Son yıllarda teknoloji inanılmaz hızlı ilerlemeye devam ediyor. Yapay zekalar neredeyse hayatın her alanda yer almaya başladı. Bunlardan biri de Boston Dynamics’in ürettiği, refleksleri ve kıvrak zekasıyla kendine hayran bırakan robot köpek Spot. Son günlerde adını sıkça duyduğumuz Boston Dynamics nedir, sahibi kimdir? Boston Dynamics hangi ülkededir? Merak edilenleri sizler için araştırdık…
Boston Dynamics Kimin?
Yapay zeka, mühendislik ve robotik tasarım şirketi olan BostonDynamics, 1992 senesinde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde test ve deney çalışmaları yapan Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi üyesi olan Marc Raibert ve arkadaşları tarafından kurulmuştur. Marc Raibert şirketin kurucusu olmakla beraber aynı zamanda şirket başkanı ve proje yöneticisidir.
Şirket, ABD ordusu için tasarlanan ve Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı olan DARPA ve DI-Guy’ın gerçekci insan simülasyon yazılımı tarafından finanse edilen BigDog’u yapmıştır.
BostonDynamics, zamanımızda Robotik Mekanizmalar ve yapay zeka alanında öncü ve en gelişmiş şirketlerin başında gelir.
Boston Dynamics’in Yaptığı Robotlar
Yapay zeka ve robotik tasarım alanında öncü olan şirket, dünyanın en gelişmiş, engebeli arazi robotu olan BigDog’un üreticisidir. Boston Dynamics BigDog dışında, Spot, Handle Pick Atlas gibi robotları yapmıştır.
BostonDynamics robotları Atlas, Spotmini ve Handle yeni yıl dansı şovlarıyla kendilerine hayran bıraktı. Şirketin yayınladığı robotların yeni yıl dans videosu insanlar tarafından büyük ilgi gördü. Do you love me şarkısı ile dans eden robotlar, profesyonel dansçıları aratmadı.
Boston Dynamics Nerede?
Şirketin merkezi Waltham, Massachusetts’te bulunmaktadır. Şirket 2013 yılında Google tarafından satın alındı, 10 Aralık 2020 tarihinde ise Hyundai Motor Company’e satıldı.
Boston Dynamics BigDog
BigDog, robot çalışmaları yapan şirketler tarafından üretilen ilk askeri robottur. 100 cm uzunluğunda olan robot, 70 cm boya ve 75 kilo ağırlığa sahiptir. Robotun 4 bacağı vardır. Bu özelliği sayesinde engebeli arazilere rahatlıkla ulaşabilir. BigDog, 1.6m/s hızla koşabilme özelliğine sahiptir.
Boston Dynamics Atlas Robot (Takla Atan Robot)
Atlas robot, Boston Dynamics’in ürettiği, iki ayaklı insansı robottur. Boyu 1,8m. olan Atlas robot 13 Temmuz 2013 yılında kamuya tanıtılmıştır. Robotun temel amacı, arama ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaktır. Atlas robot, atlama, koşma, iki el üzerinde havada durma gibi denge gerektiren birçok hareketleri yapabilmektedir. İnternette ‘takla atan robot’ olarak da bilinen Atlas robot, insanlar tarafından oldukça ilgi görmüştür.
Boston Dynamics Handle Robot
Boston Dynamics’in ürettiği dğer bir robot olan handle, lojistik destek amaçlı yapılmıştır. Handle robot, 1,2 metreye kadar sıçrayabili, kutuları taşıyarak üstüste dizebilir. 15 kiloya kadar yükleri rahatlıkla kaldırabilen Handle, yükleri 1,6 metre yüksekliğe çıkarabilir.
Handle robotun üzerinde bulunan kamera sistemi sayesinde işaretli paletleri bulur ve onları olması gereken yerlere yerleştirir. Özellikle kutu şeklindeki yükleri taşımakta çok başarılıdır.
Boston Dynamics Spot (Robot Köpek)
Şirketin uzun zamandır geliştirdiği robotlardan biridir. Spot robot, kapıları açabilme, merdiven çıkabilme özelliklerine sahiptir. Robot köpek olarak da bilinen spot, Covid taramalarında polis ve doktorlara yardımcı olmuştur.
BostonDynamics, robot köpek olan spotu piyasaya sürdü. Spot robotun fiyatı ise 75 bin dolar olarak belirlendi. Ancak,toplu alımlarda, eğitim amaçlı kullanımlarda fiyat indirimi olabileceği de şirket tarafından belirtildi. Robot köpek, hastanelerde, havalimanlarında, sosyal alanlarda, depolarda insanlara yardımcı olabilmesi için tasarlandı.
Fiyatı oldukça yüksek olan bu robot köpeği her isteyen alamayacak. Şirket siparişlerin “robotların yararlı kullanımını gerektiren Boston Dynamics Koşullarına” bağlı kalarak sipariş alacaklarını belirtti. Boston Dynamics “Erken Sahiplenme Programı” çerçevesinde 150’den fazla robot köpeği çeşitli şirketlere ve tesislere vermişti. Bu sayede Spot robot, gerçek hayatta hünerlerini sergileyebilecek. Şirket bu sayede robot köpeği hangi alanlarda geliştirebileceğini bulmayı hedefliyor.