Sağlık

Yağ Bezesi Nedir? Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Yağ bezeleri, tıp dilinde lipom diye adlandırılır. Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan içi yağ dolu, küçük yapılı tümör benzeri oluşumlardır. Çeşitli boyutlarda olabilen yağ bezeleri bir kapsülle çevrili olmakla birlikte beyaz ve sarı renklerde gözle görülebilir şekildedir. Yetişkinlik döneminde her yaşta yağ oluşumu oluşur. Çocuklarda ise görülme sıklığı oldukça düşüktür.

Vücudun görülebilen yerlerinde olabilen yağ bezeleri insanları estetik açıdan rahatsız edebilir. Bu gibi bezeler evde sıkılması, iğne ile içinin boşaltılması hem enfeksiyon riskini arttırmakta hem de yağ beze’sinin olduğu bölge de iz kalmasına neden olabilir. Yağ bezelerinin alınması için sağlık kuruluşlarına ve bir doktor tarafından kontrollü bir şekilde işlemlerin yapılması gerekir.

Yağ Bezesi Nedir?

Vücudun yağ biriktirmesi sonucu deri altına yerleşerek bir kapsül şeklinde olması ve lipom adı da verilen yağ bezeleridir. Tümör şekli olarak da nitelendirilen yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü açısından kişileri rahatsız etmesi sonucunda başka bir soruna neden olmaz. Yağ bezeleri vücudun tüm bölgelerinde görülebileceği gibi en yaygın yerler ise; boyun, sırt, yüz, omuzlar, genital bölge ve saç derisidir. Genellikle yumuşak bir yapıya sahiptir. Üzerine el ile bastırılınca hareket ediyormuş gibi bir his verir. Bunun nedeni deri ile tamamen birleşik yapıda olmamasıdır. Ağrıya neden olmazlar. Sonradan ağrı oluşması tıbbi müdahale gerektirebilir. Bazı yağ bezelerinin boyutları büyüyerek kontrolden çıkabilir. Bu durumda cerrahi operasyon ile yağ bezelerinin çıkarılması gerekir.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezesinin oluşumundaki ilk önemli belirtisi bezenin geliştiği bölgede şişlik olmasıdır. Bu şişlik yavaş veya sürekli olarak büyüyebilir. Yüz bölgesinde oluşan yağ bezesi toplu iğne başı büyüklüğünden birkaç milimetreye kadar değişebilir ve göz altı yağ bezesi göz kapağı yağ bezesi oluşumunda bezenin beyaz ve sarı renkte olması üstünü kaplayan derinin ince olması nedeniyle içerisinde bulunan yağ kitlesi kolayca gözükür. Sırt ve boyun bölgesinde oluşan şişlikler daha büyük çaplıdır. Vücudun diğer bölgelerinde çıkan yağ bezeleri ise derinin alt kısmında yer aldığı için sadece şişlik hissedilir. Bu yüzden yağ tabakası dışarıdan gözükmez. Ağrı genellikle olmaz ama bezenin darbe alması, enfekte olması ve kötü huylu olması halinde yağ bezelerinde zamanla ağrı ve akıntı oluşabilir. Hızlı şekilde büyüme olması, renk değişikliği, kızarıklık ve şiddetli ağrı durumlarına rastlanmasında cerrahi yardım ile çıkarılarak patolojik incelemeye gönderilir.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezesinin oluşum nedeni tam bilinmemektedir. Oluşma nedenini arttırıcı bazı hususlar mevcuttur. Yağ bezesi oluşumuna neden olabilecek faktörler şunlardır:

  • Cildin darbe alması
  • Genetik yatkınlık
  • Metabolik hastalıklar
  • Sağlıksız beslenme
  • İleri yaş
  • Yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri
  • İnsülin direnci ve diyabet hastalığı
  • Obezite
  • Karaciğer hastalıkları

Yağ Bezesi Çeşitleri Nelerdir?

Yağ bezelerini yapılarına göre 3 farklı kategoride değerlendirebiliriz.

Yağ Kistleri

Genellikle kafa derisi üzerinde görülür. Yağ kistleri tam olarak bir beze yapısında değildir. Akışkan yapılı yağ kitlesi ve üzerini kaplayan ince bir deri katmanından oluşmaktadır.

İyi Huylu Yağ Doku Tümörleri

Yaygın olarak sırt ve boyun bölgelerinde görülür. Genellikle iyi huyludur. İçinde bulunan yağ kitlesi açık sarı renkte ve sert yapıdadır. Diğer kistler gibi büyük boyutlara ulaşabilir. Bundan dolayı cerrahi operasyonlar ile alınması gereklidir.

Kötü Huylu Yağ Doku Tümörleri

Deri altında bulunur ve yağlı dokunun kanserleşmesi sonucu oluşur. Liposarkom diye de adlandırılır. Bu tömerlerin içerisinde bulunan sıvı sarıdan griye çalar. Bu yağ bezesi yumuşak yapılıdır. Cerrahi operasyon ile alınması şarttır.

Bunlardan ziyade göz altı yağ bezeleri de kendi içerisinde üç gruba ayrılmaktadır.

Ksantelezma 

Yüksek kolesterole bağlı ince yağ tabakalarıdır.

Siringoma 

Küçük yuvarlak yağ kistleridir.

Miliumlar

Siringomadan daha küçük yapılı ve silik görünümlüdür.

Yağ Bezesi Tanısı Nasıl Konulur?

Gözle görülen yağ bezeleri sadece doktorlar tarafından fizik muayene ile tespit edilir. Yağ kistleri yuvarlak yapıya sahiptir. Ortasında bir nokta ve etrafı kızarık durumundadır. Yağ bezelerinin birçok farklı türünde elle bastırılınca yer değiştirir. Hareket etmeyen ve şişlik olması farklı yapıda bir hastalığı işaret edebilir. Oluştuğu bölgeye göre değişiklik gösteren yağ bezeleri yumuşak yapıya sahip ve elle muaeyene sırasında şekil değişikliğine uğrayabilirler.Büyük ve sert yapılı olan yağ bezelerinde farklı hastalıklarla karıştırılmamaması için ultrasonografik görüntüleme istenebilir.

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ bezelerinin çoğunluğu % 99’luk kısmı iyi huyludur. Kanserleşme gibi durumlar göstermezler. Yüz ve boyun gibi gözle görülen bölgelerde estetik açıdan kötü görüntü sergilediği için hastalar tarafından rahatsızlığa yol açabilir. Sırt bölgesinde oluşan yağ bezesi de herhangi bir risk teşkil etmez fakat; arkaya yaslanma ve sırt çantası taşıma gibi durumlarda ağrıya neden olabilir.

Bazı yağ bezelerinde de alınan darbe sonucu veya kendiliğinden enfeksiyon, kızarıklık, ateş ve akıntı gibi durumlar oluşabilir. Basit bir cerrahi operasyon ile yağ bezeleri çıkartılabilmektedir. Bu operasyon lokal anestezi altında yapılır. Yarım saatten daha kısa süre içerisinde tamamlanır. Hastalar aynı gün taburcu edilmektedir. Günlük yaşantılarına kaldığı yerden devam edebilirler.

Yağ bezelerinin estetik ve sağlık açısından kişiye rahatsızlık vermiyorsa alınmayabilir. Kötü huylu ve hızlı büyüme gösteren kitlelerde biyopsi ile örnek alınır. Bu nedenin patolojik incelemesi yapılarak iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu diye tespit edilir.

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Buhar

Buhar sayesinde ısı gören yağ bezesinin yumuşamasına neden olur. Yumuşayan yağ bezesi bu sayede kendi kendine akmaya başlar. Sık sık sıcak suya girerek ısı miktarını sayesinde yağ bezeli bölgeyi rahatlatabilirsiniz. Bir başka yöntem ise havluyu buharda ısıtarak, ütü ile sıcak havluya sıcak uygulayarak veya havluyu sıcak suda ıslatarak sıktıktan sonra bezeye kompres uygulayabilirsiniz.Sıcak kompresi günde 3-4 defa 20 30 dakikalık süreler ile uygulayın.

Çay Ağacı Yağı

İltihap ve bakteri önleyici çay ağacı yağ bezeleri tedavisinde önerilenler arasında yer almaktadır. Çay ağacı yağını gün içinde 2- 3 kez yağ bezesi olan bölgeye direkt üstüne veya çevresine sürebilirsiniz. Bu sayede bezenin iyileşme süresi kısalırken bakterileri temizler ve enfeksiyon riskini de azaltmış olursunuz.

Aloe Vera

Aloe vera jelide yağ bezesini yumuşatmaktadır. Küçülterek iyileşme süresini kısaltır. Jeli bir miktar düzenli olarak bezenin üzerine sürün. Aloe vera’nın anti- bakteriyal özelliği sayesinde bakterileri temizler.

Hint Yağı

Yağ bezesine düzenli olarak sürülen hint yağı sayesinde beze üzerinde kısa sürede küçülme yaşanır. Hint yağını uygulamak için küçük bir parça pamuğa 4-5 damla damlatıp bezenin üzerine yerleştirin. Yağın etkisini daha iyi göstermesi için de sıcak havlu koyun ve 30 dakika kadar bekletin. Bunu gün içinde 2- 3 kez tekrar edebilirsiniz.

Sirke

Sirke enfeksiyon riskini en aza indirmek için ideal bir yöntemdir. Yağ bezesini temizleyip küçültür.Sirkeyi bir beze sürerek beze olan yere küçükse eğer yara bandı ile kapatın. 3-4 gün bu şekilde bekletin.Bir parça pamuğu alın ıslatın ve bölgeyi temizleyin. Bu uygulamayı beze iyice temizlenene kadar uygulayın.

Bal

Cilt yüzeyinde yaraların temizlenmesi için uygulanan bal yaraları iyileştirir. Bal yağ bezesi tedavisinde de kullanılmaktadır. Balı yoğun bir merhem kıvamına gelecek şekilde buğday unu ile karıştırın. 1 çay kaşığı bala 1 çay kaşığı un yeterli olacaktır. Bu karışımı bir beze sürün. Üzerini kapatarak 1 gece bekletin.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yağ bezesini yumuşatmadan patlatmaya yanaşmayın. Yağ bezesine iğne veya sivri herhangi bir şey sokmayın. Bu gibi sorunlar bezenin iltihaplanmasına ve derinin alt tabakalarına yayılmasına neden olabilir.
  • Yağ bezesini anti- bakteriyal sabunla sık sık temizlemeyin. Islak mendille silmeyin.
  • Beze de oluşan irin akmaya başladığında dikkatli olunması gerekiyor. Enfeksiyon riski oluşmaması için gazlı bez veya yara bandı kullanın.
  • Yağ bezesi iltihap kaparsa, rengi kırmızıya dönerse, fazla miktarda irin akıyorsa mutlaka doktora gidin.

Siz de vücudunuzun herhangi bir bölgesinde şişlik ve yağ bezesi sezerseniz bir sağlık kuruluşuna başvurarak doktor kontrolünden geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu