Sosyal medya hesabından paylaştığı güzel haber ile tüm gözlerin üzerine çevrildiği Prof. Dr. Ercüment Ovalı kimdir? Ercüment Ovalı kaç yaşında ve nereli? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…
Çinde başlayan ve ülkemizde de salgın haline gelen corona virüsüne karşı çalışmalarıyla adını sıkça duyurdu Ercüment Ovalı. En son 16 Nisan gecesi sosyal medya hesabından paylaştığı müjdeli haber ile herkesin umudu oldu. Prof. Dr. Ercüment Ovalı corona virüsüne karşı ilacı buldukları müjdesini vermişti.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın o mesajı:
1 aydır laboratuvarda çalıştığımız ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyorki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik… Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.
ERCÜMENT OVALI KİMDİR?
Corona virüsüne karşı ilaç bulunduğu bilgisini paylaşarak ülkemize unut olan Prof.Dr. Ercüment Ovalı 1961’de Kırklareli ilinin Babaeski ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimine Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesinde başladı, 1985 senesinde ise 19 Mayıs Üniversitesi’nde, İç hastalıkları ihtisasını da yine 19 Mayıs Üniversitesi’nde 1991’de bitirdi. 1997’de ise Marmara Üniversitesi Tıp fakültesinde Hemotoloji üst ihtisasını tamamladı.
Ovalı öğretim üyeliği kariyerine 1992 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) iç hastalıklarında başladı. 1994 yılında ise Doçent, 1999′ da Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hemotoloji bilim dalında öğretim üyeliğı görevi yapan Ovalı, 1 Aralık 2010 tarihinde Acıbadem Labcell hücre labaratuvarı ve Kordon kanı bankası Mesul Müdürü oldu. Prof.Dr.Ercüment Ovalı’nın 370’den fazla yayına sahiptir. Bunlardan 59’u yurt dışı makalesidir. Yurt dışı makalelerinin citation seviyesi 2.5’dır.
Kariyer hayatının son 18 senesini hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması alanında çalışmalar yapmıştır.
Bu çalışmalara ilk olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi 1998 ila 2007 arası Kemik iliği nakli Merkezi Sorumluluğunu almıştır. Yine bu tarihlerde Sağlık Bakanlığı kemik iliği nakli komisyonunda üye ve Kordon Kanı Bankaları Koordinasyon kurulunda başkanlık görevi üstlenmiştir.
Takvimler 2003 yılını gösterdiğinde ise Karadeniz Teknik Üniversitesi adına Türkiyenin ilk GMP laboratuarını Trabzon’da kuruluşunda proje koordinatörü olarak görev almıştır. 2007 yılına gelindiğinde ise bu proje çerçevesinde GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahil ilk mesul müdür olarak Mezenkimal kökhücreler başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi yöntemini bulmuştur.
1 Aralık 2010 tarihinde Acıbadem sağlık grubu hastaneleri GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını ve Mesul Müdürlüğü ile Doku Tipleme Laboratuvarları sorumluluğunu üstlenmiş, Acıbadem Kozyatağı Kemik İliği nakil merkezinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Prof.Dr. Ovalı’nın çalışmaları arasında, yarı uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ilave olarak APC depresyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 hastalık bir seride %50 azalmaya neden olduğu göstermesi vardır ve bu çalışma devam etmektedir.
Üzerinde çalıştığı diğer bir çalışması ise dünyada ilk kez DMD hastada altıgendik umblikal kord mezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini ispatlandığı çalışmasıdır.
38 yaşında profösör unvanı alan Ovalı, 2017 yılında Amerika’dan kan ve kök hücreden yapay deri üretti ve bu çalışmayla ‘ en iyi deneysel araştırma ödülü’ aldı.
Üzerinde çalışma yaptığı kanser aşısı nedeniyle ABD’nin ve İsrail’in hedefi oldu.
ÖDÜLÜNÜ ŞEHİTLERE ADADI
2018 yılında GQ töreninde aldığı yılın bilim ödülünü Şehit Eren Bülbül, Şehit Astsubay Ferhat Gedik ve Afrin’deki askerlerimizin adına aldığını ve ödül ödülü Mehmetçiklerimize adadığını açıklamıştır.
HAPSE GİREN BİLİM İNSANI
Profesör Doktor Ercüment Ovalı, ergenekon davasında İlhan Selçuk ile birlikte Silivri’de hapis yatanlar arasındaydı.
ERCÜMENT OVALI NERELİ?
Profesör Doktor Ercüment Ovalı, 1961 yılında Kırıklareli ilinin Babaeski ilçesinde doğmuştur. Anne tarafı Trabzon’lu, baba tarafı Buhara ve Kırımdan gelir.
1.78 boyunda, 59 yaşında olan Ovalı evli ve 2 çocuk babasıdır.
BAŞARI EKİP İŞİ
Profesör Doktor Ercüment Ovalı ve ekibi coronavirüs vakalarının, korunmayı yenen kişilerin kanındaki antikorlar aracılığı ile tedavi edilebilmesi için çalışmalara başladı.
Ovalı yaptıkları çalışmayı şu şekilde anlattı:
” tedavi ile ilgili 4 proje hazırlamıştık. Çok kişinin bir arada olmaması için personel sayımızı azalttık. İçlerinden biri, bir gün evvel beni aradı ve ‘Hocam kanıma dokunuyor, biz böyle evde elimiz kolumuz bağlı duracak mıyız? Öleceksek de adam gibi ölelim’dedi. ‘Ne yapmak istiyorsun? İnsanların kaçtığı bir virüsü milyonlarca defa laboratuvarda çalışacaksın ve sadece 15 santim ötende olacak. Hepiniz hayatınızdan olursunuz’ dedim. ‘Ben varım’ dedi. Sabah baktım bütün ekip toplanmış. Sadece başarmak için geldiler ve Türkiye’de bizim gibi bir sürü ekip var biz bunlardan biriyiz.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı coronaya karşı tavsiye ettiği Dornaz alfa nedir?
Türk bilim insanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, laboratuvarda yaptıkları çalışmalar sonucunda Corona virüsüne karşı tavsiye etti ilacın ismini paylaştı.
Profesör Doktor Ercüment Ovalı bir aydır üzerinde çalıştıkları bir ilacın ismini sosyal medya hesabından paylaştı.
Profesör Doktor Ercüment Ovalı ilacın ismini 23 Nisan’da açıklamayı planladıklarını fakat ilacı beklediklerinden de etkili olması sebebiyle daha erken açıklama gereği duyduğunu belirtti.
Profesör Doktor Ovalı sosyal medyadan şu ifadeleri kullandı :
” Bir aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı kahramanlarına teşekkür ederim.”
Dornaz Alfa Nedir ?
Dornaz Alfa( Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enzimlerinin rekombinan formudur. Bu sebeble “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarakda bilinir. Dornaz Alfa, KF( Kistik Fibroz) rahatsızlığı olan kişilerin kokusu’ndaki nekroza uğramış nötrofiller den açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun kalitesini çoğaltmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yöntemiyle akciğer fonksiyonlarını korumak veya iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.