şahtere Nasıl Kullanılır, Tüketilir?

Bu bitki cilt sağlığını korumada oldukça etkilidir. Cilt üzerinde meydana gelen sedef ve egzama gibi rahatsızlıkların tedavisini destekler.  Egzama ve sedef tedavisi için şahtere-kekik çayı beraber yapılır.  Bu çay günde iki bardak içilir.

Şahtere Otu Alerjiye İyi Gelir mi?

Bu bitki polen alerjisi, mevsimsel alerji,  kaşıntı gibi sorunların çözümüne yardımcı olur. Alerji sorunu için kullanılan bitki ısırgan bitkisi ile beraber çay yapılır, bu sayede daha etkili olur. 

Alerji için şahtere çayı tarifi;

Malzemeler

1 çay kaşığı şahtere

1 çay kaşığı ısırgan otu

1 bardak kaynar su

Yapılışı;

Bir bardak su kaynatılır. İçine bir çay kaşığı şahtere otu ve bir çay kaşığı ısırgan otu atılır. Alerji çayı 10 dakika demlenir. Ardından süzülerek ılık olarak tüketilir. Tercihe göre bal ile tatlandırılabilir. 

Şahtere Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Bu bitkinin çayını elde etmek için bitkinin yaprakları, çiçekleri kullanılabilir. Bitki kurutulmuş olarak kullanılmalıdır.  Bir bardak kaynar suyun içine bir çay kaşığı şahtere otu kurusu atılır ve on dakika demlenir. Bitkinin acı bir tadı olduğu için çayıda acı olacaktır. Bu nedenle bal ile tatlandırılması tavsiye edilir. Şahtere çayı içilerek tüketilir. Ayrıca soğuyan çay tonik olarak cilt temizliği, saç sağlığı için kullanılır. Bu bitkiden elde edilen çay sayesinde saçlarda meydana gelen kepek sorunu ortadan kalkar, saç diplerinde oluşan kaşıntı yok olur.

Şahtere Otunun Zararları

Şahtere otu daher bitkide olduğu gibi mutlaka uzman birine yada doktora danışılarak kullanılmalıdır. Bitki Fransız sağlık yetkilileri tarafından 1986 yılında  bitkisel ilaç sınıfında tanınmıştır. Bu bitki Almanya tarafından da onaylanmış ve Birleşik Krallık genel satış listesinde yer almıştır. Bitki uygun dozda kullanıldığı zaman bilinen ciddi yan etkisi yoktur. Şahtere hamilelere ve emziren annelere önerilmez.  Düşük tansiyon sorunu olanlar, kronik ilaç kullananlar, kronik hastalığı olanlar  doktora danışmadan kullanmamalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu