Araba Doludan Nasıl Korunur? Kasko Dolu Hasarını Karşılar mı? Devlet Dolu Hasarını Karşılıyor mu?
Son yıllarda gerçekleşen ceviz büyüklüğünde olan dolu yağışları maddi hasarlar yaşanmasına neden oldu. Özellikle arabalar üzerinde olumsuz etkiye neden olan şiddetli dolu yağışları nedeniyle oluşan dolu hasarını gidermek için insanlar arayış içine girdiler.
Dolu yağışından arabalar nasıl korunur? Yolda doluya yakalanırsa ne yapmalı? Kasko dolu hasarını karşılar mı? Trafik sigortası dolu hasarını karşılar mı? Devlet dolu hasarını karşılar mı?Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…
Dolu Neden Yağar?
Dolu; havada su buharının aniden katılaşması nedeniyle meydana gelen, çeşitli büyüklükte, yuvarlak ya da düzensiz şekilde olan saydam buz parçalarının yağış olarak yere düşmesidir. Dolu doğal bir yağış türüdür. 1000- 2000 metre yükselen sıcak hava akımı ile, alçalan soğuk hava akımının karşılaşması nedeniyle oluşur. Sıcak hava akımı abiden ısı kaybetmesi, barındırdığı nemli havanın donmasına neden olur. Bu olay sonucu doluyu oluşturan buz topları meydana gelir.
Dünyada en yoğun dolu yağışı bölge Kuzey Amerika kıtasında olan Meksika Körfezinin kuzey bölümüdür.
Kaydedilen en büyük, en iri dolu tanesi ise Bangladeş’in Gopalganj bölgesinde görülmüştür. Gopalganj bölgesine düşen ve en iri dolu tanesi olan dolunun ağırlığı ortalama 1 kilogramdır.
Bu dolu yağışında 92 kişi yaşamını yitirmiştir.
Çoğunlukla küçük parçalar halinde yağan dolu, son yıllarda ceviz büyüklüğünde yağarak maddi hasarlara neden oldu. Özellikle çiftçilerin korkulu rüyası olan dolu, ceviz büyüklüğünde yağınca araç sahiplerinin de endişelenmesin neden oldu.
Ceviz büyüklüğünde yağan dolu yağışından araçlarını korumak için türlü yöntemlere baş vuruldu.
Araba Doludan Nasıl Korunur?
Meteorolojiden sık sık duymaya alışık olduğumuz “şiddetli yağmur yağışı, sağanak yağmur, şiddetli rüzgar” uyarılarına “şiddetli dolu yağışı” uyarısı da eklendi. Son yıllarda sıkça görülen ceviz büyüklüğünde yağan dolu yağışı insanların endişelenmesin neden oldu. Küresel ısınma, değişen doğal dengeler nedeniyle hava sıcaklıklarının ani değişmesi nedeniyle insanlar “Acana bugün dolu yağar mı, arabamı doludan nasıl korurum?” endişesi duymaya başladı.
Araçları dolu yağışından koruma yolları şunlardır:
Hava durumunu takip edin
Dolu yağışının neden olduğu hasarları önlemek için en önemli madde belkide “hava durumu takibi.” Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yaptığı uyarılar düzenli takip edilmeli, yapılan uyarılara göre önlemler alınmalıdır.
Malum zaman teknoloji zamanı. Hemen hemen herkesin akıllı telefonları var. Akıllı telefonlara indirilen mobil uygulama sayesinde de hava durumu kontrol edilebilir. Yine televizyon, radyo programlarında yayınlanan hava tahmin raporları da takip edilerek hava durumunda yaşanabilecek değişiklikler hakkında bilgi alınabilir.
Kapalı park alanları tercih edilmeli
Arabaları dolu hasarından korumanın belkide en net yolu araçları kapalı alanlara park etmektir. Dolu yağışı uyarısı olan günlerde araçlar kapalı park alanlarına park edilmeli, mümkünse işe toplu taşıma araçlarıyla gidilmelidir. Yine dolu uyarısı olan saatler dikkate alınarak araç kullanımı yapılabilir.
Araba brandası
İstanbul gibi büyük şehirlerde en büyük sorun belki de trafik ve araç park alanının yetersizliği. Her geçen gün nüfusun arttığı şehirlerde insanla beraber araç sayısıda artış gösteriyor. Bu da hem trafik sorununu hemde araçları park yeri bulamama sorununu beraberinde getiriyor. Bazı şehirlerde değil kapalı araç park alanı, açık yerlerde bile araçlara park yeri bulmak çok zor.
Açık alanlara park edilen araçla dolu yağışından en çok etkilenen ve hasar gören araçlar oluyor. Bundan korunmak için araba brandaları güzel bir alternatif. Eskiden güneşin verdiği hasardan korumak için veya arabaların temiz kalmasını sağlamak için tercih edilen araba brandaları artık dolu yağışının verdiği hasarlara karşı da koruyucu görev üstleniyor.
Balonlu-Patpatlı naylonlar
Çoğunlukla kırılma, hasara uğrama ihtimali yüksek olan eşyaların satışında veya nakliyesinde kullanılan balonlu- patpatlı naylonlar, araçları korumak içinde mükemmel bir yöntem. Arabanın büyüklüğüne göre değişsede ortalama olarak 10 metre patpatlı naylon arabayı dolu hasarından korumak için yeterli olabilir. Her ihtimale karşı arabanın bagajında balonlu naylon bulundurulabilir.
Nakliye battaniyesi
Çoğunlukla evden eve nakliye firmalarının kullandığı nakliye battaniyesi de dolu yağışının yaratacağı haradan korumada etkilidir. Arabanın bagajında nakliye battaniyesi bulundurmakta fayda vardır.
Evde olan battaniye, kilim
Doğa ile yarış veya savaş olmayacağını hemen hemen herkes biliyordur herhalde. Her ne kadar meteoroloji son yıllarda tahminlerini hemen hemen tuttursada, bazı durumlarda sürprizler olmuyo değil. Tahminlerin dışında gelişen bir dolu yağışı durumu veya elde başka malzeme olmaması nedeniyle evde olan battaniye, yorgan, kilim gibi eşyalar da dolunun neden olacağı hasardan koruyacaktır.
Yolda Dolu Yağarsa Ne Yapmalı?
Özellikle uzun yol şöförleri, şiş nedeniyle sürekli araba kullananların karşılaştığı bir sorun, yolda doluya yakalanmak.
Yolda doluya yakalandığı zaman ne yapılmalı? Bu sorunun cevabını şu şekilde verebiliriz.
Öncelikle kapalı bir alan bulmaya çalışmak lazım, yakınlarda yakıt istasyonu, kapalı park yeri olan dinlenme tesisleri, kapalı otopark var ise oralara giderek aracımızı dolu hasarından koruyabiliriz. Eğer yakınlarda kapalı alan bulunmuyorsa araç uygun bir yere çekilerek park edilmeli ve dolu yağışının geçmesi beklenmeli. Dolu yağışı bitene kadar araçtan çıkılmamalı. Unutmayın araca zarar verecek büyüklükteki dolu, sizinde sağlığınıza zarar verebilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Dolu Hasarını Öder mi?
Trafik sigortası, yaptığınız kazada karşı tarafda meydana gelen hasarını öder. Sizin kendi aracınızın hasarını ödemez. Bu nedenle dolu veya başka doğal afet kaynaklı hasarları karşılamaz.
Kasko Dolu Hasarını Öder mi?
Trafik sigortası dolu hasarı gibi doğal afet sonucu meydana gelen hasarları karşılamıyor. Ancak, kasko için bu geçerli değil. Yaptırdığınız kaskonun poliçesinde dolu hasarını karşılayacağına dair madde bulunuyor ise, kasko dolu hasarını karşılar. Ancak, kasko poliçesinde dolu hasarı ile alakalı madde yok ise, kasko dolu hasarını karşılamaz.
Bu nedenle kasko yaptırırken sigorta poliçesine dolu hasarı ile ilgili maddeyi ekletmeniz gerekli.
Dolu Hasarı Kaskoyu Bozar mı?
Dolu nedeniyle meydana gelen hasar sonucu kaskoda hasarsızlık indirimi bozulur mu? Bu sorunun cevabı biraz şirketin insiyatifine ve hasarın boyutuna bağlıdır. Dolu nedeniyle sadece aracın camı kırılmış ise kasko bozulmaz. Ama bunun yanında başka hasarlarda var ise sigorta şirketi hasar dosyası açacaktır. Bu da hasarsızlık indirimini etkileyebilir.
Bazı sigorta şirketleri, dolu hasarının meydana geldiği tarihten itibaren 5 gün içinde başvuru yapılmasını şart koşuyor, bu duruma dikkat edilmelidir.
Dolu Hasarını Devlet Karşılar mı?
Peki, “ kaskosu veya sigortası olmayan ev veya araç sahipleri ne yapacak?” Bu durumda yardıma devlet koşuyor. Devlet, kasko veya sigortası olmayan araç ve evlerde meydana gelen hasarı karşılıyor.
Bu iş için tahsis edilen İl ve ilçe itfaiyeleri ve belediyelerde olan afet masalarına hasar gören vatandaşların başvurarak hasar tespiti yaptırması gerekiyor.
Kaskosu olmayan araçlar önce itfaiyeye, ardından kaymakamlık afet bürosuna müracaat etmesi gerekiyor.
Yine sigortası olmayan evler içinde devlet dolu kaynaklı hasarları karşılıyor. Dairenin ikameti bulunduğu mahallede olan itfaiye müdürlüğü arayarak zabıt tutulması gerekli. İtfaiye müdürlüğünün tuttuğu zabıta dilekçe ve dairenin hasarlı fotoğrafı ilave ederek bağlı bulunduğunuz Kaymakamlık Afet Bürosuna başvuru yapılması gerekiyor.