Genel

Ergenlik

Ergenlik, çocuğun  sosyal, psikolojik, fiziksel ve fizyolojik  bakımdan geliştiği sürece verilen isimdir.

Peki ergenlik nedir? Ergenlikte olan değişimler nelerdir? Ergenle nasıl iletişime geçilmeli? Tüm bu soruların cevabı yazımızda.

EYVAH EVDE ERGEN VAR!

Ergenlik, çocuğun sosyal, psikolojik, fiziksel ve fizyolojik açıdan geliştiği sürece verilen isimdir. Kız çocuklarında ergenlik, 11- 12 yaşında, erkek çocuklarında ergenlik 12-14 yaşlarında başlar ve 24 yaşına kadar sürebilir. Bu dönemde çocuğun bedeni ve beyni büyük bir değişim sürecine girer, yeni ve farklı davranışlar sergileyebilir. Bu dönemde ergen kendini çocuk gibi görmez fakat yetişkin gibi de davranamaz. Bu karmaşa sonucunda ergende duygusal dengesizlik, aile bireyleriyle çatışma, onaylanmayan hareketlere sebep olur.

Bu dönem bazı aileler için sıkıntılı geçebilir.

Ergen genç (kendini yeterince büyük gördüğü için) bağımsızlığını ilan etmeye çalışır, anne babaya karşı direnç gösterir. Bu dönemde aileleri tarafından anlaşılmadığını düşünürler, ve hayatlarına öncelik olarak arkadaşlarına yer verirler. Ergen çocuğu olan anne ve babalar sık sık “beni anlamıyorsunuz”cümlesini veya”ben artık büyüdüm” cümlesini sık sık duyar. Ergen genç, anne ve babanın yaşam biçimini kabul etmez, hatta küçümser davranışlarda bulunur.

Daha düne kadar anne, babasız adım atmayan ergen, adeta birden yabancı olur.

Bu dönem anne ve babalar için zor geçebilir. Hayatlarının merkezi olan çocuklarının  yabancılaşmasını görmek, buna göre davranmak kolay olmayabilir. Neye, nasıl tepki göstereceklerini bilemezler. Anne babalar, çocuklarının iyiliği için, yine kendi çocuklarıyla mücadele içine girerler.  Anne babalar farkında olmadan bile olsa, ergen genci olumsuz eleştirme, yargılama içine girerler. Bunun sonucunda ergen genç, kendini değersiz ve anlaşılmamış hisseder ve ailesiyle araya mesafe koyar.

ERGEN GENÇLE NASIL İLETİŞİM KURULMALI

Bu süreci anne babalar ve çocuklar için daha kolay haline getirmek mümkün. Yapılması gereken, iletişim kurma şeklinizi biraz değiştirmek.

 Öncelikle, çocuğunuzun  yetişkin olma yolunda hızlı adımlar attığını kabul etmelisiniz. Çocuğunuzun hayatının merkezinde sizin olmadığınızı, dünyasının büyüdüğünü ve değiştiğini, bunun sonucunda istek ve ihtiyaçlarının da değiştiğini anlamalısınız.

Aslında sizin yabancı olduğunuz duruma, çocuğunuzda yabancı, bunun bilincinde olarak onun yanında ve destekçisi olmalısınız.

Bu dönem de ailesi tarafından yeterince destek görmeyen ergen genç, kendi kabuğuna çekilip, sevgi adında kendine başka arayışlara girebilir.

Unutmayın; bedeni, duyguları, ihtiyaçları hatta çevresi değişmiş olsa bile, o hala sizin çocuğunuz ve sizin sevginize, anlayışınıza ihtiyacı var.

Bu dönemde çocuğunuza iyi bir dinleyici olmanız lazım, iyi dinleyici olmak, kaliteli iletişimin temel kuralıdır.

ERGENLİK KIZLARDA NASIL OLUR?

Kızlarda ergenlik 11- 12 yaş aralığında başlar. Bu sürecin sıkıntısız geçmesi için, özellikle anne kız ilişkisinin sağlam olması gereklidir. 

Kızlar, ilk kez regl olduklarında suçluluk, korku ve panik duygularına kapılabilir. Bu sürecin normal ve sağlıklı olduğunu annelerinden öğrenmeleri bu duyguları ortadan kaldırır. Ailesi tarafından doğru bilgileri öğrenemeyen kızlar, kendi yaşıtları tarafından yanlış yönlendirilebilir.

Kız ergenlere, bedeninde meydana gelen değişiklikler ve cinsellik hakkında bilgi verilirken korkutulmadan ve açıklayıcı olunmalı. Kız ergenin yaşadığı bu değişimlerin normal ve sağlıklı olduğu anlatılmalı.

Bu dönemde ebeveynleriyle  sağlam ilişkisi olmayan kızlar, sevgi ve ilgi açığı dışarıdan kapatma yoluna gidebilirler.

Kızların ergenlikte yaşadığı diğer süreç, aşırı makyaj, abartılı kıyafet merakıdır. Bu tür merakı olan kızlara, tepki göstermeden, yasak koymadan farklı alternatifler sunulmalı,

onu rencide etmeden, abartılı kıyafet ve makyajın ona uygun olmadığı anlatılmalıdır.

ERKEKLERDE ERGENLİK

Evde ergen oğlu olan aileler tavsiyem, önce onun sesine alışın, onu sesiyle sevin tabi bu işin espirisi.

Erkek çocuklarında ergenlik, aile için biraz daha atraksiyonlu geçebilir. Evde yükselen sesler, kurallara karşı gelmeler, bana karışamazsınız gibi cümleler duyulabilir.  Unutmayın bunların hepsi geçici . Erkek çocuklarının ergenlik sürecinde, babasıyla iletişim kurması çok önemli.

Vücudunda oluşan değişimler, cinsel dürtülerinin artması, mastürbasyon gibi konularda babasından sağlıklı bilgi almalı.Çocuğa bu bilgiler verilirken, bunların fiziksel gelişiminin bir parçası olduğu izah edilmeli.  Erkek çocuğun aile bireylerinden alamadığı bilgileri, kendi gibi ergen olan arkadaşlarından veya sanal ortamdan sağlıksız ve yanlış olarak alabilir.

Ergenlik sürecinde çocuklar; yetişkin olmakla, çocuk olmak arasında sıkışıp kalıyorlar. Elbette bu süreç geçici bir süreç. İşin sonunda size, sizin parçanız olan pırıl pırıl arkadaşlar kalacak. Bu süreci atlatmak için;

Çokça sabır

Güzel iletişim

Anlayış gerekli.

 Onları anladığımızı ve onları koşulsuz sevdiğimizi hissetmeleri gerek, birazda özgürlük alanlarına ihtiyaçları var. Aşırı korumacı tavır ve baskı onları bu süreçte bizden uzaklaştırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu