GenelGüncelHaberNasıl Yapılır

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Birçoğumuz için arabalarımız ailenin bir ferdi gibidir. Çok kullanmasakta kapıda durması içimize büyük bir güven verir. Konforu bir tarafa kimseye muhtaç olmama duygusunun tarifi imkansızdır. Özellikle küçük çocuklu aileler için arabanın ayrı bir yeri ve önemi vardır. Çocuğu olanlar için kapıda duran araba, gece yarısı acilen hastaneye gidebilme imkanıdır. Yağmurda, sıcakta çocuğuyla konforlu gezi yapma imkanıdır. Okula geç kalan çocuğu ‘5 dakikada’ okula bırakabilme güvencesidir. Kısacası hayatı kolaylaştıran, yaşam konforunu artıran en büyük araçtır araba. Çalışıp, didinip, belki bir çok harcamalardan kısarak biriktirdiği birikimle araba almaya karar verenler, araba almadan önce mutlaka yazımızı okumalı. Peki araba almadan önce nelere dikkat edilmeli? Kazalı araba alınmalı mı? Araba almadan kontroller nasıl yapılmalı? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

İKİNCİ EL ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

İkinci el araba almayı düşünen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Sonrasında sorun yaşamamak için, aracı piyasa değerinde alabilmek için, ihtiyaç duyduğunuzda kolaylıkla satabilmek için sizlere bazı tavsiyeler derledik.

Doğru araç olduğuna emin olun

Belki yıllarca yaptığınız birikimin karşılığını alma zamanı geldi. Seçtiğiniz aracın size en uygun araç olduğuna şüpheniz kalmasın. Seçtiğiniz araba sizin ve ailenizin tüm ihtiyaçlarını, isteklerini karşılıyor mu? Bu sorunun cevabının ‘evet’ olduğuna emin olun. Birçok kişi için önemli olan diğer bir hususta aracın ne kadar yakıt yaktığı. Aracın konforu ve güzelliği kadar önemli olan bu konuyu hafife almayın. 

Piyasa değerini araştırın

Tercih ettiğiniz aracın piyasa değerini mutlaka araştırın. Aynı model ve yaşta olan diğer araçların fiyatlarını kıyaslayın. Farklı model araçları da araştırmakta her zaman fayda vardır.

Satıcıdan detaylı bilgi alın

Almayı düşündüğünüz aracın satıcısından detaylı bilgi alın.

 Ne kadar süredir aracı kullanıyor?

Aracı satma sebebi nedir?

Araç bakımı tam mı? Son bakımı ne zaman oldu?

Hiç hasar oldu mu? Kazası var mı?

Değişen parça var mı?

Motor durumu nasıl?

İlk kullanıcı mı?

Boya var mı?

Hatta araç içinde sigara içildi mi?

Lastiklerin ne zaman değiştiği?

Tüm bu soruların cevabını mutlaka alın.

Aracı mutlaka inceleyin

Almayı düşündüğünüz arabayı gün ışığında incelemeyi tercih edin. Bu sayede boya farkı olup olmadığını daha kolay anlayabilirsiniz. Bagaj kapağını, kapıları ve kaportayı açarak kontrol edin. Çamurluğun iç kısımlarında ve kapı altlarında paslanma, çürüme varmı kontrol edin. Motoru ve yağ çubuğunu inceleyin. Yağ çubuğunda yağın rengini inceleyin.

Radyatörü incelemeyi ihmal etmeyin. Özellikle metalik ve parlak renkli araçlarda boyanın tuttuturulması çok zor olduğundan sonradan boyanmış parçaları fark etmek kolaydır. Boyalı parçanın rengi doğru olsa bile, sonradan boyalı parça daha canlıdır. Diğer parçaların üzerine yakından bakıldığında çok küçük kılcal çizikler ve taş vurukları görülür (Araç yıkanması gibi sebeplerden kılcal çizikler oluşur). Kaportayı özellikle araç içinden inceleyin. Kapı açıldığında görülen lastik contaları çektiğinizde elinize gelir, bu sayede aracın kaporta hasarı büyük mü yoksa sadece kaportanın dışı mı zarar görmüş anlayabilirsiniz. Bana göre aracın direk ve iç kısmı sağlam ise dışındaki boyanın hiçbir önemi yoktur. Malesef Türkiyede herkes araba alıyor ve bir çoğu bu işi bilmiyor, bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle boyalı arabadan kaçıyorlar. Sonuç olarak alacağınız aracı uzun süre kullanmayıp, kısa sürede satacaksanız sizde boyalı araçlara dikkatli yaklaşın, çünkü satarken başınızı ağrıtabilir. Aracın boyasından anlamasanız bile artık satışlar OTOEXPER kontrolü sonrasında yapılmaya başlandı. Benim de tavsiyem OTOEXPER’de araç kontrolü yaptırmadan kesinlikle araç satın almayın. Siz aracı çok güvendiğiniz ve gerçekten güvenilir birisinden alıyor olabilirsiniz, ama onun aldığı kişiye güvenemezsiniz. Kaldı ki Galeriden alınan arabalarda bile hasar olduğu görülebiliyor. Daha sonra sevdiğiniz ve tanıdığınız kişilerle aranızın bozulma tehlikesi olur.

Şasi ve motor numarasını karşılaştırın

Şasi ve motor numaralarını, ruhsatta olan şasi ve motor numarasıyla aynı olup olmadığını karşılaştırın. Arabanın ruhsatında olan ilk tescil tarihinin arabanın model yılı ile karşılaştırın, ilk tescil tarihi ile arabanın model tarihi aynı olduğuna emin olun. Bu sayede ticariden çıkma olup olmadığını ve pert olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Hava yastıklarını kontrol ettirin

Ana direkleri oynamış, hava yastığı açılmış, bagaj havuzu tamir görmüş araçları almayı tercih etmeyin.

Aracın kaçıncı sahibi olduğunuzu öğrenin

Sigorta acentası aracılığı ile aracın hasar kaydını, pert raporu olup olmadığını ve kaç defa satıldığını öğrenin. Çok fazla el değiştirilmiş araçları tercih etmeyin.

Kilometresine bakın

Mümkün olduğunca düşük kilometreli araç tercih edin. Araç muayene geçmişinde kilometre kayıtlarına bakın. Piyasada 5 yaşını doldurmuş birçok araçların kilometresinin oynanmış olduğunu unutmayın.

Güvendiğiniz bir ustadan yardım alın

Almayı düşündüğünüz arabayı güvendiğiniz bir ustaya göstermeyi ihmal etmeyin.  Usta tercihini sizin yapmanızda fayda var. Araç bakımı kendi servisinde olmuş ise, servisine uğrayarak bakım kayıtlarını isteyin.

Test sürüşü önemli

Arabayı kullanarak, araba hakkında daha detaylı fikir sahibi olabilirsiniz. Arabanın koltuk ayarlarını, ısıtma sistemini ( sıcak-soğuk ayarı), camlarını kontrol edin. Motor sesine de kulak vermeyi ihmal etmeyin.

Kasko ve kaza sorgulaması yaptırın

Tanıdığınız bir sigortacıdan veya herhangi bir sigorta acentesinden, plaka( plaka değişimine karşı) , özellikle  şasi numarasından kasko ve kaza sorgulaması yaptırın. Bu sayede arabanın önceden kaza geçmişi olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

5664’e SMS göndererek bilgi alabilirsiniz

Aracın kazalı olup olmadığını anlamanın bir yolu daha var oda 5664 SMS göndererek araç hasar, araç detay ve değişen parça gibi bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. Bu uygulama tüm operatörler ile anlaşmalı ve sorgulama hizmeti ücretlidir. Tüm operatörler için sorgulama ücreti 8 TL’dir. Hasar geçmişi sorgulamak için plaka yazın 5664’e gönderin plaka değişmiş olsa bile hasar geçmişi size gönderilir.

Paspas altlarını kontrol edin

Baktığınız aracın paspas altlarını kontrol etmeyi unutmayınız. Burada pas ve küf kokusu var mı?. Araç Sel nedeniyle hasar almışsa paspas altında büyük ihtimalle küf kokar. Sel hasarı almış bir araç da daha sonra su korozyonundan dolayı arızalar meydana getirebilir.

Pazarlık adettendir

Mutlaka satıcının teklif ettiği fiyatın altında fiyat önerin. Fark ettiğiniz kusurları anlatarak, aracın piyasasından örnek vererek pazarlık hakkınızı kullanın. Pazarlık ayrı bir maharettir, kendinize bu konuda güvenmiyorsanız yanınıza bu konuda becerisi olan bir tanıdığınızı alın.

Sanal ortama dikkat

İnsanların içinde maalesef dolandırıcılar olduğunu unutmayın. Uzaktaki araba satıcısına sanal ortamdan para göndermekten kaçının. Kaparo olarak kuzaktan aracı görmeden para yollamayın, mutlaka aracı ve sahibini görün ve kaporayı o şekilde ödeyin.

Noter dışında hiçbir yerde ücret ödemesi yapmayın. 

Yedek anahtarı unutmayın

Aldığınız arabanın yedek anahtarını, kullanım kılavuzunu istemeyi unutmayın.

Son olarak, aklınızda olmayan modellere de bir şans tanıyın. Bazen hiç aklınızda olmayan modeller sizi daha fazla mutlu edebilir.

SIFIR ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Birçok insan sıfır araba alırken hiç sorun yaşamayacağını düşünür. Ancak nadir de olsa sıfır araç alırken de bazı sorunlar baş gösterebiliyor. Sıfır araç almadan önce de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır, bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Almayı düşündüğünüz arabayı bayiden çıkarmadan ve aracı teslim almadan önce, bayinin servisinden aracın tamamen hasarsız ve kusursuz  olduğuna dair ekspertiz yaptırmalı ve ekspertiz raporunu imzalı, kaşeli olarak alınmalıdır.
  • Aldığınız bu ekspertis raporu karşılaşacağınız fabrikasyon ve bayi hatalarının çözümü için yasal güvence sağlar.

Unutmayın bayiden aldığınız araç Fabrika içinden Fabrika otoparkına, oradan gemilere, gemiden araç taşıyıcıya, en son satıcı bayiye intikal ediyor ve bu süreçte bilienin aksine araç kullanılarak hareket ettiriliyor. BU süreçte personel hataları olabiliyor ve bu hataları personel maaşlarına yansımaması için illegal olarak hasar örtpas edilebilir.DİKKAT…

Araç satarken dikkat edilmesi gerekenler?

Araç satarken senet, çek veya taksit gibi ödeme yöntemlerini kabul etmeyin. Direk alım satımı yaparak, aracın tüm tutarını talep edin. 

Eğer parayı alıcıdan hesabınıza havale olarak alacaksanız, mutlaka size parayı yollayan şahsa aracı satın. (daha sonra ben araç almak için para yolladım fakat aracı bana satmadı diye savcılığa giderse parayı aynen geri alır.)

Aracı satarkende mutlaka OTOEXPER ‘e kontrol ettirin. Alıcı gerek yok dese bile, daha sonra araçta şuda varmış söylemedin diye (bu hasarı sonradan kendisi yapmış olsa bile) başınızı ağrıtabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu