Tavan Lekesi Nasıl Çıkar, Tavandaki Sarılık Nasıl Geçer?
Evin tavan bölümümü temizliği en zor alanlardan biridir. Toz, kirin yanı sıra bazen su lekesi, bazen is lekesi gibi istenmeyen lekeler oluşabilir. Tavan lekesi nasıl çıkar? Tavandaki sarı leke nasıl geçer, sararan tavana ne yapılır? Tavandaki is lekesi nasıl çıkar? Tavan temizliği nasıl yapılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Tavanda oluşan lekeler insanın canını oldukça sıkar. Tavanda oluşan lekeler çirkin görüntünün yanı sıra sağlık açısından da tehlike saçar. Tavanda oluşan sarı leke, küf lekesi, is lekesi birkaç ufak püf noktayla kolaylıkla temizlenebilir.
Tavan Lekesi Nasıl Çıkar?
Tavanda oluşan lekelerin çeşitli sebepleri vardır. Bazen su sızıntısı, bazen is, bazen ise yağ lekesi sonucu tavanlar kirlenebilir. Tavan lekesini temizlemek için öncelikle lekenin neden olduğu tespit edilmelidir. Herhangi bir su sızıntısı var ise tamir edilmeli ve su teması önlenmelidir. Yine lekenin çeşidine göre uygun temizlik ürünleri tercih edilmelidir.
Tavan lekesi temizliğinde çamaşır suyu oldukça güzel çözüm sunar. Temiz ve ıslak beze bir miktar çamaşır suyu damlatılır. Ardından lekeli bölge silinerek temizlenir. Birkaç dakika sonra ayrı bir su kullanılarak durulanır ve temizlik işlemi bitirilir. Bu işlem sırasında eldiven kullanılması önerilir.
Tavandaki Sarı Lekeler Nasıl Geçer?
Tavanda oluşan sarı lekeler oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Çoğunlukla su sızıntısı sonucu tavanda sarı lekeler oluşur. Sararan tavanı temizlemek için öncelikle sorunun kaynağı tespit edilmeli, su sızdıran tesisat onarılmalıdır. Bazen balkon ve terasta olan derzlerden su sızıntısı olabilir. Bu gibi durumlarda derz onarılmalı su sızıntısı önlenmelidir.
Sararan tavandaki lekeler için zımparalama işlemi oldukça etkilidir. Bu işlem için tavanın kurumuş olması gereklidir. Tavanda sarı leke olan bölge hafif hareketlerle zımparalanır ve leke çıkarılır. Ardından nemli bir bez yardımıyla sorunlu bölge temizlenir.
Tavandaki sarı lekelerden kurtulmanın bir diğer yolu da boyama işlemidir. Ancak tavanda oluşan sarı leke su ve rutubet kaynaklı ise boya seçimine dikkat etmek gerekir. Rutubet sorunu olan tavanlarda su bazlı boya önerilmez, sentetik bazlı boyalar sarı lekeleri daha etkili kapatacaktır.
Tavan Nasıl Temizlenir?
Tavan temizliği, ev temizliğin en zor bölümlerinden biridir. Ev içinde gözle görülmeyen toz ve kirler zamanla tavanı kirletir.
Tavan temizliği için, lekenin durumuna göre çamaşır suyu, yağ sökücü gibi kimyasal içerikli ürünler kullanılabilir. Ancak leke olmayan, günlük tavan temizliği için ağır kimyasal içeren ürünlere gerek yoktur.
Karbonat ve sirkeyi karıştırarak tavanda toplanan toz ve kirlerden kurtulabilirsiniz. Karbonat ve sirke karıştırılır ve bir beze dökülür. Bu bezle tavan silinir, son olarak duruluma işlemi yapılır.
Tavandaki Küf Lekeleri Nasıl Çıkar?
Tavanda küf lekesi oluşmasının en büyük nedeni rutubet sonucu oluşan mantarlardır. Rutubet nedeniyle su tavana dağılır ve mantar oluşmasına neden olur. Bunun sonucu da küflenme meydana gelir.
Tavanda oluşan küf lekesinden kurtulmak oldukça kolaydır. Tavanın küf olan bölgesi kuru ve temiz bir bez kullanılarak silinir. Ardından zımpara yardımıyla küf iyice temizlenir, ve kuru bezle yine silinir. Küften temizlenmiş olan bölge çamaşır suyuyla silinir. Bu sayede yeni küf oluşumu önlenmiş olunur.
Tavanda Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Tavanda yağ lekesi daha çok mutfak tavanında görülen bir şikayettir. Kızartma yapılarak pişirilen yemekler bazen tavana kadar yağ sıçramasına neden olur. Bunun sonucu tavanda yağ lekesi oluşur.
Tavanda oluşan yağ lekesi için bir kaba su konulur. Suyun içine bir miktar bulaşık deterjanı, bir miktar yağ sökücü ve çok az çamaşır suyu eklenir.
Hazırlanan bu karışımla yağlı tavan temizlenir. Son olarak durulama işlemi yapılarak yağ lekesi tavandan çıkarılır.