Nasıl YapılırGenel

Kömürde Orkide Nasıl Köklenir? Orkide Bakımının Püf Noktaları

Kıbrıs, Anadolu coğrafyası, Orta Asya ve Afrika’da yetişen orkideler evler işyerlerini kısaca tüm mekanları süsleyen muhteşem bitkilerdir.  Bu bitkinin bakımı aslında oldukça kolaydır. Sadece birkaç püf noktayla evde muhteşem orkideler büyütebilirsiniz. Orkide bakımının püf noktaları nelerdir? Orkide toprağına sünger konur mu? Kömürde orkide nasıl büyütülür? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Kömürde Orkide Nasıl Büyütülür?

Sağlıklı bir orkide için kullanılan toprağın birçok vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır.  Bu nedenle orkide toprağı özel, kabuksu topraklardır. Evde bakılan orkideler bazen vitamin ve mineral eksikliğinden çiçeklerini döker, çiçek vermez, yaprakları sararır ve yumuşar. 

Verimli bir orkide toprağı için kömür oldukça yararlı bir maddedir.  

Orkide toprağına kömür eklemek için şu işlemler yapılmalıdır:

  • Orkideyi saksıdan dikkatli bir şekilde çıkarın.
  • Orkidenin sağlıksız köklerini temiz bir bıçak yada makas yardımıyla keserek budayın, kesilen kökleri toz tarçın sürün böylelikle kökler mikroplardan korunmuş olur.
  • 3-4 adet mangal kömürünü elinizle ufak parçalara ayırın.
  • Orkideye özel toprak ile parçalanmış mangal kömürünü karıştırın.
  • Orkide saksısının dibine bir miktar kömür karışımlı topraktan yerleştirin. 
  • Ardından orkideyi saksıya yerleştirin ve etrafını toprak ile kapatın. Bu işlem sırasında orkidenin hava almasına özen gösterin.
  • Son olarak çiçeğinizi içme suyuyla sulayın. Bu işlemi orkide çiçeksiz olduğu zaman yapın, çiçeği olan orkidelerin saksısı ve toprağı değiştirilmesi özerilmez.

Orkide Toprağına Sünger Konur mu?

Orkide bakımında sulamak oldukça önemli bir yere sahiptir. Yanlış yapılan sulama bitkinin ölümüne bile neden olabilir. Bu bitkiler nemli ortamları sever, ancak çok fazla su içinde olmak istemez. Çiçeğin çok fazla suya maruz kalması özellikle köklerinin sağlığı için olumsuz etkilere neden olur, köklerin çürümesine yol açar.

Orkide toprağına eklenen birkaç parça sünger çiçek için gerekli olan nemi sağlamaya yardımcı olur. Orkide toprağına kömür ile beraber birkaç küçük parça sünger eklenebilir.

Orkide Toprağı Nasıl Olmalı?

Bu muhteşem çiçeğin toprağı diğer çiçekler gibi normal toprak değildir. Bitkinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller için özel toprağa ihtiyaç vardır. Sağlıklı bir orkide için şu malzemelerle orkide toprağı hazırlanabilir.

  • Bir ölçek perlit
  • 5 ölçek köknar ağacı kabuğu
  • Yarım hindistan cevizi kabuğu
  • 2-3 parça mangal odunu kömürü

Tüm bu maddeleri parçalayıp karıştırarak orkide için uygun toprak elde edilir.

Perlit Nedir, Ne İşe Yarar?

Perlit,  sebze yetiştiriciliği, seracılık, topraksız tarım gibi birçok alanda toprak düzenleyicisi olarak kullanılan, radyoaktif içermeyen hafif bir maddedir. Görüntü olarak inci tanelerini andırır. Bünyesinde yüksek oranda hava boşluğu bulundurur bu nedenle ısı ve izolasyon

 sağlar. Perlit sadece tarım alanında değil ayrıca yalıtım, inşaat gibi birçok alanda kullanılır.

Perlitin başka bir özelliği ise buharlaşmayı azaltır, sulama ihtiyacını minimuma indirir.

Ayrıca inorganiktir, hastalık taşımaz, barındırmaz.

Orkide ve Aloe Vera Kürü

Aloe Veranın insan sağlığa olan etkileri artık herkes tarafından bilinmekte. Bu mucize bitki başka bitkilere de şifa olmakta. Aloe veradan hazırlanan buy kür ile orkidelere evde doğal gübre hazırlanabilir. Orkide için aloe vera kürü şu şekilde hazırlanır;

2-3 adet aloe vera yaprağını kopartın. Aloe vera yapraklarının olgun ve içi jel dolu olmasına dikkat edin.

Aloe veraları bir robot yardımıyla püre kıvamına getirin. Üzerine dinlenmiş içme suyu ekleyin. Aloe veralı suyu bir gece dinlendirin, ardından orkideleri bu su ile ihtiyaç duyulan zamanlarda sulayarak bakımını yapın.

Orkideler sulama işlemi yapılırken yaprakları ıslanmamalı, ıslanan yapraklar kurutulmalıdır. Islak orkide yaprakları mantar oluşmasına neden olabilir. Ancak, yaprakların tozunu almak ve yaprakları temizlemek için temiz ve nemli bir bez kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu